Инфо

19. септембар 2019.19. сеп 2019.
Заштита насеља од поплава
ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА УРЕЂЕЊУ РЕЧНОГ КОРИТА

Заштита насеља од поплава

Пре неколико дана почели су хитни санациони радови на уређењу корита реке Тамнаве на две од укупно четири планиране локације. Укупна вредност овог пројекта је преко 30 милиона динара и сви радови, чији је инвеститор Јавно водопривредно предузеће “Србија воде” а извођач Водопривредно предузеће “Ерозија” Ваљево, садржани су у елаборату хитних санационих мера на реци Тамнави и имају за циљ побољшање протицајне моћи корита и заштиту приобаља од изливања.
–У току су хитни радови на обезбеђењу протицајног профила реке Тамнаве, низводно од насеља Коцељева, у дужини од један километар а њихова вредност је око седам милиона динара. Такође, узводно на овој реци, од ушћа Раснице у Тамнаву, у дужини од 500 метара, ради се на чишћењу корита и проширењу протицајног профила а вредност ових активности је око 13 милиона динара. У овом делу корито је прилично сужено, обрасло растињем и дрвећем и заиста је неопходно предузети све мере како би се корито уредило и проширило- сматра начелник одељења за привреду, пољопривреду, саобраћај и туризам Миодраг Тадић.
Осим тога у оквиру програма хитних санационих радова предвиђено је и обезбеђење протицајног профила реке Тамнаве у зони ушћа реке Козарица и Змајевац, у дужини од 725 метара чија је вредност око 3,7 милиона динара. Надлежни оцењују да ће радови на овој локацији допринети заштити становника и материјалних добара у насељу Каменица.
–Такође, вршиће се заштита постројења за пречишћавање отпадних вода у насељеном месту Доње Црниљево у зони Тамнаве. Радиће се заштита постројења и насип реке у дужини од 400 метара а вредност ових радова је близу два милиона динара- најавио је Тадић и додао да ће се у склопу овог пројекта извршити радови на регулисаном делу Раснице, те да је предвиђено подизање заштитног зида са десне стране ове Тамнавске притоке који би заштитио насеље од потенцијалног изливања реке Раснице у Коцељеви.
–С тим радовима би се заокружио процес тако да би од Раснице, па до новог моста на Тамнави на магистралном путу био завршен деснообални појас који је подигнут како би заштитио комплетну варошицу од потенцијалних изливања. Укупна вредност свих наведених радова на Тамнави и Расници била би око 45 милиона динара- изјавио је начелник надлежног одељења.
Надлежни у коцељевачкој општини планирају и уређење водотокова другог реда који су се ове године, приликом обилних киша, изливали и наносили значајне материјалне штете. Тим поводом завршена је израда елабората хитних санационих радова за ове водотокове којима се предвиђа санација потока Лукинац, реке Раснице узводно од регулисаног дела, потом Сумијевца, Црквине и Лукића потока.
Елаборат, којим су предвиђени радови у вредности од око 115 милиона динара, прослеђен је Канцеларији за управљање јавним улагањима, те се надлежни у општинској управи надају да ће у наредном периоду уследити његова реализација.

РЕХАБИЛИТАЦИЈА ДЕЛА ПУТА У
ЗАВРШНОЈ ФАЗИ

У току су завршни радови на реконструкцији државног пута другог А реда број 141 на деоници која од Коцељеве, односно Илиног крста води према Каменици и даље према Доњем Црниљеву. Део од шест километара биће у потпуности изграђен и прилагођен за тешки теретни саобраћај јер је фреквенција теретњака на овој саобраћајници изузетно велика. У овом делу општине налази се каменолом али и налазиште каолина и неметала.
–Радови се обављају јако квалитетно. Ова деоница је предвиђена за тешко теретни саобраћај, тако да се ради у три слоја. По новој методи, први слој је одређена цементна стабилизација где се меша цемент са материјалима. Реч је о новој методи која је дала добре резултате и која се већ примењује у извођењу радова. Урађен је комплетан слој од седам центиметара асфалта и у току су завршни радови на изради носећег, тзв. хабајућег слоја, у дебљини од четири центиметра- објаснио је Тадић и додао да то указује да ће пут бити јако добро и квалитетно урађен.
Инвеститор радова, чија је вредност око 140 милиона динара, је Јавно предузеће Путеви Србије док је извођач Предузеће за путеве Ваљево. Осим коловоза, по пројекту је предвиђена и израда банкина, прилаза објектима и њивама који ће бити постављени на местима на којима су и раније били. Све ово ће, верују надлежни, побољшати укупну путну инфраструктуру на подручју општине а завршетку радова највише ће се обрадовати грађани који живе уз овај пут јер су се, кажу, у протеклих неколико месеци “гушили у прашини”, али су стрпљиво чекали нов коловоз, безбеднији и модернији.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa