Инфо

29. август 2019.29. авг 2019.
МЕТЕРЕОЛОГИЈА КАО  ДЕО НАШИХ ЖИВОТА

МЕТЕРЕОЛОГИЈА КАО ДЕО НАШИХ ЖИВОТА

Поводом бројних реакција грађана Шапца на нарушен квалитет ваздуха током другог викенда августа месеца текуће године, на које су реаговале и надлежне градске и републичке институције, од стране руководства Elixir Зорке Минерална Ђубрива 12.08.2019.године је заустављена производња а према надлежним инспекцијама је упућена Информација следећег садржаја:
„Због изузетно неповољних метереолошких услова, у периоду од петка увече 09.08.2019. до понедељка12.08. 2019, у више наврата се дешавало обарање перјанице из емитера фабрике за производњу минералних ђубрива ка зони Града,што је изазвало реакције грађана.
Желимо да нагласимо да се мониторинг квалитета амбијенталног ваздуха у Шапцу обавља од стране Завода за јавно здравље из Шапца, на 5 мерних места, 24 сата, 365 дана годишње, као и да се врши стално мерење концентрације флуороводоникана мерном месту Ватрогасни дом. Такође, у функцији је и мерна станица Агенције за заштиту животне средине, смештена на локацији Шабачке болнице. Сви подаци су доступни јавности.
На емитеру фабрике је постављен континуални мерач који мери концентрације флуороводоника.
Резултати мерења на свим наведеним местима у наведеном периоду су били у границама дозвољених, у складу са Законом о заштити ваздуха и подзаконским актима донетим на основу овог Закона.
Као друштвено одговорна компанија, обавештавамо све заинтересоване да ћемо и поред свега наведеног предузети све расположиве мере и прилагодити организацију и режим производње успостављања повољних метереолошких услова(правац ветра, влажност ваздуха, температура, ваздушни притисак). Свакодневно ћемо пратити метереолошке услове и усаглашавати планове производње и овакав рестриктиван режим рада успоставити као обавезу која ће се примењивати увек у случају потребе за мерама за компензацију изузетно неповољних метереолошких услова.
Током 2012. године Elixir Група је започела активности на изградњи фабрике за производњу минералних ђубрива и формирано је предузеће „Elixir ЗОРКА – МИНЕРАЛНА "ЂУБРИВА“ д.о.о. Ангажована је мултинационална компанија фирма CFIhholding Pte. Ltd., која поседује значајно знање и искуство у дизајнирању постројења хемијске индустрије и у прошлости је реализовала више од 30 постројења за производњу ђубрива. Технологија и опрема као и начин на који се управља том технологијом и процесом производње су у потпуности усаглашени са захтевима најбољих расположивих технологија, од спровођења свих активности у оквиру постројења - од саме изградње до краја животног века постројења. То значи да се по овој технологији и примењеним техничким решењима за заштиту животне средине ради и у другим фабрикама у ЕУ.
У поступку изградње и по завршеној изградњи исходоване су све дозволе предвиђене законима државе Србије које важе за оваква постројења, који су потпуно усаглашени са регулативама ЕУ.
Elixir је једини произвођач ђубрива у Србији, са два постројења Elixir Зорка и Elixir Прахово,значајног капацитета за потребе нашег тржишта и извоза у велики број земаља у ЕУ и на друге континенте.
Приликом изградње фабрике са свим садржајима који су до сада изведени на локацији је извршено уклањање старих рушевних зграда, опреме, уклањање и збрињавање опасних материја из напуштених складишних резервоара, уређење простора.
Одлучни смо и имамо обавезу да примењујемо најсавременије доступне технологије, исте као у фабрикама ђубрива у Европи и у складу са прописима који дефинишу добијање Интегрисане дозволе Као једно од ретких постројења у Србији исходовали смо Интегрисану дозволу 15.05.2018. год. Процес добијања ове Дозволе је дуготрајан јер подразумева низ доказивања и сагласности, примењених техничких решења, број скрубера и циклона потребних за пречишћавање гасова, коришћење филтер преса и врећастих филтера, поступање са опасним материјама, складиштење сировина и готових производа.
Према Законима републике Србије донетим у области заштите животне средине, хемијска индустрија је препозната као загађивач, али вредности емисија у ваздух, воду и земљиште морају бити у дозвољеним границама. Те дозвољене границе су усаглашене са границама прописаним у ЕУ. Према Контролним листама које инспекција користи у инспекцијском надзору, Према Закону о инспекцијском надзору, наша фабрика је постројење средњег ризика .
У Elixir Групи ради пуно стручњака разних профила, међу њима велики број инжењера свих струка (машински, електро, технолози, ИТ инжењери, хемичари итд). Приликом реализације нових пројеката ангажујемо професоре са факултета, из овлашћених институција за мониторинг, пројектовање, заиста се трудимо да дођемо до најбољих решења примењених у хемијској индустрији најразвијенијих земаља.

- Као друштвено одговорна компанија, обавештавамо све заинтересоване, да ћемо убудуће и поред свега наведеног у овом обраћању, предузети све расположиве мере и прилагодити организацију и режим производње у наредном периоду до успостављања повољних метереолошких услова
- Дефинисана је нова процедура управљања процесом која укључује и заустављање производње услед наступања околности које могу довести до узнемиравања грађања Шапца
-До краја текуће године ћемо уградити уређај „демистер“ за додатно пречишћавање гаса на завршном емитеру и повећаћемо његову висину
-Желимо добру комуникацију, сарадњу и отвореност са грађанима и удружењима грађана Шапца
- Желимо да дамо пун допринос заштити животне средине у нашем Граду.


Поштовани грађани Шапца,

Као председник Управног одбора Elixir Групе, у чијем саставу послује Elixir Зорка Минерална Ђубрива, заједно са свим својим сарадницима, желим да упутим јавно извињење свим грађанима Шапца због узнемиравања и непријатности којима сте били изложени услед обарања перјанице из емитера фабрике ка зони Града, које се у више наврата дешавало у периоду од петка увече 09.08.2019. до понедељка 12.08. 2019.након чега је од стране руководства фабрике донета одлука да се заустави производња.
Уверавамо вас да ће руководство Elixir Групе и Elixir Зорке предузети све неопходне мере да се оваква ситуација не понови у вашем и нашем Граду. Иако су континуална и остала периодична мерења емисије која вршимо, увек у складу са прописаним законским границама, схватамо да и поред тога у одређеним околностима може доћи до узнемиравања грађана Шапца и да поред законских обавеза које испуњавамо постоји и наша морална обавеза према вама да додатно редукујемо те вредности.
Овим путем желимо да вам упутимо и обећање да ћемо у накраћим роковима, до краја текуће године, инвестирати у додатно пречишћавање ваздуха на завршном емитеру фабрике, а у случају понављања сличних неповољних метеоролошких услова какви су били у наведеном периоду, без одлагања зауставити производњу.
С поштовањем,
Председник Elixir Групе
Станко Поповић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa