Инфо

30. јул 2009.30. јул 2009.
ИЗ ПЕРА ТОМИСЛАВА ЈЕРОТИЋА

САРАМАНДА КОМАНДИР ЗА ДОВИКАВАЊЕ

МАЧВАНСКО ПОГЛАВЉЕ - У којем се говори о грлатом Сараманди, о Мачванској бановини, о данашњој Мачви и некадашњем чувеном боју на Дубљу, о првом српском песнику који је окилавио на народним пословима и о томе како су дубљанске ашчије услужили словеначке глумце
Били у Фазанерији, бела среда, друго заседање удружења „Бела врата“, били наши - Боба, Сава, Лаци, Шаровић, Вељић, мој друг Лазо, и песник Шева, па опет наши - Миша Душа, Шоле, Слободан из преко Дрине, и командант, и да не говоримо о нашим - Зоран, Тиле, Пакља, Драган, Тиоца, Мима, Јаша, Слоба, Цвеја, Каре, па Живан (Београдска опера).
Свирали наши, ЈОКС (то је једна самокритичка сложеница) и Романо дуе плус дуе“. И сад, Аца, Горан, Зоран и Пеца јоксовали по правилнику удружења, а „Романо 4“ и Живан - свој репертоар, Уто, Живан Сарамандић потегну историју:
- Ви, Мачвани, још би били под Турцима да вас није ослободио мој прађед.
- Ма, немој, који прађед?
- Мој прађед Сараманда. Слушај амо, сад ћу да вам приповедам - настави Живан. - Био бој на Мишару, Карађорђе оправио шанац, Лука има да буде у Китогу, у шуми, са коњицом, да удари иза леђа, да Турке изненади. Добар план, али Турци навалили жешће него што се очекивало, “™оће шанац да падне пре времена, те Карађорђе викну штогод може:
- Лука, јуриш!
Али, као што се зна, Карађорђе говорио пискаво и не чуше га ни они около, а камоли Лука, те се Вожд досети и нареди да се доведе Сараманда, командир одељења за довикивање...

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa