Инфо

5. септембар 2019.5. сеп 2019.
Споменик непролазне вредности
ХРАМ ВОЗНЕСЕЊА ХРИСТОВОГ У ДУБЉУ КОД БОГАТИЋА

Споменик непролазне вредности

Спомен костурница чува кости српских и аустријских војника пострадалих у Првом светском рату. Тако чине само велики народи. Заштићено Одлуком Владе Србије
Црква Вознесења Христовог у Дубљу, близу Богатића, спомен костурница и ствари у њој које су од посебног културног и историјског значаја, као и комплекс споменика ранијих ратова у овом мачванском селу, проглашени су за споменике културе, одлуком Владе републике Србије.
Дубљани су добили своју цркву 1936. године. Изграђена је по узору на цркве моравске стилске школе, а поред осталог у њој је смештена и спомен костурница, где се чувају кости српских и аустроугарских војника изгинулих у Првом светском рату.
- Храм је изведен у облику развијеног триконхоса са осмостраном куполом на врху. Над припратом је звоник. У крипти, смештеној испред храма, налазе се освећене кости ратника изгинулих у Првом светском рату. Олтарска апсида и певница су петостране споља, а изнутра полукружне, каже историчар Петар Јакшић. Он наглашава да је фасада храма богато декорисана.
Пуних 14 година, на челу ове цркве је свештеник Урош Живковић, који је богословију завршио у Крки, а рукоположен седмог и осмог новембра 1987. године. За изузетне заслуге на доградњи и уређењу читавог црквеног комплекса у овом селу, унапређен је у чин протојереја ставрофора. Пре њега старешине храма биле су: Груја Грујовић, Нирон Симичић и Слободан Павловић.
- Црква је споменик културе. Својим архитектонским решењима представља незаобилазан доказ континуитета црквеног градитељства с ослонцем на традицију. То је истовремено и једно од најзначајнијих историјских сведочанстава у Мачви и Подрињу, каже протојереј ставрофор Урош Живковић.
У истом црквеном дворишту које се налази у центру села, изграђена је палионица за свеће, а ту је и лепо уређен парохијски дом. У овом простору сваке године се одржава и прослава чувеног Боја на Дубљу у коме су српски устаници предвођени Милошем Обреновићем, до ногу потукли бројнију турску војску коју је предводио Сулејман паша-Скопљак.
Одлуком највиших државних органа Србије, утврђене су посебне мере заштите споменика културе. У храму је уређена крипта са витрином у којој су изложени предмети нађени код погинулих српских и аустроугарских војника. Предмете је рестаурирао и конзервирао стручни тим Народног музеја у Шапцу.
На западном зиду крипте урађена је мермерна плоча на којој су уклесане речи: Помирени у вечном спокоју. Овде почивају остаци српских и аустроугарских војниика погинулих у Првом светском рату 1914-1918.
Старешина храма, изузетно је предусетљив и добронамеран домаћин. Храм Вазнесења Христовог у Дубљу, са спомен комплексом учесницима ослободилачких ратова 1912-1999, прво је културно добро на подручју Мачве које је од стране Владе Републике Србије добило статус споменика културе.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa