Инфо

29. август 2019.29. авг 2019.
Овде сам нашла добар мир
ХОДОЧАШЋЕ У ХРАМ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ

Овде сам нашла добар мир

Према речима старца Јоила, потребно је издати најмање три парастоса познатим и непознатим прецима. Уколико постоје наследни греси, ми, њихови потомци, молимо Господа да њих разреши, а да нас благослови напретком и сваким добрим даром
Према Спаситељевим речима, „Бог није Бог мртвих, него живих, јер су у њему сви живи“ (Лука 20, 38). Пошто је љубав јача од смрти, не прекида се веза са онима који су напустили овај и преселили се у други свет.
Црква је суботњи дан посветила упокојенима, као и задушнице, када се врши општи помен за умрле. У храму Светог Василија Острошког (Касарске ливаде), сваке суботе служи се литургија и парастос за упокојене.

- Према речима старца Јоила, потребно је издати најмање три парастоса познатим и непознатим прецима. Уколико постоје наследни греси, ми, њихови потомци, молимо Господа да њих разреши, а да нас благослови напретком и сваким добрим даром, рекао је протојереј ставрофор, старешина храма, Иван Јанчић.
И протекле суботе, окупио се велики број ходочасника који су привржени овој светињи.

- Дошла сам када сам први пут чула за оца Ивана и била сам одушевљена. То што сам доживела са њим у разговору, нисам нигде у Београду. Разјаснио ми је кључне ствари које ниједан свештеник није могао, које су ме годинама мучиле, душу ми је умирио. Дуго сам лутала док нисам њега срела. Молим се Богу за њега, зато што га је Он послао у мој живот, каже Милена из Београда, која користи сваку прилику да дође у овај храм.
Међу бројним чудотоворним иконама Мајке Божје којима ова светиња обилује као што је Јерусалимска, Почајевска, Казанска, Иверска, Лепавинска, Беочинска и друге, недавно се у храму налази и икона Мајке Божје Свецарице. Наредне суботе, после литургије за упокојене и парастоса, на дан који је празник иконе Пресвете Богородице Свецарице, читаће се акатист Њој посвећен.

Поред празничних и заупокојених литургија, свештенство храма Св. Василија Острошког Чудотворца, организује читање акатиста недељом и празником, као и посебан молебан и псалтир.
- Свети Сава је благословио да српски монаси у његовој испосници на Светој гори као молитвено правило сваки дан читају псалтир за заштиту нашег народа, српске државе и православне вере. Ми то правило вршимо већ седам година, сваке последње недеље у месецу, као и посебан молебан, за јединство, слогу, обожење и умножење нашег многострадалног народа, додаје прота Јанчић.
Сваке прве недеље у месецу, служи се Света тајна јелеосвећења, у којој се добија разрешење не само учињених, него и заборављених грехова, исцељење од болести и заштита од зла.
Од великих јубилеја када се окупља мноштво верника, важно је поменути Светосавску прославу (27. јануар), празник Светог Василија Острошког, који је слава храма (12. мај), прославу Светог Пајсија (2. јули), Дане Мајке Божје и Светих царских мученика Романових, који се празнују у последњој недељи јула, Сабор Светог Архангела Михаила (18. и 19. септембар) и прославу Светог Мардарија Либертивилког (12. децембар).
- Овде сам нашла добар мир. И не само ја, него многи други, поверила нам је Смиља из Зрењанина.
М.Ф.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa