Инфо

29. август 2019.29. авг 2019.
Регионални центар
Меморандум о управљању комуналним отпадом

Регионални центар

Меморандумом о утврђивању интереса о управљању комуналним отпадом. Потписнице четири локалне самоуправе и Регионални центар "Еко Тамнава". Реализација пројекта у року од две године
Потписаним Меморандумом о утврђивању интереса за заједничко управљање комуналним отпадом између четири локалне самоуправе (Крупањ, Мали Зворник, Љубовија, Град Лозница) и Регионалног центра "Еко Тамнава" биће решен проблем одлагања око 110.000 тона отпада годишње.
Град Шабац и Општина Богатић проблем збрињавања комуналног отпада решиле су у оквиру Регионалне депоније у Сремској Митровици, док осталих шест локалних самоуправа проблем решавају у оквиру планираног пројекта преко поменутог РЦ „Еко Тамнава“.
Планирано је да депонија Каленић код Уба буде завршена до 2021. године и чиме ће Мачвански округ комплетирати транспаренто одношење смећа, истиче начелник Мачванског округа Владан Красавац.
- Град Шабац већ неколико година овај проблем решава одвожењем комуналног отпада на депонију у Сремску Митровицу, а од маја ове године то чини и Општина Богатић. Депонија код Уба ће покривати локалне самоуправе са подручја Мачванског и Колубарског округа,односно Град Ваљево, шест општина, као и Барајево, Лазаревац, Обреновац. Обухватиће површину на којој живи око 550.000 становника. Овим пројектом се решава и питање поглавља 27 које је значајно када је у питању заштита животне средине - навео је Красавац.
За Град Лозницу регионална депонија биће од великог значаја, јер ће решити деценијски проглем одлагања комуналног отпада, закључио је градоначелник Лознице Видоје Петровић.
Преузеће "Еко Тамнава" је основано 2012. године када је започет пројекат и тренутно је у фази добијања грађевинских дозвола за регонални центар, а планинрано је да буде завршен у наредне две године.
-Значај отварања РЦ је велики како за општине Крупањ, Мали Зоврник, Љубовију и Град Лозницу, тако и шире. Сматрамо да би се овим знатно смањио трошак изградње нових региналних депонија, а имали бисмо нови, савремен центар за рециклажу и одлагање отпада - рекао је Зоран Петровић, директор РЦ "Еко Тамнава".
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa