Инфо

29. август 2019.29. авг 2019.
ИСИДОРЕ СЕКУЛИЋ У ИЗДАЊУ ИК „ГЛАС ЦРКВЕ“

Шодер као бисери

Комплет изабраних дела Исидоре Секулић недавно је изашао у издању ИК „Глас Цркве“ из Шапца, са благословом владике Лаврентија, а под покровитељством Министарства правде, Канцеларије за односе с црквама и верским заједницама. Издавач се на овај подухват одлучио поводом сто десет година од доласка Исидоре Секулић у Шабац, где је радила као професорка, као и поводом сто година од изласка њеног најпопуларнијег романа - "Ђакон богородичине цркве".
- Исидора Секулић, игуманија и најпожртвованија подвижница српске културе, пред крај живота резигнирано је и са сетом исповедила своме пријатељу песнику и антологичару Мији Павловићу: "Моје дело је шака шљунка, бачена у дубоку рупу српске некултуре", каже за "Глас Подриња" др Љубомир Ранковић , уредник издања, који је, заједно са својим сарадницима, брижљиво и посвећено прикупљао и вадио тај "шодер" из блата са "дна рупе" као најдрагоценије бисере и сабрао их у пет књига на 2.500 страница.
У овом комплету појавили су се, до сада необјављени и скривани, драгоцени Исидорини текстови њених разговора са св. Владиком Николајем Велимировићем, кога је изузетно ценила и поштовала.
- На тај начин, уклоњена је велика неправда према славној ауторки и њеном делу“, истиче др Ранковићем са нескривеним поносом, али и горчином.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa