Инфо

19. септембар 2019.19. сеп 2019.
Прерађено на хиљаде килограма воћа и поврћа
У СУСРЕТ 11. ФЕСТИВАЛУ ЗИМНИЦЕ

Прерађено на хиљаде килограма воћа и поврћа

Нешто више од недељу дана остало је до почетка 11. “Фестивала зимнице” па се припреме у Коцељеви за овогодишњу манифестацију, која ће се одржати од 27-28.септембра, већ приводе крају.
Варош је “умивена”, организатори ужурбани и усхићени, а житељи нестрпљиви да угосте на хиљаде посетилаца. За становнике ове општине сајам је постао празник, догађај којем се сви радују.
Вредне домаћице из Коцељеве су у протеклом периоду прерадиле на хиљаде килограма воћа и поврћа. За излагаче зимнице припреме трају већ неколико месеци. Почињу са првим воћем чији плодови завршавају у теглицама и флашама у богатој палети финалних производа слатког програма. Међутим, није необично да се заједно у паковању нађу они плодови, који су само на први поглед, неспојиви. Управо такви, необични и савремени, а опет припремани на традиционалан начин, обогаћују понуду, доприносе шаренилу штандова и привлаче купце.
–Имамо веома богат и интересантан програм производа, а неки од њих су љуто грожђе и паприка са ђумбиром. Сваке године пласирамо нови производ. Прошле је то био џем и слатко од љутих паприка, а ове...нека то буде изненађење- са осмехом каже Марко, члан “Домаћинства Недељковић” из Коцељеве и додаје да одмора нема током целе године, јер се непрестано трага за новим рецептима и идејама.
На првом “Фестивалу зимнице” међу излагачима нашло се тек седам локалних произвођача који су , чини се, помало стидљиво понудили оно што су у својим домаћинствима прерадили, а неретко и произвели. Деценију касније, на тезгама се нашло преко 80 хиљада теглица произведених у тамнавском крају, а производњом зимнице почело је да се бави 50-ак домаћинстава. За њих је Фестивал значајан догађај, не само због могућности пласмана прерађеног воћа и поврћа, већ због склапања пријатељстaва међу излагачима, размене искустава, непосредног контакта са купцима. Економски ефекат је изузетнo важан, али је, кажу, још значајније то што ова манифестација “има душу” и што Коцељеву и њене потенцијале промовише на прави начин.
–Ми се бавимо производњом зимнице за продају већ једну деценију. Што се тиче “Фестивала зимнице”, искуства су нам веома позитивна. Пре свега, почевши од самог производа, где се рађају нове идеје, па пласмана на тржиште, где се заиста лепо дружимо са осталим домаћинствима и гостима из разних места. Ти контакти су од непроцењивог значаја. Лепо је када одете у неко друго место, на неки други догађај и чујете све најлепше о овом фестивалу и вашем месту- кажу Недељковићи.
Производа ће, без сумње, и ове године бити за свачији укус и џеп. Локални произвођачи напомињу да су углавном задржали досадашње цене производа.
–Ове године су цене сировина мало веће у односу на протеклу али и даље ћемо се трудити да останемо доследни и задржимо цене са прошлогодишњег Фестивала јер је то, пре свега, поштовање купаца- сматрају Недељковићи који, као и њихове колеге, жељно ишчекују петак, 27. септембар и отварање овогодишње привредно-туристичке манифестације чији квалитет је препознат и потврђен и на Новосадском сајму пољопривреде на којем је челницима општине и организаторима Фестивала додељено признање.

В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa