Инфо

29. август 2019.29. авг 2019.
У част Коња и Љубичева
ПОЧИЊУ ЉУБИЧЕВСКЕ КОЊИЧКЕ ИГРЕ

У част Коња и Љубичева

Традиционална туристичко-културна манифестација „Љубичевске коњичке игре“, почеће сутра, у Пожаревцу. На прекретници лета и јесени Пожаревац, са својом околином постаје центар коњичког спорта и његових вештина, а у граду влада карневалско расположење. Састају се витезови модерног доба и људи од седла и дизгина. У седлу својих лепотана правац на Хиподром, да поделе мегдан.
Место и статус које Љубичевске игре имају међу манифестацијама Србије, зазлужује сигурно увек запажена посета, како пратећим догађањима тако и сигурно посета финалним борбама на трави Хиподрома у том граду. Уз узбудљива надметања препонаша, касача и галопера сваки пут посебну пажњу изазива коњички вишебој.
То по свему специфично коњичко надметање биће одржано по 56. пут. По шест титула освојили су Раде Миловановић и Синиша Стокић. Иначе три пута - за редом, ту престижну награду освојио је Марко Миленковић, у седлу грла Невал, а ове године покушаће да одбране титулу, а тај двојац, држи рекорд у једној од најзахтевнијих дисциплина курирском јахању, 22 секунде што је веома тешко достижно.
-Моји другови и ја припремамо се за Игре већ три месеца. Одржане си и квалификације, а дошло се и до полуфинала. Даље ћемо одлучивати у суботу и недељу. Са мојим грлом, последњих месец дана сам свакодневно и вежбамо и најситније детаље анализирајући све оно што може да се деси на залетишту. Све смо то добро поставили. Зближеност са Невалом је на високом нивоу, као и разумевање. Очекивања су да можемо до четврте узастопне победе. Иначе, у предвечерије финалног надметања неко време проведем у парку где је споменик Милошу Ореновићу, и дуго гледам натпис односно поруку, коју је Милош, упутио турском војсковођи: „Делибаша, царски делијо, ти имаш куда и на другу страну,а ја немам куда, него туда, па у живот ил’ смрт“. То ме инспирише и додаје још више мотива и концентрације да у седлу Невала, који је љубичавски одгој, постигнем рекорд и одбраним титулу наглашава за наш лист Марко Миленковић.
На том престижном вишедневном такмичењу, традиционално учествоваће и велики број спортских грла из Шапца и Мачве, која су носиоци галопских надметања, али и освајачи најпрестижнијих награда у граду познатом по клинастој равници, најстаријој ергели у Србији, Галерији “Барили”, по томе што је ту 1718. потписано примирије између Турске и Аустрије, породици Филиповић, која одгаје ретке црне Липицанце, Тини, Миливоју Живановићу, Жанки Стокић... Треба истаћи да су Пожаревац, и ЉКИ, одликовани са највишим признањем у туризму Србије, „Туристичким цветом“, а Пошта Србије, издала је почетком августа, за ту прилику нову поштанску маркицу, са детаљима коњичког надметања.
У недељу, док Морава, буде тихо текла и док сутон, лагано буде скидао Сунцу боју, млада девојачка рука у народној ношњи Стига, по традицији уручиће најуспешнијем грлима и такмичарима у више дисциплина признања, а нека ће сигурно ући у анале коњарства Србије.

Б.П.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa