Инфо

12. септембар 2019.12. сеп 2019.
Лајкови нису показатељ вредности
ИНТЕРНЕТ, КОРИСТАН, АЛИ И ОПАСАН ЗА ДЕЦУ

Лајкови нису показатељ вредности

Најосновније правило на које упућујем родитеље – проверите како изгледа профил ваше деце. Проблем је што су посредством интернета, медија, популарисања разних телевизијских формата где се промовишу насиље, псовке, неморал, млади, а поготову девојчице, стекле утисак да ће бити вољене, поштоване, примећене, ако се понашају као те неке лажне звезде. Бежање од куће детета има дубље последице. Одлучивање на тако драстичан корак говори да дете није срећно и задовољно у свом окружењу, објашњава Катарина Јонев, стручњак за безбедност деце на интернету
Јавност је у последње време узнемирило више случајева пријављивања нестанака малолетних девојчица које су, углавном, проналажене, код момака које су упознале на интернету. Нажалост, за неке од њих се испоставило да уопште нису момци. По проналажењу деце, иста та, до тог тренутка забринута јавност, почињала је са осудама, најпре родитеља. Заправо се сваком може десити да се нађе у оваквој ситуацији и не дешава се увек неком другом.
Катарина Јонев, стручњак за безбедност деце на интернету и друштвеним мрежама,која је у последњих годину дана одржала више од 150 предавања по Србији, за “Глас Подриња” објашњава који су начини да се дете заштити на интернету, како треба да се понашају и деца и родитељи, али и другови.
Које су најчешће грешке које праве деца, а које родитељи када је у питању безбедност деце на интернету?
-Нажалост, нису сви родитељи подједнако упућени да би адекватно могли да усмере своју децу када су безбедност и присутност у виртуелном свету у питању. Забране су увек мач са две оштрице. Стога сам и написала књигу ,,Безбедност деце на интернету – водич за родитеље’’ која треба да родитељима чија деца расту и развијају се у дигиталном добу пружи одговоре на недоумице и да смернице како да деца буду безбедна. Сваки родитељ треба да свом детету објасни да интернет није баук, већ да ако се добро и правилно користи може да донесе велики број користи детету – развијање комуникационих вештина, учење и усавршавање страних језика, читање е-књига, развој ИТ писмености… Али сваки родитељ мора да зна да има велики број опасности које вребају на интернету, а које таргетирају управо најмлађе. Најосновније правило на које упућујем родитеље – проверите како изгледа профил ваше деце. Избришите приватне информације као што су број телефона, приватна мејл адреса, школа у коју дете иде, спортски објекат у ком тренира. Обратите пажњу какве фотографије ваше дете поставља и наравно – ко су му виртуелни пријатељи! Дете од рецимо 10 година не би уопште требало да има Фејсбук или Инстаграм, а камоли неколико стотина виртуелних пријатеља! Ако смо као мали научили да не треба да причамо са непознатим људима на улици – то исто правило морамо да научимо децу да важи и у виртуелном простору – нема комуникације са непознатима!
На који начин се може утврдити да ли је неки профил на друштвеној мрежи лажан?
- Није увек лако приметити да ли је профил лажан. Подразумева се да ако не постоји профилна слика или је уместо ње цвеће, природа или животиња у питању лажни профил што није нужно тачно. Морамо да схватимо да мрачни умови на интернету обраћају пажњу на готово сваки детаљ. Ситуација да педесетогодишњак скине слике тинејџера и представља се као он није новина. Друштвене мреже немају заштитне механизме да препознају да ли ћемо се представљати својим именом или узети друго, нема могућности провере да ли су фотографије које постављамо заиста наше. Ипак, намере није тешко сакрити. Оне се примете у самој комуникацији.
Да ли постоји неки профил детета које лакше "наседне" на превару на интернету или се то може десити баш сваком детету?
-Свако може бити потенцијална жртва преваре на интернету. Деца нису изузетак. Опреза никад доста! Битно је да знамо на који начин правилно да се заштитимо и ми одрасли, а нарочито млади и деца када су у питању преваре. Брзоплетост, лакомисленост и неразмишљање могу имати кобне последице. Неке преваре су прилично очигледне – на пример добили сте од далеког рођака из Андалузије милион долара, уплатите 3.000 еура да бисте покрили трошкове адвоката. С друге стране, велики проблем је комуникација са непознатим људима који се лажно представљају да су дететови вршњаци. На основу искуства са великог броја радионица стекла сам утисак разговарајући са децом и младима да су девојчице много угроженије када су у питању преваре и опасности на интернету. Проблем је што су посредством интернета, медија, популарисања разних телевизијских формата где се промовишу насиље, псовке, неморал, млади, а поготову девојчице, стекле утисак да ће бити вољене, поштоване, примећене, ако се понашају као те неке лажне звезде. Мисле да, ако имају што више лајкова и пратилаца, да само због тога вреде. Да то одређује да су успешне. Знају и да слика у купаћем костиму носи више лајкова него ролка и коса везана у реп, а то је страшно!!! Не генерализујем целу младу женску популацију, далеко од тога, али овакво размишљање је све учесталије. Девојчице мисле да ако дечацима пошаљу своје наге слике да ће их они волети, да ће се заљубити, да ће их поштовати, а дешава се управо супротно. Велики број момака њихову наивност и не размишљање о последицама искористи да их после уцењује. Велики број фотографија заврши и на неприличним сајтовима који промовишу порнографију. Једном када се фотографија постави на интернет, она тамо остаје заувек. Мој савет за децу је да никако не шаљу никоме и кога познају а камоли кога не познају своје фотографије, ни самоиницијативно ни када их неко тражи. Никада не знамо са сигурношћу ко је са друге стране профила. Уједно, ово је и молба за родитеље да мало више комуницирају са децом и објасне им замке на које могу да наиђу када су у питању друштвене мреже.
Деца се често пре поверавају друговима него родитељима. Када другови треба да схвате да је нека ситуација алармантна и да затраже помоћ старијих ако сумњају да им је пријатељ у невољи или на путу да се у њој нађе?
- Одређени број деце има више поверења да се повере друговима и другарицама јер имају страх од реакције својих родитеља. Плаше се да ће бити кажњени, да ће родитељи бити бесни, или да их неће разумети. Највећи пријатељи деци и у стварном и у виртуелном животу јесу њихови родитељи и само они могу да им помогну на најбољи могући начин. У случају да вршњаци знају да си њихови другови у невољи одмах, истог тренутка треба да се обрате родитељима, наставницима, школском психологу или старијој особи у коју имају поверење.
Последњих седмица било је доста пријава нестанака адолесценаткиња, и то млађих, а за већину се испоставило да су од куће побегле због неког кога су упознале на интернету. Који су ти знаци који родитељи треба да примете да би спречили да до овога дође?
-Према истраживањима, деца која су повучена, несигурна у себе и стидљива, чешће постају жртве. Разлог за то треба тражити у чињеници да она пре користе интернет како би склопила нова познанства, формирали алтер его и личност супротну оној у стварном животу. Због тога могу бити сувише отворена, и зарад лажног осећаја пажње и пријатељства, довести себе у опасност. Као што сам рекла, родитељи треба да буду упућени у виртуелни живот своје деце и да им објасне шта може да им се деси ако комуницирају са непознатим људима на друштвеним мрежама. Бежање од куће детета има дубље последице. Одлучивање на тако драстичан корак говори да дете није срећно и задовољно у свом окружењу него да је имагинарни, лажни осећај сигурности стекло у комуникацији са непознатом особом.

Књига за сваког родитеља
Управо је изашла ваша књига ,,Безбедност деце на интернету – водич за родитеље’’. Који је циљ књиге?
Циљ књиге је промовисање сигурне употребе интернета и друштвених мрежа међу децом и младима као и пружање смерница родитељима да лакше разумеју и укажу на потенцијалне опасности које вребају из виртуелног простора. Родитељи треба да се упознају са дигиталним ризицима, насиљем на интернету, зависношћу од видео игрица, да знају коме да се обрате за помоћ у случају да се нешто деси. Књига је доступна на мом сајту www.katarinajonev.com, а ускоро ће кренути и промоције у многим градовима у Србији.



Савет за децу је да никако не шаљу никоме и кога познају, а камоли кога не познају своје фотографије, ни самоиницијативно ни када их неко тражи


Четрдесетогодишњак уместо четрнаестогодишњака
Честа су упозорења, али тога никада довољно - шта се деци све може догодити уколико пристану да се нађу са неким кога су упознали на интернету? Нека деца ће и поред тога ипак одлучити да упознају своју виртуелну симпатију или пријатеља. Који је начин да то ураде, а при том да не угрозе своју безбедност?
-Примера има, нажалост, много. Један од таквих случајева, који је поприлично потресао јавност, десио пре се неколико година. Четрдесетогодишњак је силовао тринаестогодишњу девојчицу. Он је жртву упознао преко лажног Фејсбук профила. Након дописивања, комплимената да је лепа, да жели да му буде девојка, уследио је позив за сусрет. Представљао се као њен вршњак и да има иста интересовања као и она. Након извесног времена, пристала је да се види са њим. Тада је силована. Ухапшен је након што је породица пријавила случај полицији, у акцији ,,Армагедон‘’ МУП-а Србије. А девојчица? Њен живот је уништен. Не смемо да дозволимо да се то икоме понови! Трговина људима је такође велики проблем а дешава се врбовањем путем друштвених мрежа, обећањима о бољем животу, о великом новцу, и слави, а жртве заврше као сексуалне раднице. И зато сви заједно – родитељи, држава, ми едукатори, школа, треба да радимо на подизању свести о опасностима на интернету.



Према истраживањима, деца која су повучена, несигурна у себе и стидљива, чешће постају жртве
м.м.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa