Инфо

12. септембар 2019.12. сеп 2019.
Орден краља Милутина
ЗА КТИТОРЕ ХРАМА НА СОКО-ГРАДУ

Орден краља Милутина

Орден је обавеза да наставимо са оваквим делима у будућности, рекао је Радослав Веселиновић један од ктитора
У манастирском комплексу на Соко-граду 13. маја 2013. године почела је градња храма Сабора српских светитеља посвећеног Светом владици Николају. Темеље је тада освештао патријарх српски г. Иринеј. Саграђен је трудом ктитора и великих хуманиста, привредника Радослава Веселиновића и др Милоша Ранковића и освештан прошле недеље. Храм је рађен по узору на Охридску цркву Светог Јована Богослова.
-Велико ми је задовољство што смо се окупили овде да заједно прославимо овај значајан тренутак. Орден краља Милутина који нам додељујете је обавеза да наставимо са оваквим делима у будућности. Захваљујући дружењу са просвећеним владиком Лаврентијем много тога ме охрабрило и као човека духовно обогатило, каже Веселиновић један од ктитора и истиче да су се трудили да оплемене не само унутрашњост, већ и околину храма. Како би сачували српску традицију и жељу да храм буде нови драгуљ српског рода.
Срећу није скривао ни његов колега др Милош Ранковић из Шапца који каже да се на овакав начин остварио његов и сан његове породице о ктиторству на овој „светој планини“.
-Надам се да ћемо наставити са градњом православља и подизања нивоа духовности, додао је Ранковић.
Гест ктитора Радослава Веселиновића и др Милоша Ранковића похвалио је просвећени владика Лаврентије наглашавајући да су га Радослав и Милош одувек одушевљавали својим идејама. Овом приликом истакао је њихов пример, какав би требао да буде сваки Србин у очима своје цркве.
Овом свечаном чину присуствовао је и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, као и велики број привредника.
Међу награђенима, за изградњу храма грамате и признања додељене су: Миливоју Лазаревићу из Шапца, Драгољубу Милутиновићу из Варне, Владимиру Спасојевићу из Церовца и Милану Ђукићу из Штитара.
Захвалност Епископа шабачког Лаврентија није изостала ни домаћинима као и свим верницима који су присуствовали овом свечаном чину.
М. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa