Инфо

5. септембар 2019.5. сеп 2019.
За Шабац без смога
КОНФЕРЕНЦИЈА “ЗЕЛЕНИХ ШАПЦА”

За Шабац без смога

Одборник у Скупштини града Шапца и председник Покрета “Зелени Шабац” др Дејан Павловић на конференцији за медије одржаној у понедељак у Градској кући, говорио је о акцији коју су покренули и корацима које ће предузети да би се побољшао квалитет ваздуха у граду. Како је навео, притисак грађана и њихове свакодневне жалбе иницирале су покретање акције ”За Шабац без смога”.
-Грађани су могли својим очима да се увере да ваздух више није без мириса и укуса, што је његова дефиниција, већ је у Шапцу добио карактеристике смога. Та комбинација дима и магле значајно оптерећује здравље грађана, посебно најосетљивијих категорија – деце, старих и трудница. Наш задатак је да се посветимо борби против тог загађења и да омогућимо да Шабац буде здравији град, рекао је др Павловић и додао да ће у наредном периоду тражити да се пооштри контрола загађујућих материја у граду Шапцу.
Да би се то урадило каже да је потребно да се омогући континуирано мерење загађења и његово приказивање у реалном времену на интернету, као што се то ради у свету. Такође, захтевају да се набави мобилна мерна станица за мерење квалитета ваздуха која ће омогућити да се у случају ексцесног ослобађања загађујућих материја омогући мерење у року од три сата и да се онда види да ли су у том периоду прекорачене границе дозвољене Законом.
-Наши захтеви, који су део ове акције, су и да се провери испуњеност свих услова које постројења која се налазе у околини градског језгра имају на основу дозвола издатих за свој рад. Тражићемо и да се пооштри и законска регулатива како би се повећале казне за загађиваче и појачао инспекцијски надзор над њиховим радом, рекао је Дејан Павловић.
Сматра да и локална самоуправа може помоћи у решавању овог проблема и то тако што ће својим ауторитетом вршити притисак на надлежне органе, пре свега на надлежно Министарство и представнике републичких инспекција са седиштем у Шапцу, али и тако што ће, као и много пута раније, помоћи набавку одговарајуће опреме којом би се могло унапредити мерење квалитета ваздуха.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa