Инфо

12. септембар 2019.12. сеп 2019.
Три дана озбиљног смеха
ПОЧЕЛА ЈЕ ЧИВИЈАДА

Три дана озбиљног смеха

Ова манифестација показује колико се последњу 51 годину често смејемо истим стварима и колико то не прија неким сличним људима, рекао је Божидар Катић председник Организационог одбора Чивијаде. -Обарамо рекорде. Укупно око 4.000 учесника ће се појавити у свим овим карневалима, навео је Радушко Јанковић координатор за питања Карневала
Пред нама су најлепши дани, а септембар је у Шапцу најлепши месец, речи су којима је Божидар Катић, председник Организационог одбора Чивијаде најавио ову манифестацију. Три дана забаве, хумора и сатире почело је јутрос (у четвртак) у 8.00 Чивијашким часом у основним школама. Завршиће се у недељу концертом Жељка Васића од 22.00 сата на Тргу шабачких жртава. За три дана Шапчане чекају садржаји на које су већ годинама навикли, али и неке новине.

Пола века од “Забрањене”
-Ова Чивијада је велики јубилеј. Обележавамо 50 година од прве забрањене Чивијаде. Ова манифестација показује колико се последњу 51 годину често смејемо истим стварима и колико то не прија неким сличним људима. Када погледамо претходну 51 годину видимо да нас се исте ствари дешавају непрекидно и да би све то било веома смешно да се догађа неком другом, а не нама, рекао је Божидар Катић.
Прва Чивијада организована је 1968. године. Већ следеће је забрањена. Преко ноћи су уништени сви примерци магазина “Чивија”. Тачније готово сви. “Преживело” је једно паковање од 10-ак примерака. Један број је сачуван до данас и ове године је урађен његов репринт.
-Белосветски вашар хумора и сатире нуди садржаје свим узрастима, од најмлађих и предшколаца до најстаријих суграђана који традиционално извлаче чивију из точка. Чивијада јесте симбол Шапца. Смех јесте лек. Оно по чему нас препознају и на шта смо јако поносни јесте способност нас Чивијаша да се шалимо на сопствени и туђи рачун, истакао је Срђан Митрашиновић, директор Туристичке организације Шапца.

Обарање рекорда
Последњих 12 година обележје Чивијаде је и Чивијашки карневал. Поред “великог” у ком учествују карневалске трупе из целе Европе, Шапчани имају и “мале” карневале: предшколске установе и основних школа. Чак и кућни љубимци имају свој карневал. Ипак, оно на шта су у овом граду највише поносни је Карневал беба и трудница. Ове године пријављен је највећи број учесника.
-Обарамо рекорде. Имаћемо по више од 1.000 учесника у два наступа. “Мали мали карневал” предшколске установе “Наше дете” имаће између 1.000 и 1.100 деце. Наши гости из иностранства су се одушевили када су то чули. Карневал беба и трудница такође ће имати више од 1.000 учесника. Пријављено је више од 600 беба и око 70 трудница, а са сваком бебом биће и родитељи. Међународни карневал ове године ће окупити више од 500 гостију из иностранства. Први пут у Србији ће наступати група са Малте, затим наши побратими из Кефалоније и словеначка група “Руси” која је победник свих карневала у Словенији. Укупно око 4.000 учесника ће се појавити у свим овим карневалима, навео је Радушко Јанковић координатор за питања Карневала.

Добитна комбинација
Апатинска пивара је ове године генерални спонзор Чивијаде, а Шапчанима дарују концерт Жељка Васића. Из пиваре поручују да ова сарадња није једнократна, а увод у њу био је још почетком јула када је на етикетама њиховог пива натпис “Јелен” заменила реч “Шабац”.
-Шабац је познат по смеху и здравом хумору. Где се људи смеју ту је добар провод, а где је добар провод ту је “Јелен” пиво. Надамо се да је ово тек први корак у дугорочној сарадњи, јер нама није циљ да дођемо и будемо спонзори, него да заједно са представницима Града и Туристичке организације Шапца учествујемо у концепту развоја овог догађаја. Концерт Жељка Васића је финале активације коју смо почели у јулу, а која је наишла на одличне реакције, навео је Никола Шућур, маркетинг менаџер за домаће брендове Апатинске пиваре.

Нешто ново
На Чивијади ће бити промовисана и књига новинарке Стане Муњић “Шабачка Чивијада” о првих 50 година ове манифестације.
Новитет је Чивијашка фолклоријада која ће окупити бројна културно уметничка друштва и више од 1.000 учесника. Очекује се и интересантан наступ младих тамбураша из Србије и региона које је окупила “Бисерница”, а у истом тренутку ће свирати чак 100 тамбураша.
Највише забаве и ове године биће за најмлађе. Учествоваће у карневалима, али се надметати и у брзом једењу шампита и пуштати хелијумске балоне са порукама.
-Током ова три дана имаћемо пун град веселих и насмејаних људи, слику која враћа веру у будућност, враћа веру да нисмо изгубили осмех и способност да се смејемо не само другима, него и себи, рекао је Божидар Катић.
Традиционално, све дане манифестацију ће пратити и чувени Чивијашки добошар који ће на својствен начин поздрављати Шапчане и учеснике Чивијаде.

Озбиљнија страна Чивијаде
Многе манифестације у Шапцу имају и хуманитарни аспект, а своју хуману страну Шапчани ће моћи да покажу и на чивијади.
-Наш петогодишњи суграђанин Коста Величковић започео је лечење у Новом Саду за које су потребна финансијска средства. Базар старих и уметничких заната такође ће бити део чивијаде и на њему ће се продавати већ препознатљиви медењаци. Сав приход од њихове продаје биће уплаћен за Костино лечење. Поред тога, Шапчани ће моћи и да оставе прилоге у кутије за ову намену, које ће бити постављене на више места током других програма, навео је Срђан Митрашиновић.
Школа примењених уметности биће домаћин изложбе која ће бити отворена у четвртак у 18.00 часова, а на којој ће бити додељена награда која носи име по Милошу Симићу, прерано преминулом шабачком уметнику.

Нови члан жирија
Оно што Чивијаду све ове године чини оним што јесте, због чега је забрањивана и деценијама остала интересантна јесте сатира и бављење озбиљним темама на духовит начин.
Аутори најбољег афорзма, карикатуре и кратке сатиричне приче биће награђени и ове године. Победнике ће изабрати жири у саставу: Раде Ђерговић, афористичар, Марко Сомборац карикатуриста, који је нови члан жирија и Зоран Николић Зозон уредник “Каравана” и председник овог жирија.
Сомборац је предложио уплив новог и савременог у традиционално и то тако што би се следеће године награђивао и најдуховитији твит. Не би било теме него би у конкуренцији били сви који се јаве на конкурс.


Чивијашко сећање на “Зорку”
Сви носталгичари, некадашњи радници “Зорке”, али и они млађи који желе да науче нешто више о једном делу историје ового града треба да посете изложбу Драгутина Драгана Петровића “Сећање на фабрику Зорку”. Изложба се отвара у петак у 20.00 часова у Културном центру.
Историјат “Зорке” биће приказан кроз неколико стотина фотографија и новинских чланака.
-Године пролазе а сећања бледе као и многе фотографије које сам сачувао. Прикупљајући фотографије, новинске текстове и архивску грађу за ову изложбу у сећањима сам се вратио у време 1958. године, када сам први пут ушао у фабрику “Зорку”. Цео свој радни век сам провео у њој, радећи и прикупљајући податке о њеном стварању, развоју и нажалост растурању. И након одласка у пензију, наставио сам да је снимам, видевши да се фабрици мог живота ближи крај. За мене је она била као живо биће, од ње сам живео, у њој се хранио, спавао, у њој се лечио, она ми је пружила кров над главом. У “Зорки” сам стекао бројне сараднике и пријатеље и зато ову своју изложбу посвећујем онима, који су радили у њој - рекао је поводом изложбе њен аутор Драгутин -Драган Петровић.


Забрана саобраћаја у петак и суботу
Због одржавања манифестације “Чивијада са Чивијашким карневалом” у петак од 11 до 13 часова и од 16 до 20 часова, као и у суботу од 16 до 22 сата биће забрањен саобраћај у следећим улицама:
Oбавештавамо Вас да ће због одржавања манифестације “Чивијада са Чивијашким карневалом”.
- у Улици Трг ђачког батаљона, од раскрснице са Улицом Сремска до Улице Кнез Иве од Семберије;
- у Улици кнез Иве од Семберије;
- у Улици Лазе Лазаревића;
- у Улици Господар Јевремова, од раскрснице са улицама: Краља Милана, Мачванска и Вука Караџића до раскрснице са улицама: Лазе Лазаревића и Стојана Новаковића;
- у Улици Стојана Новаковића, од раскрснице са Улицом Косте Абрашевића до раскрснице са улицама: Лазе Лазаревића и Господар Јевремова;
- у Улици Масарикова, од раскрснице са улицама: Војводе Мишића и Косте Абрашевића до раскрснице са улицама: Карађорђева, Цара Душана и Господар Јевремова и
- у Улици цара Душана, од раскрснице са Улицом Трг Ђачког батаљона до раскрснице улицама: Господар Јевремова, Масарикова и Карађорђева.


Највећи понос
-Оно на шта смо сви из организације највише поносни и оно што привлачи највећу пажњу јесте једина истинска и права парада поноса у Србији – Караван беба и трудница. Фотографија са прошлогодишњег каравана била је једна од најдељенијих у Србији, рекао је Срђан Митрашиновић.


Мистерија председника
Име новог председника Чивијашке републике држи се у строгој тајности. Нико није рекао да ће први пут на том месту бити један судија, Милорад Миша Мајић. Његова инаугурација одржаће се у суботу у 18.10.
-Имали смо идеју да председник Чивијашке републике буде човек ком само та победа фали и ком фали само победа у овом граду, а највећи је модерни сатиричар и хумориста. Међутим, од бројних обавеза, које укључују све, од померања брда, преко наручивања ко ће дати гол на којој утакмици до управљања сунцем и сунчевим системом, није имао времена и за то, истакао је Божидар Катић.


Врхунски фудбал
Чивијада је прилика да политичари и новинари укрсте снаге на непознатом терену – фудбалском. Традиционалне утакмице у малом фудбалу између политичара и новинара и глумаца и конобара почињу у суботу од 12.00 сати у сали Економске школе “Стана Милановић”..
-Ово је земља фудбала и овде ће се играти фудбал на врхунском нивоу. На нивоу као да играју ФК Мачва и репрезентација Србије. Сви који желе да виде и науче како не треба играти фудбал треба да дођу на ову утакмицу, поручио је у чивијашком духу Божидар Катић.
-Прича се да ће новинари да бојкотују утакмицу незадовољни условима у којима се игра, додао је Срђан Митрашиновић.


ШАБАЧКИ ВАШАР ЗВАНИЧНО ОД СУБОТЕ 14. СЕПТЕМБРА
Бесплатан паркинг и ове године

Најпознатији вашар на Балкану, наш, Шабачки, званично креће у суботу 1. септембра и трајаће до 22. септембра. Традицонално, највећи „удар“ очекује се на Малу Госпојину, у суботу 21. септембар.
У среду, четвртак, и сутра биле су и биће организоване аукције за нову, половну робу и за забаву. Другу годину заредом, Шабачки Вашар се организује на Старом граду, а простор старог вашаришта ове године биће претворен у простор за бесплатан паркинг.
Као и прошле године, и овогодишњи вашар биће уприличен на око десет хектара простора у непосредној близини Трђаве на Старом граду.
Прошле године је више од 300.000 посетилаца било на вашару. На око 600 тезги је организована продаја нове робе, на 700 је било нове робе, 15 шатора и око 50 забавних радњи.
- Ове године очекујемо већи број посетилаца. Простор је уређен и спреман за све учеснике нашег вашара. Урађена је нова трафо станица као и радови на мрежи. Ове године не би требало да буде проблема са струјом – рекао је за “Глас Подриња” Синиша Ђаковац, координатор Шабачког вашара.
Н. К.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa