Инфо

12. септембар 2019.12. сеп 2019.
Масовност доказ квалитета
ОДРЖАН ТРЕЋИ ШАБАЧКИ ПОЛУМАРАТОН

Масовност доказ квалитета

Трећи Шабачки полумаратон одржан је у суботу. Највећи број такмичара до сада показатељ је квалитета и доброг пута ове манифестације. Киша која је почела да пада током трке покварила је церемонију доделе медаља, али не и општи утисак.
Полумаратон је организовало удружење Шабачки маратон. Главни покровитељ био је Град Шабац, а генерални спонзор Хемофарм фондација
Укупно 510 такмичара истрчало је обе трке, 240 полумаратон на 21 километар и 270 трку на 7 километара. Посебне симпатије побрало је око 280 предшколаца, а за учешће су сви добили слатке пакете.
Стаза полумаратона лиценцирана је од стране Европске атлетске федерације, а за регуларност трке побринуло се 10 лиценцираних судија Атлетског савеза Србије.
Победници полумаратона у мушкој конкуренцији су:
1. Марко Ранковић (АК Лазаревац),
2. Ненад Ристић,
3. Игор Марковић (АК Лазаревац)
Код жена најбрже су биле:
1. Слађана Стаменковић (АК Црвена Звезда),
2. Ивана Живковић,
3. Биљана Цвијановић.
Победници у трци на 7 километара међу мушкарцима су били:
1. Ђуро Борбељ (АК Апатин),
2. Мирослав Дукадиновић (ОАК Београд),
3. Срето Крстић (АК Власеница)
Најбоље у женској конкуренцији биле су:
1. Радмила Ђуровић,
2. Наташа Живановић (АК Јуниор Крупањ),
3. Снежана Костић (АК Ветеран Београд).
Сви такмичари су добили званичне мајице трке и тркачке хеланке. Невреме није засметало учесницима којима је освежење пријало, али је уништило проглашење победника на Тргу, које се одржало нешто касније у посластичарници “Стелина” где су се такмичари после трке окрепили вечером, пићем и посластицама.
-Иако су такмичари презадовољни, како организацијом тако и временским условима који су ишли на руку учесницима због ниже температуре, ипак остаје жал што је киша уништила проглашење победника и уручење пехара и награда на Тргу. Прави показатељ да се ова манифестација креће у позитивном смеру јесте податак да је на трци учествовало преко 500 такмичара, скоро 200 више него претходних година, што нас сврстава међу најмасовније трке у земљи. Оно што посебно радује јесте чињеница да све више Шапчана узима учешће, као и то да смо ове године имали преко сто учесника из две велике компаније (Јазаки и Хемофарм) које показују да су друштвено одговорне и дају пример другима. Срећом, време нас је послужило током трке предшколаца која је била масовнија него протеклих година, а радост на лицима малишана и родитеља наша је највећа победа. Утисци се још нису слегли, а ми правимо полако планове за наредну годину. Размишља се и о промени трасе којом би се трка кретала, а један од главних циљева је укључивање школа у ову манифестацију, наводи Лука Греци у име организатора удружења “Шабачки маратон”
Трка је протекла у најбољем реду, на три места на стази су се налазили пунктови за такмичаре где су могли да се освеже воћем и водом, у циљу их је чекало воће и спортски напици, као и финишерске медаље.
Стаза је након трке очишћена, као и Трг. Није било никаквих инцидената, само неколико лакших повреда након пада због клизаве стазе.

Писмо учесника
На почетку желим да кажем да сам у Шабац дошао први пут и пријатно се изненадио колико је то леп и занимљив град. Град врхунских извођача добре народне песме и људи топлог духа и топлог срца је нешто што би свака средина пожелела да има. Напомињем да сам био учесник београдског, нишког, сомборског, бечког, будимпештанског и још неких полумаратона и маратона и без трунке пристрастности могу рећи да Шапцу, у погледу организације овако престижне спортско-рекреативне манифестације, треба да позавиде сви ти градови, јер је он отишао степеницу више. Слободан сам да кажем да Шабац, осим добрих певача, сада има још један бренд којим може да се поноси и на најлепши, најздравији начин, промовише своје туристичке потенцијале који заиста нису мали. Свака коцкица у организационом мозаику трећег Шабачког полумаратона нашла је своје право место. Мислим да ни најбоља камера, ни најбоље перо не могу дочарати ту светлост позитивне енергије којом је Шабац зрачио у суботу, 7. септембра 2019. године. Једноставно, то је требало доживети. Учешћем великог броја тркача из свих крајева Србије, а било их је и из региона, Шабац је показао и доказао да спорт нема границе и да не познаје националност, религију, или било шта што га ограничава. То је један космополитски ланац чије карике најприродније спајају људе и персонификују њихову, пре свега духовну културу. Срећан сам што сам био део једног интернационалног карневала трчања, једне тркачке журке од близу 600 учесника, где су се људи дружили и трчали, испитујући тако границу својих могућности. Зато кажем да свако ко је те суботе изашао на стазу дугу 21 километар у Шапцу, без обзира на године, сваки истрчан корак, уткао је једну златну нит у таписерију његовог живота. Био је то замајац који ће точак свакодневнице сваког полумаратонца и оног ко је истрчао 7 километара, окретати са мање напора, доносећи му срећу и испуњеност животом.
Један детаљ желим посебно да истакнем. Када сам стигао у Шабац ауто сам паркирао доста далеко од старта, а пошто сам први пут дошао у овај град, после трке, јер је већ била ноћ, нисам могао да се орјентишем где сам оставио ауто. У томе ми је помогла једна дивна, прелепа волонтерка, Александра, која ме отпратила до места где сам кола паркирао, па јој се овим путем неизмерно захваљујем. Још једном, хвала овом дивном граду, хвала организатору који је својом визијом и маштом учинио једном Крагујевчанину, и његовим друговима, заљубљеницима у трчање, да у Шапцу проведе један незабораван дан и у свој ранац живота понесе најлепше успомене. Мислим да је ово најбоља порука и позив за све оне који овом приликом нису дошли у Шабац, и учествовали на трећем Шабачком полумаратону, да дођу идуће године, јер знам да се неће покајати, већ напротив, пожелети да опет буду ту и тако напишу још једну лепу страницу књиге свог живота. На крају, уз Божју помоћ, у здрављу се видимо и наредних година у још већем броју да трчимо и, пре свега, да се дружимо.
Учесник трећег Шабачког полумаратона
Милован Лучић из Крагујевца
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa