Инфо

29. август 2019.29. авг 2019.
Нова опрема за већу безбедност
МУП КОНТИНУИРАНО РАДИ НА ОПРЕМАЊУ ОДЕЉЕЊА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ШАБАЦ

Нова опрема за већу безбедност

Опремање Одељења за ванредне ситуације у Шапцу и Ватрогасно-спасилачке јединице почело је одмах после великих поплава. Возила и опрема коју смо добили у последње време немерљиво су подигли ниво спремности јединице за реаговање у свим ванредним ситуацијама, наводи командант Ватрогасно – спасилачке јединице Шабац Горан Стефановић
Када сам пре седам, осам година први пут ушла у гаражу Ватрогасног дома у Шапцу, призор је личио на музејску поставку или сет за снимање домаћег филма из осамдесетих година. Возила стара неколико деценија, камиони са рупама на поду из којих, када крену, излази црни дим па се наметало питање да ли иде да гаси пожар или се и сам запалио. Поред тога, више него скромна опрема за све врсте интервенција.
Навикли на рад у оваквим условима ватрогасци-спасиоци нису се жалили. Борили су се тим што су имали. Истовремено, на леђима су носили огромну одговорност за животе и имовину не само грађана Шапца, него и околних општина. Недостатак технике надомешћивали су надљудским напорима.
Највећи изазов, поплаве 2014. године, успешно су савладали. Тада су и на нивоу Републике схватили важност улагања у Сектор за ванредне ситуације.
Коначно је нешто почело и да се мења. Опремање Одељења за ванредне ситуације у Шапцу и Ватрогасно-спасилачке јединице почело је одмах после великих поплава. Истовремено, запошљавају се нови људи, а планира се и реконструкција Ватрогасног дома после готово шест деценија.
Прво је прошле године Одељење од МУП-а добило Дачију дастер. Теренско возило додељено је Специјалистичком тиму за спашавање и рад на води, који чини тим од 12 људи, по шест и Шапца из Лознице, који су прошли обуку у Русији. Добијањем комплетне додатне опреме сада су још спремнији за деловање у ванредним ситуацијама.
Крајем године ватрогасно – спасилачки батаљон у Шапцу добио је навално ватрогасно возило МАЗ. Ради се о камиону са дуплом кабином у ком истовремено на интервенцију може ићи до шест ватрогасаца. Уз њега је добијен и комплетан алат за техничке интервенције у саобраћају. До сада је имао око 40 интервенција.
Почетком овог месеца шабачки ватрогасци добили су и МАН-ову ауто-цистерну. Иако пре свега служи за допремање додатне количине воде, овај камион опремљен је и за гашење пожара.
Протекле седмице Одељењу су од МУП-а стигли су и две Ладе ниве и Шкода фабиа. Теренске Ладе упућене су подручним јединицама у Коцељеви и Крупњу, док ће Шкоду користити инспекцијске службе у Шапцу.
-Тренд опремања Сектора за ванредне ситуације и ватрогасно –спасилачких јединица почео је прошле године и наставља се. МУП у последње две године изузетно много улаже у опремање јединица на територији целе Србије. Препознали су важност тога, а добробит грађана, што већа безбедност њихових живота и имовине је крајњи циљ. Министарство све чешће и озбиљније улаже у побољшање услова рада ватрогасаца – спасилаца. Нама је све то од изузетног значаја за функционисање и деловање. Возила и опрема коју смо добили у последње време немерљиво су подигли ниво спремности јединице за реаговање у свим ванредним ситуацијама, наводи командант Ватрогасно – спасилачке јединице Шабац Горан Стефановић.
Последње ново возило, пре ових великих набавки, у гаражу Ватрогасног дома ушло је 2007. године, а још пре тога... Ни најстарији запослени ниси сигурни, можда 1990. а можда и коју годину раније.
Ватрогасни дом изграђен је почетком ‘60-их година прошлог века. Прављен је за тадашње потребе, величину возила и величину града. Од тада се много тога променило, али не и на овом објекту. Коначно, почела је израда пројекта за реконструкцију и адаптацију Ватрогасног дома.
-Набавили смо нове униформе, нове камионе и запослили један број нових ватрогасца. Међутим, све је бесмислено ако не постоје услови за рад. На реду је да се реконструише Дом. Тешко је све урадити одједном када је нешто запуштано деценијама. Шабац је велики град са великим бројем људи и зато је међу приоритетима, истакао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић када је у априлу посетио Полицијску управу Шабац.
После реконструкције предвиђено је да Ватрогасни дом има пет излаза на Поп Лукину улицу.
Истовремено, запослени су и нови ватрогасци – спасиоци. Недавно је у радни однос примљено пет нових радника, а ових дана још четири треба да крену на обуку.

[quote]Не палите на отвореном
Јесен и пољски радови ће ускоро. Ватрогасци – спасиоци апелују на све, а поготову на пољопивреднике, да не пале на отвореном. Поред тога што на тај начин упропашћавају плодно тле ватра се лако може отети контроли. Како некима није довољно упозорење да могу некоме нанети штету или угрозити живот, ту су и новчане казне и то до 50.000 динара за физичка лица.
М. Мијаиловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa