Инфо

29. август 2019.29. авг 2019.
Поцерски Причиновић први
ЧЕТРНАЕСТЕ ОЛИМПИЈСКЕ СЕОСКЕ ИГРЕ ШАПЦА

Поцерски Причиновић први

Историјска победа Поцерског Причиновића. Убедљив и доминантан наступ домаћина. Наступиле 24 месне заједнице, око 1.500 спортиста. Спортски програм праћен културно-забавним. Игре протекле у најбољем реду истичу организатори
Велики победнички трофеј 14. Олимпијских сеоских игара Шапца намењен најуспешнијој Месној заједници у петак је стигао у Поцерски Причиновић, село домаћина овогодишњих Игара, а после недеље „одлучио“ је да боравак продужи бар до наредног августа. Одлучио није он, већ представници Месне заједнице органзаотора који су убедљиво тријумфовали и доминантно стигли до прве титуле у историји. Како је претходне три године славила Месна заједница Мачвански Причиновић, можемо рећи да Причиновићи већ имају традицију победа, но сада се радују у Поцерини.

Представила су се 24 села са подручја нашег града, а „бој“ за најбоље водио се у 14 спортских дисциплина. Специфичност манифестације је да када погледате списак свих спортова јасно је да године не могу бити оправдање за изостанак, односно да је жеља и добра воља све што је неопходно како би представили своје место.

Поцерски Причиновић је годинама у врху на ОСИ, међутим увек би се ту нашла једна или две месне заједнице које су бројније, спретније, снажније у том тренутку и морали би да се задовоље неком од утешних позиција. Као да је организација Игара била тај додатни мотив да помисле како је дошао и њихов час. Надокнадили су све „ситне“ заостатке ранијих година и неухватљиво досегли трон. Поглед на табелу говори довољно.

-Бринули смо да будемо и добри домаћини, али и успешни спортисти. Припремали смо се за Игре, знали шта желимо и озбиљно смо приступили селекцији представника у свим спортовима. Саставили смо и више екипа где је било довољно заинтересованих. Важно је учествовати, то је најважније гесло за овакве догађаје, а победа носи посебно задовољство. Надам се да и други одлазе кући задовољни и да је гостопримство било на највишем нивоу – рекао је Небојша Ивковић из МЗ Поцерски Причиновић.

Победнику је припало 100 хиљада динара, другопласираном 50, трећепласираном 20 хиљада динара. У спорту је хијерархија неизбежна, но за Организациони одбор и техничке организаторе победа је спорта и дружења, а тек онда долази на ред коначан пласман.

-Наступило је око 1.500 такмичара, Игре је гледало 3.000 људи и све је протекло у најбољем реду. Свако жели да победи, некада та жеља буде покретач за исхитрене реакције, но када се све заврши на овај начин, тек онда сте поносни, јер су Олимпијске сеоске игре Шапца испуниле свој основни циљ, промоцију спорта и дружења – рекао је Сретен Радовановић, председник Организационог одбора 14. ОСИ Шапца.
Жеље за наредне године су једноставне и јасне.

- Поносимо се што смо град спорта и што уз врхунски професионални спорт баштинимо и аматерски, масовни, за нас једнако важан. Промоцијом спорта, здравог живота и пријатељства, промовишемо основне вредности спорта и срж лепих манифестација. Ко заслужи победу, нека је оствари, али уверен сам да на Играма, дружење и нова познанства имају приоритет – рекао је председник Скупштине града Немања Пајић.

Појединачно, по дисциплинама, победе су славили: ПОЦЕРСКИ ПРИЧИНОВИЋ (баскет обе конкуренције, рукомет обе конкуренције, крос обе конкуренције, вишебој обе конкуренције, шах жене, мали фудбал обе конкуренције), ГОРЊА ВРАЊСКА (одбојка жене, стони тенис жене, обарање руке), ЈЕВРЕМОВАЦ (одбојка мушкарци), ПРЊАВОР (надвлачење конопца жене, пикадо жене, надвлачење клипка), МИШАР (надвлачење конопца мушкарци), РИБАРИ (шах мушкарци), ШТИТАР (рвање) ЈЕЛЕНЧА (пикадо мушкарци), ЛИПОЛИСТ (стрељаштво жене), МАЧВАНСКИ ПРИЧИНОВИЋ (стрељаштво мушкарци), ЦЕРОВАЦ (стони тенис мушкарци).

Румске заједно
Један од посебних тренутака отварања Летњих олимпијских игара 2008. године, односно Зимских олимпијских игара 2018. био је заједнички излазак на дефиле спортиста из Републике Кореје и Народно демократске републике Кореје, односно Јужне и Северне Кореје (на ЗОИ су чак заједно и наступали). Олимпијске сеоске игре су имале сличан тренутак на дефилеу учесника када су заједно на дефилеу изашли спортисти/репрезентативци поцерских села, Горње и Доње Румске. Наравно, не постоје тензије као у случају Кореја, али симпатична аналогија није могла бити неопажена.


Дом здравља на Играма
Спорт и здравље су познат и постојан „пар“, те је и ове године, екипа Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац сва три дана била присутна на Играма у Поцерском Причиновићу и на располагању свим посетиоцима за различите бесплатне прегледе и провере здравственог стања. Временски услови су далеко од повољних, а учесници и гледаоци најчешће су проверавали крвни притисак, односно ниво шећера у крви.


Мис Анастасија
Културно забавни програм Игара чинио је наступ хора цркве Свете Тројице са Летњиковца и већ традиционални избор за Мис спорта. У избору за Мис, петочлани жири је бирао између 12 учесница, а признање и вредна награда путовања припала је Анастасији Савић из Метлића. Прва пратиља је Саманта Велисављевић из Поцерског Причиновића, а из Причиновића је и друга пратиља Драгана Јевтић. Чланови жирија су одлучили да најлепши осмех има Тамара Васић из Заблаћа, док највише шарма, одредили су, има Татјана Стојановић, представница МЗ Штитар.


ОСИ 2019 (првих десет)
1. П. Причиновић 101
2. М. Прњавор 57
3. М. Причиновић 47
4. Мајур 46
5. Г. Врањска 32
6. Штитар 31
7. Липолист 26
8. Јеленча 19
9. Мишар 13
10. Метлић 12
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa