Инфо

22. август 2019.22. авг 2019.
НА ПРОМОЦИЈИ КЊИГЕ СЛОБОДАНА
ЛОЛИЋА ИЗ МАЧВАНСКОГ ПРИЧИНОВИЋА “СОКА ЛОЛИЋ МАЈКА СРПСКИХ РАТНИКА”

Над колевкама српских ратника

Циљ је “освежавање сећања” на све мајке које су се жртвовале за своје синове за свој народ, као и афирмација часних, праведних и херојских принципа
Прошле суботе у порти сеоске цркве у Мачванском Причиновићу, промовисана је књига Слободана Лолића, из овог питомог места “Сока Лолић мајка српских ратника”. Осим аутора о књизи су говорили: Мирко Мркић-Острошки, ликовни уметник, аутор рељефа “Српским мајкама”, примаријус доктор Предраг Тојић, публициста и књижевник, професор Ратко Чолаковић и Миомир Филиповић, новинар и уредник “Сеоских новина”.
У уметничком делу програма наступила је млада Николина Арнаутовић, читајући омаж српским мајкама и део песме Војислава Илића, млађег Отац и син.
Представљајући госте промоцију је отворила Драгана Ерчић-Гајић.
Циљ ове, по обиму мале књиге, јесте да о женама мајкама, приказаним у ореолу “Српским мајкама”, који је израдио ликовни уметник Мирко Мркић-Острошки и налази се на улазу зграде Дома војске у Београду, саопшти основне податке о ликовима мајки приказаних у ореолу, а посебно о централном лику Соке Лолић, мајке потпоручника Живадина Лолића, двоструког носиоца Карађорђеве звезде и других одликовања.
Будући да Сока Лолић нема дирекне наследнике у родном селу,( Мачвански Причиновић ), аутор жели да “освежи сећање”, будући да је каже то дужност свих нас на Сокин лик, симбол свих мајки које су се жртвовале за своје синове, свој народ и живот. Слободан Лолић још додаје “За понос и част житеља Мачванског Причиновића, рељеф истакнутог уметника требало би поставити у селу да краси прошлост Причиновића.”Записао је и “Залуд све ово оружје, ако нема мајке које рађају хероје да исто користе за одбрану слободе и отаџбине. Без њих то светло оружје је обична гвожђурија”.
- Лепом нарацијом портретисао је лик мајке Соке, кратко подсетио на патријалхалне прилике у Мачви и истакао подвижништво српске жене и мајке, пише између осталог примаријус доктор Предраг Тојић у рецензији књиге.
Љ.Ђ.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa