Инфо

29. август 2019.29. авг 2019.
Рад и знање за опстанак Срба на Косову
“Глас Подриња” У ПОСЕТИ ГОРАЖДЕВЦУ

Рад и знање за опстанак Срба на Косову

“Не желимо социјалну помоћ од државе, него да живимо од свог рада”, сложни су Срби из Гораждевца. “Овај пројекат је доказ да је могуће разумевањем и сарадњом отворити простор за бољи живот”, поручио је градоначелника Шапца. “Захвални смо граду Шапцу на руци помоћи испруженој ка становницима Гораждевца и Брестовика. Захвални смо на несебичном дељењу знања и искуства у гајењу јагода са овим вредним људима”, истакао је владика рашко-призренски Теодосије
Недавно одржана хитна седница Скупштине града Шапца на којој је изгласана помоћ српским породицама у Гораждевцу у засадима јагоде у вредности од 10.000 евра, поделила је локалну јавност, јер Пројекат подразумева и учешће косовских Албанаца.
Са једне стране су се налазили они који су оптуживали градску власт да је овим Пројектом признала косовску независност, са друге грађани за које је ова одлука представљала исправан потез, и још један од начина да се људима на Косову помогне.
У жељи да сазнамо како на овакав вид помоћи, који подразумева не само материјална улагања, него и дељење искуства и знања у воћарској производњи реагују косовски Срби, прошле среде смо са представницима града Шапца: градоначелником Небојшом Зеленовићем и председником Скупштине града Шапца, Немањом Пајићем, посетили највеће српско село у Метохији,Гораждевац.

Хоћемо да живимо
од свог рада
Седам српских породица у протекле две недеље, засадило је јагоде на површини од 1,5 хектара. Да посао за који је предвиђена једна календарска година буде обављен у рекордном кратком року помогли су им шабачки пољопривредни стручњаци, али, како кажу, и њихова урођена снага и челична воља да се суоче са бројним препрекама.
-Највећи је проблем што не верујемо сами себи, а камо ли другима. Са свих страна су нас опструисали, али, ипак, смо засадили. А када се нешто засади очекујеш да ће родити, кад не засадиш немаш чему ни да се надаш- каже домаћин из Гораждевца Србољуб Дакић, и изражава захвалност шабачкој локалној самоуправи на прилици да ради.
Да је кључ опстанка Срба на Косову производња и живот од сопственог рада потврђује и његов комшија из Брестовика Миодраг Дашић.
-Имам четворо деце. Шта ми за њих значи “социјала” од 9.000 динара и минималац од 11.000 динара? Како да моја породица живи са тим? Ми смо принуђени да се сналазимо и пливамо како знамо и умемо. Због тога су нам овакве врсте помоћи од великог значаја, па ћемо се трудити да оправдамо указано поверење и све оно што смо добили- истакао је Дашић.
Поред града Шапца, који је обезбедио саднице за српске породице, аустријске невладине организације “Diakonie”, која је издвојила средства за опрему и технику потребну за производњу јагоде, у пројекту учествује и општина Пећ са новцем потребним за финансирање садница јагода за седам албанских породица које ће се бавити узгојем овог воћа. Овај податак изазвао је у Србији лавину негодовања и рат на друштвеним мрежама.

Ми са њима морамо
-Право да вам кажем, ми овде немамо неки проблем са комшијама Албанцима. Верујем да када гледате вести и Вучића и Харадинаја имате утисак да рат само што није почео, али ми, обичан народ, смо усмерени једни на друге и свакодневно сарађујемо- објашњава Дашић, а његова невенчана супруга, Слађана Милетић, додаје:
-Овде живим и ту чињенцу не могу да променим. Живим са комшијама Албанцима, и могу да кажем да ми, обичан народ лепо живимо једни са другима. Сарађујемо и размењујемо пољопривредне машине. Да то не радимо, не би имали могућности ни да производимо.

Потреба за знањем
и наводњавањем
С обзиром да је реализација Пројекта почела пре две недеље, као две основне потребе за његов успешан наставак издвојиле су се потреба за знањем и наводњавањем. Односно, како наводи директор невладине организације “Центар за развој локалних средина”, Александар Стојановић, овде су људи навикли да узгајају кукуруз и пшеницу, од којих на тржишту немају ништа. Док је будућност косовске пољопривреде у промени културе, а за то је неопходно знање и искуство. У стицању тог знања од велике помоћи ће бити шабачки пољопривредни стручњаци, док ће у случају пласмана јагоде на трђиште ЕУ бити од великог значаја помоћ ове невладине организације.
Са друге стране, да би принос био задовољавајући неопходно је наводњавање, а ситуација са овим крајем је по том питању слична Поцерини, где је забележени приход од јагода у протеклих десет година око 120 милиона евра, захваљујући копању дубинских бунара.
Међутим, било каква невоља да се јави, чврстином и упорношћу, ови људи ће је савладати. То сведочи и Дукађин Нишићи:
-Први пут радимо овако нешто. Наравно да се јавило сто проблема. Али смо успели. Успели смо јер смо чврсти и јаки и нисмо одустајали упркос тешкоћама.

Велика подршка цркве
Реализација овог пројекта наишла је на велику симпатију рашко-призренског владике Теодосија. Он је овом приликом угостио градоначелника Шапца Небојшу Зеленовића и председника Скупштине града Шапца, Немању Пајића.
-Захвални смо граду Шапцу, градоначелнику и његовим сарадницима што су испружили пријатељску руку помоћи селима Гораждевцу и Брестовик и што су своје знање и искуство у узгајању јагода пренели овде, међу ове вредне људе које је потребно да охрабримо да сами производе и да на тај начин остану на својим вековним огњиштима.
Немогуће је опстати на овим просторима ако нема солидарности и помоћи. Не само помоћи у новцу, већ и у преношењу знања и искуства, у помоћи да их научимо да сами производе. Та производња ће им омогућити да постану јаки домаћини, тако да ће и њихови потомци желети да остану у овој средини где Срби последњих двадесет година опстају у изузетно тешким условима- истакао је владика Теодосије и изразио наду да ће ово што се тренутно дешава у Гораждевцу постати пример и за друге општине у Косову и Метохији.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa