Инфо

22. август 2019.22. авг 2019.
Помоћ српским  породицама на Косову
ПОЧЕЛА САДЊА ЈАГОДА У ГОРАЖДЕВЦУ

Помоћ српским породицама на Косову

Прилику да зарађују више од свог рада пољопривредници из Гораждевца добили су након прошлонедељне одлуке Скупштине града Шапца да помогне набавку садница са 10.000 евра и да стручни тим овог града помогне својим знањем
У Гораждевцу, највећем српском селу у Метохији, почела је садња јагода у њивама седам српских породица уз помоћ стручног тима Града Шапца који пољопривредницима из Гораждевца преноси знање и искуства поцерских јагодара, шампиона у производњи јагода у Србији.
Прилику да зарађују више од свог рада пољопривредници из Гораждевца добили су након прошлонедељне одлуке Скупштине града Шапца да помогне набавку садница са 10.000 евра и да стручни тим овог града помогне својим знањем.
У овом пројекту учествује и аустријска невладина организација “Диаконие” која је издвојила значајан део новчане помоћи за опрему и технику потребну за одржавање засада јагоде, као и Општина Пећ која ће обезбедити новчану помоћ за набавку садница јагоде за албанске породице које ће такође добити обуку за узгајање јагода на модеран начин.
-Поносан сам што стојим на челу градске власти која шири дух сарадње и разумевања међу људима. Помажемо, не тако што додељујемо социјалну помоћ, већ тако што обучавамо људе да гаје јагоде и да дођу до знања и вештина којима ће зарађивати новац. Јагоде су промениле животе хиљаде породица на боље у шабачком крају, сада хоћемо да мењамо на боље животе породица Срба који живе у селима у близини Пећи у Метохији, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
У Поцерини тренутно је више од 1200 хектара под засадом јагоде од које су у протеклих десет година пољопривредници зарадили 60 милиона евра. Све се то десило захваљујући аграрној политици града у оквиру које је Шабац помогао пољопривредницима да ископају више од 600 дубинских бунара након чега су добили услове да са 20-ак хектара, колико је било јагоде почетком овог века у Поцерини, прошире засад на 1200 хектра и остваре промет од 120 милиона евра.
Будући јагодари у Гораждевцу почеће са 1,5 хектара, а због сличности терена и анализа земљишта, као и новонастале сарадње и размене знања, очекивања су у правцу успеха Поцераца.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa