Инфо

5. септембар 2019.5. сеп 2019.
Вера, нада и љубав
ДНЕВНИ БОРАВАК „СВЕТА СОФИЈА“ ПРОСЛАВИО ЧЕТИРИ ГОДИНЕ РАДА

Вера, нада и љубав

„А сад остаје вера, нада, љубав, ово троје; Али од њих највећа је љубав“ (Св. Апостол Павле, Посланица Коринћанима, глава 13)
У суботу, 31. августа, Дневни боравак „Света Софија“, једна од услуга социјалне заштите Caritasa Šabac, обележио је четири године рада. „Рођендан“ је прослављен са корисницима и члановима њихових породица.

- Одлучили смо да буду у кругу људи који им највише значе. Подршка Дневног боравка као социјалне заштите највише значи корисницима, којима подиже квалитет живота и омогућава им да живе у заједници. На овај начин, превенирамо институционализацију и дајемо људима алтернативу. Презадовољни смо и поносни смо што „Света Софија“ постоји у Шапцу и што је постала узор многима, каже Мирољуб Николић, директор Caritasa Šabac.

Подсећања ради, „Света Софија“ први је Дневни боравак у Србији, који је намењен одраслим особама са менталним сметњама. За четири године рада, доказала је да је могуће остварити у пракси услугу која је на граници између социјалне и здравствене. Но, није било лако. На самом почетку било је скептицизма и коментара.

- Сада је јасно да особе са менталним сметњама нису ни ризичне, ни опасне, да су добре комшије, да доносе промену, добро уређују простор у коме живе и да, уз минималну подршку, могу да буду корисни чланови друштва. Због тога „Света Софија“ даје и веру и наду оним људима којима се заиста пружи пуно љубави.
Сврха дневног боравка је да се корисници оснаже, да им се пружи могућност да савладају нове вештине и знања у циљу осамостаљења.
- То функционише у пракси. Наравно да постоји одређени број корисника за које ће дневни боравак бити услуга која ће их одржавати активнима читав живот. Међутим, постоји велика група оних којима је дневни боравак привремена услуга. За ове четири године, скоро 50 људи је прошло кроз ову услугу, а тренутно имамо 32 корисника. Шесторо људи, који су успели да превазиђу своје здравствене и социјалне проблеме, успело је да се запосли и да се на потпуни и прави начин укључи у друштво. Ми смо са њима и даље у контакту.
То је оно што љубав ради. Мобилише и шири капацитете. И буди најбоље у човеку.
- Сведоци смо да они који имају озбиљне психијатријске дијагнозе могу да промене свој живот. Важан је тимски рад са људима из система здравствене заштите, односно, са психијатрима, који прописују адекватну терапију. Такође, важна је и сарадња са Центром за социјални рад. Потребна је снажна, чврста мрежа да бисмо могли људима да помогнемо и подигнемо им квалитет живота.
Сви Шапчани поносни су на шабачке првине. „Света Софија“ није само једна од њих, него може храбро да стане у ред чувених.
- Наш пут до успеха био је путем кроз трње. Сви ми имамо страх од непознатог. Како ће функционисати дневни боравак за особе са тешким психијатријским болесницима, нико није знао. Сада видимо колико се променио набоље квалитет живота наших корисника, њихово задовољство, као и задовољство чланова њихових породица, којима је умногоме олакшан живот, јер знају да су њихови најближи на сигурном месту, да квалитетно проводе време... То није место где се они само друже, него проналазе и заштиту, и мир, пријатељство, љубав, подршку у сваком сегменту живота.

ДОБРА ВЕСТ СЕ БРЗО ШИРИ
По узору на „Свету Софију“, у Богатићу је, прошле године, отворен Дневни боравак „Свети Јован“. У оквиру Каритасове мреже у Сремској Митровици и Суботици отворена су још два иста, а многе организације из Србије намеравају да покрену такве услуге. На бројним стручним скуповима, овакав начин рада у систему социјалне заштите препознат је као изузетно важан и користан.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa