Инфо

5. септембар 2019.5. сеп 2019.
О “Топлани” и кадровским решењима
ОДРЖАНА 34. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

О “Топлани” и кадровским решењима

Одборници, већином гласова, као прву тачку усвојили предлог ребаланска програма пословања ЈКП “Топлана Шабац” за 2019. годину. Као важна тачка дневног реда била и промена на челу ЈКП “Стари град”. Опозициони одборници као и до сада критиковали предложене одлуке. Градоначелник Зеленовић сматра да је скупштинска расправа текла у добром смеру и да је важно да сви одборници добију одговоре
Редовна, 34. седница Скупштине града Шапца одржана је јуче. На дневном реду је било 14 тачака. Расправа одборника и овог пута ишла је у више смерова па се са говорнице могло чути још много тога што није имало везе са тачкама о којима се одлучивало.
Одборници су, већином гласова, као прву тачку усвојили предлог ребаланска програма пословања ЈКП “Топлана Шабац” за 2019. годину. Након тога, на реду је била и једна од тачака које су на дневни ред дошле као допуна – разматрање и усвајање предлога одлуке о прихватању текста писма подршке којим Град Шабац даје подршку пројекту унапређења енергетске ефикасности зграда у Шапцу. Писмо је део обавезујуће процедуре које је доставила Банка за обнову и развој.
-Овај пројекат који се развија заједно са Европском банком за обнову и развој пример је пројекта који може да се деси било где у Србији. До сада је постојало велико неповерење грађана када треба да уђу у овакве пројекте, јер није постојало никакво јавно тело које је гарант пројекта. Први пут се једно јавно тело, а то је “Топлана Шабац” појављује као еско компанија. До сада су то биле приватне компаније без икакве одговорности. Сматрамо да градска “Топлана” овим чини услугу свим својим корисницима, да им помаже да дођу до квалитетније некретнине, да имају боље услове за живот и мање трошкове. Инсинуације да се паре неће потрошити, да ће пропасти и “Топлана” и град због тога, нису тачне. Град није гарант овог кредита, нити то може да буде по Закону, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Као важна тачка дневног реда била је и промена на челу ЈКП “Стари град”. Досадашња директорка Снежана Ђокић поднела је оставку из, како је у образложењу наведено због породичних обавеза. За вршиоца дужности ове функције именован је Мирослав Премовић, магистар хемије из Ниша.
Такође, в.д. директорки ЈП “Инфраструктура” Виолети Шестић истиче мандат крајем овога месеца. До избора директора на јавном конкурсу ову функцију ће вршити Владимир Радосављевић, дипломирани грађевински инжењер који је у овом предузећу радио претходне четири године као руководилац службе за уређење града. Донета је и одлука о спровођењу јавног конкурса за избор директора овог јавног предузећа и текст огласа о јавном конкурсу.
На овој седници дужности је разрешена и Катарина Дубљанин, главни градски урбаниста, која је поднела оставку на функцију.
Опозициони одборници су као и до сада критиковали предложене одлуке. Шеф одборничке групе Српске напредне странке Александар Пајић изјавио је да је ова седница “врх катастрофалне власти ове скупштинске већине” и затражио је да градоначелник поднесе оставку.
-Ову седницу одликују катастрофалне одлуке скупштинске већине. Имамо задужење “Топлане” од 300 милиона динара које ће служити за лепљење стиропора на зграде. На овој седници смо имали и “бежанију” директора и руководилаца са озбиљних функција на којима су били. Пре свега ту мислим на Снежану Ђокић која је из необјашњивих разлога поднела оставку на место директора ЈКП “Стари град”. На њено место доводе стручњака из Ниша. Имали смо Суботицу, Београд, Сремску Митровицу, још нам је Нишлија фалио. Имамо “бежанију” Катарине Дубљанин која је била главни градски урбаниста и која напрасно подноси оставку. Затим, ту је промена директора ЈП “Инфраструктура” где стављамо трећеразредног руководиоца на место директора да премостимо период док Виолета Шестић неће моћи да обавља ту функцију. То је највеће јавно предузеће које троши највише средстава из буџета града. Изгласали смо и Управни одбор Апотекарске установе која не постоји, навео је Пајић.
Градоначелник Зеленовић сматра да је скупштинска расправа текла у добром смеру и да је важно да сви одборници који имају питања, критике или неке недоумице, добију одговоре.
Усвојене је предлог одлуке о промени оснивача друштва “Зорка – стандард” ДОО Шабац и усклађивање оснивачког акта са Законом о привредним друштвима.
Већином гласова одборници су подржали и неколико урбанистичких одлука.

Подршка енергетској ефикасности
Средином јула одржана је хитна седница Скупштине града на којој је усвојена одлука о задужењу Јавног комуналног предузећа „Топлана Шабац“ у износу од 2,5 милиона евра код Европске банке за обнову и развој. Планирано је да се средства утроше за изградњу термоизолационих фасада на још 40-ак стамбених зграда. Рок отплате кредита је 12 година, уз каматну стопу од 2,5 одсто на годишњем нивоу.
Јучерашње одлуке биле су везане за ову. Наведено је да је већ склопљено 10 уговора са стамбеним зградама где ће се пројекат спроводити.
М. Мијаиловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa