Инфо

22. август 2019.22. авг 2019.
Потрага за царском престоницом
КАЈАК: СВЕТСКО ПРВЕНСТВО СЕГЕДИН 2019

Потрага за царском престоницом


Двоје Шапчана у олимпијским дисциплинама. Зорић међу фаворитима. Грујић у новој дисциплини
Читава сезона, тренинзи, припреме, такмичења, све се слило у једно, најважније такмичење ове сезоне, али и оно које ће у многоме одредити и планове за наредно лето, односно годину. Најбољи кајакаши света ће „избијати“ на Светском шампионату отвореном синоћ (среда), норме за Олимпијске игре и наравно, борити се за медаље.
Шабачки кајак, клуб ЗОРКА, у суседству имају два представника, оба у олимпијским дисциплинама и надамо се да би, од понедељка могли имати и два олимпијца који већ знају како изгледа веслати на највећој спортској смотри.
МИЛЕНКО ЗОРИЋ, олимпијски вицешампион, жели на треће узастопне Игре, одбрану сребра, уз сан о кораку више. Да би, у тандему са Марком Томићевићем, изборио ново учешће у дисциплини К2 1.000, морају освојити једну од првих шест позиција у финалу. Како је реч о једном од најбољих дуета на свету, свакако су фаворити за олимпијску визу.
НЕБОЈША ГРУЈИЋ је у Рију веслао К2 200, но како те дициплине више нема у програму Игара, сада шансу за нове тражи кроз дисциплину К4 500. Стефан Векић, Владимир Торубаров и Марко Драгосављевић, биће у чамцу са Небојшом, а за Токио неопходна је нека од првих десет позиција. У овој дисциплини постоји и такозвано правило „четири континента„, на основу којег олимпијске квоте морају да буду додељене посадама са четири различита континента. За случај да се међу 10 најбољих не нађу посаде са четири континента, највише три олимпијске квоте ће бити додељене најбоље пласираним представницима земаља са континената који нису заступљени у 10 најбољих. У случајевима када се у финалима Светског првенства не нађу представници са четири различита континента, квоте ће се додељивати првој следећој посади која се није квалификовала.
Светско првенство траје до недеље, 25. августа. Није Сегедин последња шанса за ОИ 2020. године, постоје још две у пролеће наредне године. Ипак ово не важи за четверце, где се прилике завршавају у Мађарској.
Шабачки кајак, као и увек, нема само представнике на води, већ и у стручном штабу. Део штаба селектора Сибинкића су и УРОШ ПАВЛОВИЋ, односно МИЛАН ЂЕНАДИЋ.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa