Инфо

12. септембар 2019.12. сеп 2019.
Најстарија организација у земљи
СТО ГОДИНА РЕЗЕРВНИХ ВОЈНИХ СТАРЕШИНА СРБИЈЕ

Најстарија организација у земљи

Век постојања ОРВС потврда значаја организације. У оба светска рата борбени састав чинили су и чланови резервног састава. 15. септембар – Дан организације. Први председник био је војвода Степа Степановић. Проблеми у раду ОРВС почињу са политичким променама у земљи. Непризнавање и нефинансирање организације довело је у питање опстанак организације. Без обзира на ове проблеме ОРВС Шапца била је стални учесник у свим друштвеним манифестацијама у граду и шире. Председник градске организације Милоје Васић захвалан је члановима градског одбора за изузетну активност на одржавању Удружења. Подељене су захвалнице привредницима и појединцима који су помагали рад организације.
Једна од најстаријих организација у земљи је Организација резервних војних старешина Србије. Настала и опстала још у Првом светском рату. Тада су многи борци и старешине увидели да су, за овакав рат, за командовање и руковођење недовољне само активне војне старешине. У одбрану земље од фашизума могао се укључити сав народ кога само треба неко да организује и води. Најбоље вође, тада и сада, могли су да буду само они који су прошли војну обуку. Школовани да воде и руководе и добо познају војну организацију. То су, пре свих резервне војне старешине. Тада се родила идеја, а то је био Први светски рат, да у рат, а и касније, сви морају да буду укључени. Одмах се приступило оснивању Удружења резервних војних старешина. Сам дан званичног оснивања био је 15. септембар 1919. године, а за првог председника изабран је славни српски војвода Степа Степановић.
О историјату Удружења говорио је председник Градксог одбора Милоје Васић.
Основно Удружење, како онда тако и сада, је специфичан субјекат одбране и безбедности земље, чија област деловања је била: одбрана, безбедност, заштита и спасавање људи и материјалних добара, едукација и образовање младих чланова и неговање слободарских традиција.
Основни циљеви Удружења били су праћење и проучавање места, улоге и дужности резервног састава и њихове опште дужности у систему одбране. Кроз обуку развијање стручности, и развијање и неговање моралних вредности чланства.
Током века постојања Удружење је имало низ проблема у раду, насталих променом у друштву, првенствено зависни од органа власти. Последње деценије, можда и више, због непризнавања значаја Организације и нефинансирања, организацији је претила опасност од гашења. Организација је сведена на ниво најмање вредних организованих друштвених структура. Због тога је дошло до гашења неких месних организација.
Градска организација Шапца пролазила је кроз исте проблеме, првенствено због скидања са буџета општине, али је, ипак, опстала захваљујући ентузијазму једног дела активних чланова. Тај 16. јуни 2001. године остаће у болном сећању када је Скупштина општине Шабац донела одлуку да се шабачке резервне војне старешине више не финансирају из општинског буџета, и данас се та одлука осећа као велики проблем.
За скроман рад Удружења је добијало минимална средства од републичког одбора – средства су била таман толика да се Удружење не угаси. Но, без бозира на такве услове, решењем Владе Србије шабачка организација је одређена за организацију од посебног значаја за одбрану у области државних органа и организација.
Све организације резервних војних старешина, које су некако пребродиле овакво стање, ове године заједнички ће облежити 100 година од оснивања Удружења у Србији, а свечност ће се одржати у Крушевцу 14. и 15. септембра 2019. године.
На овом свечаном скупу поводом 100 година ОРВС, о активности Градске организације, Милоје Васић је подсетио да су они учесници у свим масовних манифестацијама у обележавању значајних датума и догађаја из наше историје, посебно града Шапца.
Свечаност је завршена уручивањем захвалница бројним организацијама и појединцима без чије помоћи Удружење не би опстало и дочекало прву стогодишњицу, са надом да ће на почетку другог века бити боље схваћени и прихваћени од свих друштвених структура у држави.
Заједничка свечаност чланова и гостију одржана је у касарни “Церски јунаци”.
Стеван Стојановић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa