Инфо

5. септембар 2019.5. сеп 2019.
Надживеће нас наши трагови
У НЕДЕЉУ ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА НА СОКОЛУ

Надживеће нас наши трагови

У времену када задужбинарство умире, опстаје ктиторство храмова
У недељу, 8. септембра, биће освештан храм на Соко граду који је посвећен Сабору Срба Светитеља. Очекује се велики број уважених гостију, међу којима су ктитори, породице Веселиновић и Ранковић.
- Ово је пример за сваку похвалу. Није уобичајено да две породице помогну градњу једне богомоље. У времену кад задужбинарство умире, опстаје ктиторство храмова, каже прота Мирко Вилотић, архијерејски заменик.
Предузетник Раде Веселиновић, власник фирме „Галеб“, последњих десет година потпредседник је Црквеног одбора Епархије шабачке.
- Желео сам да оставим траг и у Епархији и Српској православној цркви. Одлучио сам се за градњу храма на Соко граду, у којој учествујем заједно са породицом Ранковић. Шест година је трајала изградња, а сада је дошао тренутак за освећење, што нас чини срећним, каже Веселиновић, који помаже градњу још једне богомоље, у родном Церовцу, која ће започети наредне године - Већ је постављен камен темељац и крст. Мислим да би задужбинарство, уколико човек има могућности, поново требало да постане актуелно. То је мој мотив.
Освећење храма заказано је за 8 сати и 30 минута на Соко граду, који је задужбина владике Лаврентија.

М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa