Инфо

12. септембар 2019.12. сеп 2019.
Реч стручњака

Важност увођења плодореда

Сведоци смо убрзаног девастирања земљишта, које се као бумеранг враћа пољопривредном произвођачу кроз лош принос и квалитет на крају пољопривредне вегетационе сезоне. Можемо тражити милион разлога, и као такве набројане чини нам се да су сви пођеднако допринели нарушавању кавалитета земљишта које за последицу имају већ речено.
Један од чини нам се најважнијих разлога је поштовање плодореда, које можемо сврстати у оне разлоге увођења које зовемо организационо-технички и економски. О чему морамо водити рачуна:
Избор предусева мора имати временску дистанцу или размак између жетве претходног и сетве наредног усева, а разлог је благовремено извођење свих потребних агротехничких операција али да наравно то не буде сетва у монокултури. Поред штетности монокултуре, за последицу има такође непланско искоришћавање машинског парка где се може појавити недостатак агрегата за обраду, јер се повећавају површине где су за обраду потребни исти агрегати.
Економски разлози поштовања плодореда је стабилност производње, избегавајући појаву болести и штеточина са једне стране а са друге обезбеђујући редовну појаву на тржишту и наплату кроз производњу током целе године без губитака у смислу временске неискоришћености земљишне површине.Дакле, оваквим приступом и поштовањем плодореда избегавамо и могућност наношења штете услед временских непогода, јер се вегетација различитих култура одвија у различитим временским периодима.
Дипл.инг.Дарко Симић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa