Инфо

5. септембар 2019.5. сеп 2019.
ИСКОРАК ШАПЧАНА КА ЕВРОПСКОЈ ЕЛИТИ
ВАТЕРПОЛО: ШАБАЦ УСПЕШАН У ПРВОМ КРУГУ КВАЛИФИКАЦИЈА ЗА ЕЛИТУ

ИСКОРАК ШАПЧАНА КА ЕВРОПСКОЈ ЕЛИТИ

Четири победе и један пораз Шапчана обезбедило други круг. Четири дана занимљивих мечева. Организација на високом нивоу. Звезда највише преокрета. Осврт на турнир из другог угла
Измењена, додатно подмлађена, али видело се и врло квалитетна екипа ШАПЦА направила је још један корак који можемо окарактерисати као историјски. Савладана су два велика европска имена, остварене четири победе. Нико „чивијаше“ није надиграо, а клуб већ размишља и о другом кругу квалификација за Лигу шампиона, најквалитетније европско клупско такмичење. Побеђен је совјетски великан, московски ДИНАМО, савладана је ОРАДЕА, редовни учесник Лиге шампиона, надигран познати ГАЛАТАСАРАЈ и врло добри АПОЛОН. Уз изузетак слабе прве четвртине против Московљана у првом колу, млади Шапчани су у преосталим деловима наредних дуела били, или егал, или доминантни против искуснијих и скупљих екипа.
ЗВЕЗДА је заслужено освојила прво место. Овај тим је много уложио у екипу, средства која је усмерио на појачања су недостижна за друге тимове. Иако је била апсолутни фаворит турнира, односно имала свих пет победа, у последњем мечу су само дужа клупа, непотпун састав Шапца, и мала доза среће, допринели да победе домаћина. Сваки пораз је непријатан, чак и онај који не утиче на општи утисак, нити квари касније шансе, но и изјава новог играча Шапчана ДУШАНА ВАСИЋА може сведочити о жељи, амбицијама и стремљењима тима где је више од половине играча рођено 2001. године и касније.
-Не задовољава ме то што смо показали да се против Звезде може играти, јер у то нисам ниједног тренутка сумњао. Нама је потребно још мало уиграности, искуства и да избегнемо неке грешке, готово почетничке. Имамо све друго потребно да парирамо, и Звезди, и другима. Пласирали смо се даље, то је добро, али као што сам рекао, циљ је био прво место и не могу у потпуности бити задовољан на крају – рекао је Васић.
Више о мечевима ШАПЦА и других екипа можете читати на сајту вашег и нашег листа.

Цртице крај базена
Мечеви овог типа нису само игра и резултат, већ неке друге појединости, у базену и око њега, често незабележене оком камере, фотоапарата, или зеницом ока, а уз повољан положај близу базена, који је имао потписник ових редова, чине посебне цртице са највећег клупског ватерполо догађаја у Србији у последњих шест година.
ПОСЕТА – Штета, штета што трибине нису биле испуњене до последњег места на мечевима Шапца, односно пуније на преосталим дуелима. Не улазимо у разлоге, не оцењујемо их, само кажемо да је штета, јер ово нису догађаји који су чести, а било је добрих, инетерсантних мечева због којих се ватерполо може још више волети или заволети. Није недостајало квалитета, неизвесности, дивних потеза и уникатних ситуација.
НАВИЈАЧИ – Младе снаге навијача предводиле су домаће „тифозе“ и учиниле да, иако трибине нису испуњене, атмосфера на утакмицама домаћег тима буде она од које противнику није свеједно. Ипак, посебне похвале заслужују гостујући навијачи. Није их било много, али су утолико вреднији. Група од седам навијача из Атине стигла је у Београд, а потом, свакога дана, изнајмљеним аутомобилом у Шабац да бодри свој Аполон. Људи средњих година узвикивали су „АПОЛОН!!!“, са шалом око врата и навијачким заставама на огради. Они су ту били четири дана, а последња два подршку је добио и московски Динамо. У суботу један, а у недељу три навијача активно су подржала своје „плаво – беле“, такође са заставама и шалом, најјаче што су могли. Велики поздрав и честитике за Русе и Грке, због људи из Грчке, штета што овај тим није обезбедио други круг.
Подршку је имала и Звезда. Неколицина навијача из Београда и највернији, некадашњи играч и председник клуба, данас први човек Ватерполо савеза Србије Виктор Јеленић који је пратио готово редовно свој некадашњи тим, а у дербију против Шапца и врло срчано из горњег реда трибина.
НАЦИОНАЛНЕ ШКОЛЕ – У савременом спорту држава из које стиже клуб не мора много да значи, јер неретко тим чине искључиво странци. Ипак, овај турнир био је изузетак. Тренери свих екипа су домаћи, а састави у великој већини састављени од домаћих играча, те су присутни видели и различите приступе овом спорту у пет држава.
НОВА ПРАВИЛА – Од ове сезоне у ватерполу су заживела нова правила која нису уочљива на први поглед, али убрзо постану важан део игре и надамо се у будућности атрактивности. Некадашњи капитен Шапца, сада голман Орадее Гојко Пијетловић искористио је новостечено право голмана да изађе преко половине базена и у финишима четвртина упутио три ударца ка мрежи противника. У једном покушају је погодио и стативу.
НЕВЕРОВАТНИ МОСКОВ – Апсолутно најбољи стрелац турнира је леви спољни у екипи Аполона НИКОЛА МОСКОВ. Црногорац, који је три године узастопно најбољи стрелац, ни мало наивне Грчке лиге, постигао је у Шапцу 30 голова од укупно 54 свог тима. То што су Грци остварили само једну победу сведочи колико зависе од њега и да једноставно сваки његов умор значи доминацију ривала. Право је чудо како остаје у овом тиму неколико сезона.
„КИЛ-ер“ – Турски Галатасарај састављен је од домаћих играча и једног интернационалца, убедљиво је био најслабији тим, но, иако је примио највише голова, чувар мреже КАГАН КИЛ је један од најбољих голмана турнира. Само због њега нису трпели катастрофе. Није његова кривица што има сувише слабе саиграче и порозну одбрану.
„РУСКИ СИСТЕМ“ – Ово је прва асоцијација на тренерски рад где је дисциплина и строгоћа главно обележје. У пракси су то показали тренери Динама, Жиљајев, као главни тренер, и Апанасенко, асистент. Без обзира да ли је резултат позитиван или не, на сваком тајм-ауту, или паузи међу периодима „урлање“ на играче је надјачавало музику у близини. У неким утакмицама би Жиљајев и Апанасенки имали своје групе које саветују на тај начин. Игор Милановић такође је показивао примесе сличног приступа, док су признања за мирноћу заслужили Андрић (Шабац) и Анциоглу (Галатасарај).
ПОКЛОН ГОЈКУ – Гојко Пијетловић је био капитен прошлосезонске најуспешније генерације Шапчана у историји. Данас је у Орадеи, али је пред меч његовог бившег и садашњег клуба, председник „Шапца“ Ненад Живановић уручио поклон нашем репрезентативцу.

Крупне ситнице
ГОЛ КОЈИ НИЈЕ – У дуелу Динама и Звезде одлучио је један гол, Београђани су славили минималним резултатом, међутим, ко зна шта би се догодило да је постојала могућност додатне контроле попут ВАР-а. У финишу, шутирао је Екомазов, лопта је, делује, погодила унутрашњи део оквира, бар о томе сведочи звук, путања лопте и начин одбијања, но нико није сигнализирао погодак, а у чуду су се нашли записнички сто, статистичари и спикер, чија позиција даје најбољи преглед.
ТАЈМ-АУТ КОЈИ НИЈЕ – Неизвестан меч су одиграле Звезда и Орадеа. Поново је српски вицешампион победио минимално, после преокрета, али.... пет секунди пре краја, при вођству „црвено – белих“ једним голом разлике, лопту су освојили Румуни. Неколико играча Орадее је, истовремено, чим су видели сигнализацију арбитара да је лопта њихова, сигнализирало тајм- аут и стало, гледајући ка клупи, следили су их и неки Звездини, не и тренер Кострас, који је уочио прилику за дуг пас и ударац ка голу. Већина ватерполиста у базену је остала збуњена, срећом по Звезду не и голман Иванов који је одбранио ударац, јер по правилима, нико осим тренера не може да затражи тајм аут.
УЗАВРЕЛЕ СТРАСТИ – Нажалост, инциденти су саставни део спорта, но они који прете, али се не догоде, могу да изгледају као нека посебна нијанса на доброј слици успомена. Играли су Галатасарај и Аполон, резултатске неизвесности није било, Грци су убедљиво водили, секунде су остале до краја. У једном дуелу у базену турски ватерполиста је задобио посекотину изнад ока. Клупа „Галате“ тражила је казну од једног судије и делегата, водећи за руку повређеног играча, ипак одговорили су навијачи „Аполона“ с друге стране базена. Њихова реакција није промакла једном од ватерполиста Истанбулаца који је претећи гестикулирао ка том делу трибина. Наравно, „Хелени“ нису остали дужни и уследио је убрзан корак ватерполисте ка трибини. Није мирно чекао ни „фан“ Аполона, кренуо је ка ривалу, обезбеђење је већ заузимало положај на пола пута, но када је то видео навијач, само је показао да нема намеру да се свађа, већ је „руту“ променио скренувши ка излазу, а потом и горњој трибини.

ШАБАЦ – ДИНАМО (М) 9:8 (0:3, 2:1, 3:2, 4:2)
Градски базен. Гледалаца: 500. Судије: Жумандре (Шпанија), Северо (Италија). Искључења: Шабац 11, Динамо 14. Петерци: Шабац 2 (2), Динамо 1 (1) .
ШАБАЦ: Филиповић, Ераковић, Марковић 2, Репановић, Радуловић, Васић 1, Рогач 2, Гомез, Васовић, Вучинић 1, Матковић 1, Велкић 2, Вукадиновић.
ДИНАМО: Јеловина, Краснов, Копсев, Ушов, Шепељев 1, Николајев, Бичков 3, Балакирев 2, Сучков, Екомазов, Круг 1, Серебреников 1, Апулсин.


ШАБАЦ – АПОЛОН 10:9 (2:1, 4:3, 4:2, 2:4)
Градски базен. Гледалаца: 300. Судије: Северо (Италија) и Франуловић (Хрватска). Искључења: Шабац 17; Аполон 15. Петерци: Шабац 3 (3); Аполон 2 (2).
ШАБАЦ: Филиповић, Ераковић, Марковић 1, Репановић, Радуловић 1, Васић 3 (2), Рогач 2 (1), Гомеш, Васовић 1, Вучинић, Матковић, Велкић 2, Вукадиновић.
АПОЛОН: Галанидис, Ал Дутер, Митропулос, Харла 1, Москов 5 (1), Беристианос, пападопулос 1, Кароунцос 1, Папагеоргиу, Дермицакис 1, Граматикос, Граматикос, Аламанос, Спилиопулос.


СВИ РЕЗУЛТАТИ
ПРВО КОЛО: Орадеа – Аполон 7:6, Ц. Звезда – Галатасарај 13:2, Шабац – Динамо (М) 9:8. ДРУГО КОЛО: Ц. Звзеда – Орадеа 7:6, Динамо (М) – Галатасарај 11:6, Шабац – Аполон 10:9. ТРЕЋЕ КОЛО: Орадеа – Динамо (М) 8:9, Ц. Звезда – Аполон 11:7, Шабац – Галатасарај 14:6. ЧЕТВРТО КОЛО: Ц. Звзеда – Динамо (М) 12:10, Аполон – Галатасарај 17:8, Шабац – Орадеа 10:8. ПЕТО КОЛО: Динамо (М) – Аполон 16:15, Галатасарај – Орадеа 5:12, Шабац – Ц. Звезда 9:10.


ШАБАЦ – ГАЛАТАСАРАЈ 14:6 (4:1, 2:3, 3:1, 5:1)
ГРадски базен. Гледалаца: 500. Судије: Франуловић (Хрватска) и Варкони (Мађарска). Искључења: Шабац 9; Галатасарај 15. Петерци: Галатасарај 2 (1).
ШАБАЦ: Филиповић, Ераковић 2, Марковић 1, Репановић, Радуловић 2, Васић 1, Рогач, Гомеш 1, Васовић 1, Вучинић 6, Илић, Марић, Вукадиновић.
ГАЛАТАСАРАЈ: Кил, Озбек, Огушћан, Ферик, Олкај, Гуленц, Дилек, Туран, Сенемоглу 3, Озбек 2 (1), Крстић 1 (1), Акаја, Гуклу.


ШАБАЦ – ОРАДЕА 10:8 (1:2, 3:3, 3:1, 3:2)
Градски базен. Гледалаца: 700. Судије: Северо (Италија) и Франуловић (Хрватска). Искључења: Шабац 7; Орадеа 10.
ШАБАЦ: Филиповић, Ераковић, Марковић 3, Репановић 1, Радуловић 1, Васић 1, Марић, Гомеш, Илић, Вучинић 2, Матковић, Велкић 1, Вукадиновић.
ОРАДЕА: Пијетловић, Л. Георгиеску 3, Добре, Илисе, Драгомиреску 1, Сабо, Поповић 2, Ковач, Колодворски, Р. Георгиеску 2, Ченк, Ремеш, Гаврис.


ШАБАЦ – Ц. ЗВЕЗДА 9:10 (4:2, 2:3, 2:3, 1:2)
Градски базен. Гледалаца: 700. Судије: Франуловић (Хрватска) и Варкони (Мађарска). Искључења: Шабац 13; Ц. Звезда 18. Петерци: Шабац 4 (3); Ц. Звезда 2 (2).
ШАБАЦ: Филиповић, Ераковић 1, Илић, Репановић 1, Радуловић 1 (1), Васић 3 (1), Рогач, Гомеш, Васовић, Вучинић 3 (1), Матковић, Велкић 1, Вукадиновић.
Ц. ЗВЕЗДА: Мишовић, Танкосић 1, Касум, Шулц, Васин, Илић, Аџић, Јанковић 5 (2), Рађен, Вукићевић 2, Гусаров 2, Радовић 1, Иванов.
Д. Благојевић фото: Ј. Радојевић и В. алексић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa