Инфо

22. август 2019.22. авг 2019.
Дашак Медитерана  у Шапцу
Традиционална XXVIII изложба
малог формата у КЦ

Дашак Медитерана у Шапцу

Посебна поетика малог формата. Уметност скривеног. Умешност ствараоца. Вековна традиција. Посвећено трагање за искром инспирације. Награда за Медитеран
Уочити у најмањем оно најдубље, најтананије, сагледати и доживети пуну форму спознаје, а затим импресије пренети на мали уметнички формат није лак задатак за ствараоца. Минијатура представља аутономни израз креације негован кроз вековима специфичну поетику. Смирена, вешта рука, другачији поглед на свет, уметничка искра надахнућа нагнала је 175 аутора да своје радове проследе на конкурс за традиционалну XXVIII изложбу малог формата коју организује Културни центар Шабац.
На конкурс је приспело 196 радова од 175 аутора, а трочлани жири који је радио у саставу: Нела Тонковић, историчарка уметности, директорка Народног музеја у Шапцу, Небојша Милошевић, академски сликар и професор на АЛУ у Косовској Митровици, и Соња Петровић Јагић, историчарка уметности из Шапца, за излагање је одабрао 87 радова од 62 аутора.
-Изложба малог формата је наша најстарија изложба и увек привлачи посебну пажњу, како уметника, тако и посетилаца. Веома смо срећни када организујемо ову поставку, јер за неке друге није могуће уврстити већи број уметника, због ограничења простора. Ове године избор је био тежак. Радови су пристигли из различитих крајева Србије, али и света, тако да можемо рећи да је интернационалног карактера - истакла је Културног центра Соња Петровић Јагић на отварању поставке.
Мале, сјајне, тактилне, привлачног колорита и невероватне атмосфере минијатуре, академске графичарке Сњежане Влатковић, према једногласној одлуци жирија понеле су награду за најбоље дело.
-Колоритом, темом слика, Сњежана је донела дух Медитеранa у нашу галерију и све нас освојила - навела је директорка Културног центра Соња Петровић Јагић у образложењу.
Изазов малог формата ликовним изразом успешно је „свладала“ награђена уметница из Београда.
-Посебно ми је драго што је признање за мали формат стигло у Шапцу. Традиција у овом случају је и гарант квалитета - рекла је Сњежана Влатковић.
Изложба је отворена за јавност до 26. августа.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa