Инфо

12. септембар 2019.12. сеп 2019.
ВЕЛИКАНИ И ШАМПИОНИ
ВАТЕРПОЛО: РИВАЛИ ШАПЧАНА

ВЕЛИКАНИ И ШАМПИОНИ

Два шампиона и тим из врха једне од најбољих лига Европе. Тераса домаћин и фаворит, Стеауа наступлала у Лиги шампиона претходне сезоне, Тераса и Стразбур стали у плеј офу
Време је за нешто ново у историји шабачког ватерпола. ШАБАЦ је клуб дебитант у квалификацијама за Лигу шампиона, где је прво коло врло успешно пребродио, но за уживање на ловорикама нема времена, јер одмах стартује други круг квалификација. Мање је екипа, краће траје, сличан интензитет и знатно јачи ривали су оно што ће обележити ову рунду, хронолошки претпоследњу пред елиту. Наш тим ће за ривале имати најбољи тим Румуније, СТЕАУУ, шампиона Француске, СТРАЗБУР и домаћина турнира, трећепласирани клуб Шпаније, ТЕРАСУ.
СТРАЗБУР је изборио, претходне сезоне, у све квалитетнијој лиги Француске, најпре прво место у регуларном делу, изеннадио многе, а потом и у плеј офу дошао до титуле пре фаворизованог Марсеја и екипе са најбољом подршком Пеј д Ех. Ове године се у квалификације укључује од друга рунде. Претходне сезоне је, у истој фази, лако савладао Енку и Орадеу, поражен убедљиво од Бреше, изборио плеј оф, но ту није имао шансе у двомечу против Спорт Менаџмента (Италија) (4:10; 6:16). Уколико није било измена у скоријем периоду, екипа је искусна, са чак седам играча старијих од 30 година. Марковић, Братић, Сутић и Летица, интернационалци из Хрватске су предводници групе искусних играча, а од странаца су ту још Словенац Бабибић и Грузин Кинтусрашвили. У екипи је и неколико репрезентативаца Француске.
СТЕАУА, ветерполо секција славног и у Румунији, истовремено најомиљенијег и најомраженијег клуба. Седмогодишњу доминацију Орадее у Румунији прекинули су 2016. године и од онда Букурештани не силазе са трона. У ову квалификациону фазу уносе, као и Шабац, уиграност наступа у првој рунди, где су освојили четврто место на турниру у Барселони, али се игром нису исказали. У првом колу су изненадили домаћина, нису имали проблема против турске Енке и најслабије Бања Луке, док су их Пеј д Екс и Синтез рутински савладали. У Лиги шампиона се нису прославили, успели су само да савладају два пута Црвену Звезду, а у ростеру доминирају домаћи играчи, уз неизбежне инетрнационалце: Грка Капоциса, Маринића, хрватског интернационалца, репрезентативца Црне Горе Муришића, најбољег стрелца, српског ватерполисту Ђорђа Филиповића и више репрезентазиваца Румуније: Драгушина, Калина, Ионату, Георгеа, Гибана. Попут Француза, значајан део играчког кадра је у четвртој деценији живота.
ТЕРАСА, домаћин, жељан групне фазе после неуспеха у претходној. Изборили су без пораза пласман у плеј оф, играли нерешено са великим Спорт Менаџментом, али су у последњој фази погнуте главе напустили двомеч против Бреше, иако нису одиграли лоше дуеле. У домаћој лиги су регуларни део завршили само са три пораза, освојили позицију два, одмах иза неприкосновене Барселонете. У плеј офу их је савладала Барселона. У ЛЕН купу су застали у четвртфиналу. Сасатв је практично састављен само од домаћих играча, после Шапца најмлађи, а предводници су искусни Висенте Агилар, Мора Белмонте и Санчез Кампос.
Принцип такмичења је лигашки, сваки од тимова ће одиграти по три меча, а два најуспешнија пласираће се у плеј оф, последњу квалификациону фазу. Осим у Тераси, квалификације ће бити одигране још у: Орадеи, Београду и Будимпешти.

РАСПОРЕД
Петак, 13.09.
19:00 Тераса – Стеауа
20:30 ШАБАЦ – Стразбур

Субота, 14.09.
18:00 Тераса – ШАБАЦ
19:30 Стеауа – Стразбур

Недеља, 15.09.
10:30 ШАБАЦ – Стеауа
12:00 Тераса - Стразбур
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa