Инфо

12. септембар 2019.12. сеп 2019.
Трпеза која спаја
ДАН СЕФАРДСКЕ КУХИЊЕ

Трпеза која спаја

Протеклог четвртка, у оквиру Европског дана јеврејске културе у шабачкој средњој економској школи "Стана Милановић" одржан је Дан сефардске кухиње.
Овом приликом,ученици смера кулинарски техничар, под будним оком Ханике Гашић Монтиљо, правили су традиционална сефардска јела, и на пластичан начин се упознају са јеврејском културом и кулинарством.
-У оквиру Европске недеље јеврејске културе наши ученици су се придружили акцији и правили су два стара сефардска јела. Драго нам је да наши ђаци могу да учествују у оваквим и сличним прјектима где се уче мултикултуралности, и отворености ка новим идејима- истакла је Весна Павловић, координаторка практичне наставе.
-Наша школа се кроз своје дугогодишње постојање сретала са многим културама. Увек отворени за нове сусрете и желимо топлу добродошлицу нашим драгим гостима. Припрема сефардских специјалитета симболично, путем трпезе, повезује разне културе и обичаје. Јела која смо спремали овом приликом можемо повезати и са нашом кухињом, јер оба народа уважавају трпезу као вид спајања породице и традиције.
Пригодна јела спремају се код оба народа и за време празника. Карактеристични зачини дају специјалну арому, али је заједнички добар мирис и укус, припрема са љубављу, као и добро расположење за трпезом- истакла је Љиљана Јосиповић, професорка и координаторка тима за културну и хуманитарну активност школе.

Рускитас
(Кифлице са орасима)

Потребно је:
2 шољице уља
1 шоља воде
2 супене кашике шећера
1 јаје
650 грама брашна
½ кесице прашка за пециво
Фил:
- шољица воде
- 150 грама шећера
- рендана кора од лимуна
- 200 г млевених ораха
Прах шећер, са четири кесице ванилин шећера за ваљање
Припрема:
Помешати воду, уље, шећер и јаје. Додати брашно претходно измешано са прашком за пециво. Умесити тесто. Развити танак лист (као тупа страна ножа). Исећи на коцкице, отприлике величине 4х4 цм и филовати у облику кифлице следећим:
Фил:
Воду прокувати са шећером густине као за слатко, додати сок и рендану кору од лимуна, још мало прокувати, склонити са пећи и додати млевене орахе. Измешати и ставити да се охлади.
Потом формирати малецке ћевапчиће и поређати их на послужавник, па ставити у фрижидер.Таквом припремом много ће се олакшати и поједноставити прављерње кифлица. Препоручљиво је фил правити дан раније.

Кифлице пећи на 200 степени док не порумене. Уваљати у прах шећер помешан са ванилом.
Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa