Инфо

19. септембар 2019.19. сеп 2019.
Показне вежбе
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ

Показне вежбе

Црвени крст Шабац у сарадњи са Службом хитне медицинске помоћи Дома здравља „Др Драга Љоцић“ и Средњом медицинском школом „Др Андра Јовановић“ традиционално су прошле недеље на градском тргу у Шапцу обележили Светски дан прве помоћи, показним вежбама.
Волонтери Црвеног крста презентовали су знање и вештине у пружању прве помоћи.
-Сваке године у септембру месецу од 11. до 15. Црвени крст обележава Светски дан прве помоћи. Мотив овогодишњег Светског дана је да свако има право на помоћ. Нема дискриминације. Грађани би требало да науче основна правила пружања помоћи, рекао је сарадник Црвеног крста Зоран Радукић.
Програм обележавања се састојао од реалистичног приказа основних повреда које се најчешће дешавају: повреда стања и обољења, презентација КПР на луткама, симулативне вежбе „Саобраћајна несрећа“.
Дан прве помоћи од изузетног је значаја као знање и вештина.
-Ученици медицинске школе првог разреда свих смерова, имају редовну наставу прве помоћи. Они су врло радо пристали да учествују у овој акцији која се одржава у граду. Ово је едукација ученика и основне школе, која траје месецима. Они под руководством својих наставника који воде секцију прве помоћи као и са члановима тима у сарадњи са Црвеним крстом врше обуку веома детаљно, рекла је професорка стручног већа здравствене неге Медицинске школе у Шапцу Марија Алексић.
-Од изузетног је значаја поседовање знања у пружању прве помоћи за све особе које се нађу у незгодној ситуацији, које су животно и витално угрожене. Када говоримо о лаичкој првој помоћи битно је ако особа поседује неко знање и обуку коју је стекла током школовања на лицу места примени, онолико колико је у том моменту који је задеси у могућности. Оно што је примарно да пацијенту не треба нашкодити, некада је у таквим ситуација боље не урадити ништа него позвати службу Хитне помоћи, рекао је др Александар Божић из Шабачке службе Хитне помоћи.
М. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa