Инфо

29. август 2019.29. авг 2019.
На четири локације у граду
ОД 1. ДО 6. СЕПТЕМБРА - ЕВРОПСКИ ДАНИ ЈЕВРЕЈСКE КУЛТУРЕ У ШАПЦУ

На четири локације у граду

У намери да се јеврејска култура што више приближи публици, биће организована предавања о обичајима, религији и јеврејском хумору, два концерта, радионице за ученике и професоре, као и дружење уз специјалитете сефардске кухиње. Други сегмент, онај који се тиче сећања, употпуниће изложба, премијерно извођење представе Шабачког позоришта, као и представљање прве туристичке руте која ће испричати приче о неким од истакнутих шабачких јеврејских породица
Манифестација Европски дани јеврејске културе у Шапцу организована је први пут, од 1. до 6. септембра ове године, под покровитељством Града Шапца. Садржаји манифестације одвијаће се на четири локације: у Музеју шабачких Јевреја, Народном музеју Шабац, Шабачком позоришту и Библиотеци шабачкој.

Европски дани јеврејске културе у Шапцу почињу 1. септембра, чиме се ова манифестација и њени организатори придружују централној прослави Европских дана јеврејске културе, који се већ двадесет година одржавају у првој недељи септембра. Прошле године, прослављени су у 420 градова и 28 европских земаља. На овај начин, Европски дани јеврејске културе у Шапцу постају део знатно шире иницијативе за упознавање значајне културе, која је обележила не само поједине европске градове, него читав континент.

- Шабац јесте европски град и то можемо са правом да кажемо, између осталог, због чињенице да смо једини град у Србији који учествује у манифестацији Европски дани јеврејске културе. То је једна од најважнијих манифестација у Европи која се бави не само историјом и баштином Јевреја и њиховом културом, која је добрим делом нестала због познатих чињеница, већ и због тога што је заснована на важним темама за савремени свет, као што су: отвореност, толеранција и прихватање других идентитета, рекао је Игор Марсенић, члан Градског већа.
О „Србима Мојсијеве вере“ овогодишња манифестација одабрала је два тематска оквира - упознавање са јеврејском културом и сећање на јеврејску заједницу Шапца. У намери да се јеврејска култура што више приближи публици, биће организована предавања о обичајима, религији и јеврејском хумору, два концерта, радионице за ученике и професоре, као и дружење уз специјалитете сефардске кухиње. Други сегмент, онај који се тиче сећања, употпуниће изложба, премијерно извођење представе Шабачког позоришта, као и представљање прве туристичке руте која ће испричати приче о неким од истакнутих шабачких јеврејских породица.
Нела Тонковић, директорка Народног музеја у Шапцу, нагласила је да манифестација, иако траје шест дана, обухвата петнаест различитих догађаја – од предавања, научних скупова и радионица до изложби, представа и концерата.
- Дакле, има све што је потребно за комуникацију и лакше упознавање са једном културом. Веома је важно да нагласимо да су садржаји отворени и бесплатни за све суграђане, који желе да сазнају више о заједници која је, не само била део града, него је остала уткана у њега.
Трећег дана манигестације, Шабачко позориште ће премијерно извести представу „Ана Франк: Историјска антибајка за децу и одрасле“. Реч је о мастер раду младе шабачке глумице Вање Павловић.
- Прича о Ани Франк јесте нека врста антибајке, најважније, чини ми се, у нашој цивилизацији због свих њених жанровских карактеристика, бајковите приче у којој изостаје срећан крај. То је бајка у свету окренутом наопачке. Ово ће бити представа коју могу да гледају деца старија од десет година заједно са одраслима и надамо се да ће је препознати професори књижевности који доводе децу у порзориште. Осим интересантне драматизације, омогућен је дијалог са децом у узрасту када се Ана Франк чита у обавезној лектири, истакла је Миња Богавац, директорка Шабачког позоришта.
Шабац је део мреже од 200 градова широм Евопе који учествује у изузетном догађају посвећеном јеврејској култури. Марсенић је позвао грађане да учествују у манифестацији и чују о заједници која није више међу нама, између осталог, речи рабина Исака Асиела који ће се прве вечери манифестације обратити у Музеју шабачких Јевреја.
- Поносан сам што је у Шапцу могуће организовати овакву манифестацију, што постоје људи, воља и простор за њу и сматрам да су Европски дани јеврејске културе на понос читавом граду, рекао је Марсенић и најавио да ће 3. септембра амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам отворити изложбу „Писма Хилде Дајч” у Народном музеју у Шапцу.

ЖИВО СЕЋАЊЕ
Шабац је град у којем жива јеврејска заједница више не постоји. Она је избрисана у току Другог светског рата, а онда је тихо нестајала у деценијама које су уследиле. Због тога је мотив за покретање не само Европских дана јеврејске културе у Шапцу, већ и успостављања Музеја шабачких Јевреја, пре свега спречавање заборава и враћање сећања на заједницу која је била уткана у само ткиво града и која је, до пре само пола века, била неодвојиви део његове културе. Европски дани јеврејске културе у Шапцу представљају модел активног сећања, јер прошлост може да буде снага која активира живот и чини га бољим данас.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa