Инфо

29. август 2019.29. авг 2019.
Тако нам тенк помогао
КРИВИНА У ОГЛЕДАЛУ

Тако нам тенк помогао

Војни отпади су феноменална ствар. Ако неко не зна шта ће са собом, упути се ка једном од њих, на пример онај у Лесковцу је феноменалан, и пазари - тенк.
Тако су и навијачи Црвене Звезде, Делије, отишле до Лесковца и као увертиру за меч сезоне против „младих дечака“ из Швајцарске пазариле тенк који су „инсталирали“ испред северне трибине стадиона Рајко Митић. Шта су овим потезом хтели да кажу, морам да признам није ми јасно. Тенк није обележје Црвене Звезде. Петокрака јесте, али тенк није. А није тај тенк нешто претерано ни уплашио Швајцарце.
Оно што је изазвало додатне коментаре јесте чињеница да је саопштено да је тај тенк, купљен на војном отпаду у Лесковцу, део свог стажа одрадио и у Вуковару. Колико је познато, наша велика армија, па и тај тенк, повукли су се из Вуковара. Часно или не, питање је за анализу, али се повукао и као такав, тешко да може да буде неки велики симбол. Моја прва асоцијација на тенк је, на пример, 9. март 1991. године када сам га први пут видео у животу у погону. Њих неколико спуштало се низ улицу Војводе Степе ка центру престонице како би дисциплиновали демонстранте против Слободана Милошевић. И успели су ти тенкови да нам утерају страх у кости, није да нису. Швајцарце нису нешто много потресли. Реагујући на тенк, али и на паклену атмосферу на Рајку Митићу, један од швајцарских новинара је рекао да нити тенк, нити публика играју утакмицу, тако да немају због чега да буду узнемирени. Занимљив неки човек.
Узвртели су се, зато, неки други, а ко би до комшија - Хрвати. „Интелигентно“ попут својих колега Делија, Динамо Бед Блу Бојси поставили су испред стадиона на Максимиру у Загребу, расходовани трактор. Искрено, много ме је више заболео њихов трактор него што ме је одушевио наш тенк. На тракторима су хиљаде и хиљаде Срба протерани са својих кућних прагова у Книну и околини коју смо називали Книнском крајином. Успех наших тенкова у Вуковару се огледа и у томе да је из тог града, примера ради, протерана ћирилица, на исти начин на који је протеран и српски народ у Крајини. И сада нам остаје само то да нас УЕФА убаци у исту групу Лиге Шампиона - Црвену Звезду и Динамо, па да кренемо да се поштено побијемо, још једном, са све тенком и трактором.
И онда су кренуле напредњачке перјанице да бране тенк на Северу. Стефановић, Весић, Јованов и остали, бранили су из петних жила тај јадни тенк. Па, како Арсенал има топ, па ЦСКА, такође, тенк испред свог стадиона... Мој колега Душан Благојевић који се у спорт, а нарочито у фудбал много више разуме од мене, објаснио ми је да је Арсеналов топ специјално за клуб дизајниран, стављен на грб и произведен, тачније два, који стоје испред њиховог стадиона. Никада нигде нису коришћени нити је иједно ђуле испаљено из њега. ЦСКА је био некада клуб Црвене армије и тенк је њихов симбол дуги низ година. Аналогија са Црвеном Звездом је, чини се, погрешна и глупа.
И не само то, већ су се упрли до неба да нам објасне да је тај тенк - макета. Не беше тако давно када су се толико уплашили неких других макета које су се појављивале на београдским улицама, да су сате и сате тв програма користили како би осуђивали неке друге макете. Није да их није било. Појавила се макета вешала на београдским улицама, додуше направљена од пластичне цеви за „ве це“ и водокотлића. У макету, по новоустановљеним стандардима Стевановића доктора Небојше, вероватно спада и електрична тестера која је без продужног кабла уведена у зграду Радио-телевизије Србија. Због те тестере, неки људи су и ухапшени.
Најважније је од свега овога је да је Звезда успела да се пласира у Лигу Шампиона, а даће Бог и да ће Партизан успети да овери пласман у Лигу Европе. Биће доброг фудбала барем до краја године и на нашим стадионима. Фудбалски терени у многим нормалним држава одавно су попришта правог фудбала, а код нас узаврелим главама су тенкови и трактори и даље у мислима. И тешко да ће се то ускоро променити.

Искрено, много ме је више заболео њихов трактор него што ме је одушевио наш тенк

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa