Инфо

19. септембар 2019.19. сеп 2019.
КРИВИНА У ОГЛЕДАЛУ

Аутолимар, ћерке и један хотел

Годинама су људи са тугом и сетом у очима пролазили ауто-путем и гледали у олупину некада чувеног хотела Наис код Ниша.
Било је то омиљено место за одмор свих возача који су се са севера Србије возили ка југу, и даље ка, сада, Северној Македонији и Грчкој. Годинама се тај хотел урушавао, пропадао. И за све то време, две сестре су стрпљиво штеделе и у своју касицу прасицу убацивале сићу. И накупило се. А, оне фине цуре, из скромне породице Ивице Тончева, државног службеника у Министарству иностраних послова. Александра и Марија, ко зна, можда су и оне носиле гајбице па се накупило. Посебно је тешко било Марији, јер она ради, такође у државној служби у Министарству иностраних послова, код тате и код чика Дачића.
Поносни тата Ивица Тончев је познат као стуб српске дипломатије, од малих ногу је показивао склоност ка дипломатији, школован у најпознатим школама. Завршио је трећи степен за аутолимара у престижној средњој школи у Сурдулици. Уз огромна одрицања и ноћи проведене над књигом завршио је Грађевински факултет у Приштини. Из неког разлога, та диплома му је поништена, па је морао под мало старије дане, поново да угреје столицу на једном од најтежих и најзначајнијих факултета у региону - код Миће Мегатренда у Сава центру. Овакво широко образовање га је и препоручило за српску дипломатију која је, доласком чика Дачића, вапила за квалитетним кадровима. Вероватно је ту негде и мастер и докторска титула, јер Мића Мегатренд, познатији у народу као „последња шанса“ уме да препозна квалитет и потенцијал. Ивица Тончев је скроман и, вероватно због те особине, не хвали се напретком у образовању.
И сада, како овако успешну причу да својим присуством не уприличи Прворођени. Отворио је, како каже, до сада десет хотела и просто га је сврбела задњица од потребе да отвори и 11. Својим грандиозним дипломатским даром, Ивица Тончев је убедио Прворођеног да хотел његових ћерки буде тај 11. Прворођени је одреаговао у фазону - јок нећу, побегао својим чуварима, и похитао ауто-путем у својој шкоди ка Нишу.
Ивица Тончев организовао је све под конац. Прворођени је седео за централним столом, на којем је било места и за највернијег слугу - Жељка Митровића. Хтео је Ивица да обезбеди место и за Миломира Марића на истом столу, али му је Прворођени одмахнуо руком поручивши да мора мало да му покаже где му је место. Узлетео је превише, треба мало да се приземи, рекао је Прворођени Ивици на уво. Оно што је упало за око на овој манифестацији је чињеница да није било чика Дачића. Мора да је негде по Африци подмићивао корумпиране државнике за повлачење признања Косова. Пропустио је тако догађај године. А, прилика је била идеална за доказивање. Оркестар је био нашпанован попут Ђоковићевог рекета, а главни шлагер певач, главом и косом - Здравко Чолић. Ни Чоли није било свеједно, плашио се да ће чика Дачић да му украде шоу и са великим олакшањем је примио вест да чика Дачић овога пута неће бити у прилици да се лати микрофона. Многима је недостајао чика Дачић, али био је Палма. Чак га је Прворођени мало пецнуо поручивши клану Тончев да поред хотела направе аква парк већи од Палминог у Јагодини. Тоалети уз ауто-пут се подразумевају.
Прворођени се, традиционално латио микрофона, али није запевао. Одржао је говор, отворио је хотел. За дивно чудо само пет минута. Нешто дуже од Чолине песме „Пјевам дању, пјевам ноћу“. Очекивали су гости тираду. Жељко је брзо, путем робота из Задруге, позвао Гоцу Узелац да што пре долети до Ниша и постави минимум четири питања. Прворођени је показао да има душу. Греота је да се чорба даље хлади. Издекламовао је тај говор. Сео поново са Жељком Митровићем, попио једно пиће - воду коју није морао да плати, стари је лисац Ивица Тончев, поздравио се са гостима и назад у своју шкоду.
Једном човеку је пао велики терет са срца.
- Гоцо, не мораш да долазиш, овај је отишао - јавио је роботу Жељко Митровић.
Сазнање да неће морати да се гњави са питањима, одговорима, слањем материјала, цуцање Гоце на колену и остале глупости, довеле су га и стање тоталног одушевљења. И у праву је, некако је цигу-лигу атмосфера док је Прворођени ту. Сви су уштогљени, воде рачуна како седе, како држе нож и виљушку, чашу за вино.
Није Жељко Митровић часио часа. Попео се на онај исти сто на којем је до пре неки минут седео лично ОН, и кренуо у весеље. Одушевио се и Ивица Тончев. Одмах је и музику привео за тај сто. Када је весеље нека, иде живот. И по нека чаша се разбила. Сви су се веселили и опустили се, ама баш. Једино није било свеједно ћеркама, односно власницама. Гајбице су им у глави. Поломљен инвентар треба обновити. Тата их је погледом упозорио да случајно гостију не наплаћују поломљене чаше. Весеље је, једном Точеви отварају хотел са Прворођеним, Жељком, Палмом, Чолом...
И сви су се веселили. Само је један човек седео дубоко загледан у у празнину.
- Где ли сам погрешио, шта сам то лоше учинио? Мораћу одмах да га зовем у Ћирилицу - скрушено се мислио у себи Миломир Марић док је љубоморно гледао наступ Жељка Митровића на столу.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa