Инфо

5. септембар 2019.5. сеп 2019.
Срећан почетак, ђаци прваци
НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА У КОЦЕЉЕВАЧКОЈ ОСНОВНОЈ ШКОЛИ

Срећан почетак, ђаци прваци

У понедељак је школско звоно означило крај распуста и почетак нове школске године и у ОШ “Мића Станојловић” у Коцељеви. У школске клупе први пут је село 93-оје ђака.

Према речима директорке Соње Поповић број ученика првог разреда је на нивоу прошлогодишњег.
–Ученици првог разреда распоређени су у 14 одељења. Првака неће бити једино у Дружетићу- рекла је Поповић.

У самој Коцељеви основно образовање започело је 46 малишана, половина од укупног броја. Школско звоно је први пут у учионицу позвало и Кристијана Љеповића који је поручио да му се школа допада као и учитељ, те да више од слова воли бројеве.

Узбуђење и понос јасно су се видели и на лицу његове мајке Ане.
–Није први пут да имам првака. Већ смо ово прошли два пута али осећај је увек јединствен. Помешана осећања среће и туге. Радосни смо што гледамо своје дете како расте, развија се и иде својим путем. Са друге стране ранац који је данас понео на леђима је први терет у животу и означава крај једног потпуно безбрижног живота, без обавеза- каже Кристијанова мама.

ДВА ОДЕЉЕЊА МАЊЕ
Коцељевачка основна школа у новој школској години има око 850 ђака у 60 одељења, што је два мање у односу на претходну. Од тог броја 14 је комбинованих, од којих је једно од четири, два од три и 11 одељења од два разреда. Осим тога, формиране су и две групе продуженог боравка. Пад броја ученика евидентан је из године у годину. Са овим проблемом суочавају се све школе у мањим срединама. Директорка ОШ “Мића Станојловић” подсећа да је елаборат о мрежи школа усвојен.
–Прихваћена је мрежа школа која је рађена у претходној школској години са овим бројем одељења и надамо се да ћемо у наредном периоду успети да одржимо тај број. У току прошле године вредно је радио тим за спречавање осипања броја деце. Стручни сарадници су ишли на обуку и примењивана су знања са обуке, тако да смо у подручним школама организовали родитељске састанке, разговарали, предочили им добре стране у области образовања, о дигиталним средствима које ће имати све мале школе, у којима ће ђаци моћи на модеран, савремен начин да стичу знања, као и њихови вршњаци у урбанијим срединама- каже Соња Поповић и додаје да су материјално-технички услови знатно побољшани у многим школама.
–У Коцељеви и Драгињу постављен је видео-надзор а на томе ће се радити и у другим објектима. Реконструисане су многе школе у протеклом периоду тако да је далеко боља ситуација у свим школским објектима. Ову годину чекамо много спремнији. Где год је било потребно рађене су поправке намештаја, унутрашње столарије, школског инвентара, окречене су велике површине зидова, купљен је одређени број столица и клупа. Током претходне школске године смо доста побољшали интернет везу, па ће од ове школске године и све мале школе имати могућност коришћења интернета што ће омогућити савремену наставу и у сваком четвороразредном одељењу, у сваком селу. Свако одељење ће имати и дигиталну опрему. И мање средине добијају могућност да иду у корак са временом, да се настава осавремени, да се изађе из стандардних оквира, да се деци градиво сервира на, за њих у данашње време, прихватљивији и интересантнији начин. То ће свакако бити веома значајно и за вођење електронског дневника, који смо увели прошле године- истиче директорка коцељевачке основне школе.
Напомиње да је на почетку било одређених потешкоћа али да је, како је пролазило време, све постајало знатно лакше. Овај систем вођења дневника је унапређен у односу на протекли период, стало се дорађује и искуства оних који га користе су, каже, позитивна.
Упркос свим благодетима које пружа Е-дневник непосредан контакт родитеља и просветних радника је незаменљив и не би смео да буде запостављен.
–Никако неће ни бити, јер родитељски састанци су део годишњег плана школе, део школског програма. Та сарадња са родитељима је обавезан део нашег рада и ми нисмо приметили да је електронски дневник негативно утицао у том смислу. Е-дневник је само омогућио родитељима бољи увид у оно што се дешава са њиховим дететом и што се тиче присуства, оцена, владања и свега тога што могу свакоднено у њему да виде. А врата школе су увек отворена. Увек смо ту за родитеље и морам да истакнем да смо изузетно добру сарадњу имали са Саветом родитеља у претходној школској години. Одлично је функционисао и очекујемо да ће тако бити и у наредном периоду- поручила је Поповић.

РАДОВИ ИЗМЕСТИЛИ
НАСТАВУ
На подручју коцељевачке општине настављена је санација и реконструкција школских објеката. Ове године радови су започети у Каменици и Љутицама а реч је о пројекту који ће у потпуности преуредити ова школска здања.
До тада ће ђаци из ова два села наставу похађати у школи у Доњем Црниљеву.
–Када су у питању материјално-технички услови, највећи помак ће бити управо направљену издвојеном осморазредном одељењу у Каменици, где је у току комплетна реконструкција сва три објекта, у школском дворишту и изградња фискултурне сале, што значи да ћемо имати једну потпуно нову школу са додатним садржајем. У Љутицама је у току реконструкција школског објекта али очекујемо и почетак радова у Доњем Црниљеву на изградњи фискултурне сале, захваљујући општини Коцељева која нам је обезбедила средства за модернизацију и изградњу свих ових објеката. Имаћемо потпуно нове објекте, савремено урађене. Ради се све, од пода до крова- изјавила је директорка ОШ “Мића Станојловић”.
Управо због ових радова настава ће бити другачије организована, а сагласност за то дали су и родитељи ученика.
–Имали смо родитељски састанак где смо их упознали са детаљима о реконструкцији школе и начину одржавања наставе. И ту желим да истакнем да су родитељи дали свој допринос и изразили разумевање. Настава ће бити организована тако што ћемо обезбедити превоз. Наиме, аутобус ће ђаке из Љутица и Каменице превозити до школе у Доњем Црниљеву у којој има довољно места, довољно простора за несметано одвијање наставе у првој смени. Ово је одлично и за дружење наших ученика. Међусобно упознавање, излазак из устаљених оквира и боравак у новој средини, међу вршњацима из других места имаће, верујем, само позитивне ефекте на њих. Таква организација ће трајати док се не стекну услови да се вратимо у школске објекте у Каменици и Љутицама. Очекује се да током септембра месеца део објеката буде стављен у функцију, да се део простора прилагоди за нормално функционисање наставе-

ШКОЛСКА ГОДИНА У ЗНАКУ ЈУБИЛЕЈА
Ове године општина Коцељева слави велики јубилеј, 180 година постојања. Према најавама руководства током целе школске године, кроз различите активности, школа ће посветити пажњу томе и обележавати овај јубилеј.
Већ првог дана ученици су имали прилику да присуствују јавном часу на којем су могли да чују више детаља о историји ове локалне самоуправе.
В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa