Инфо

(19. септембар 2019.)
УДЕСНА АФРИЧКА ДИЊА - КИWАНО

Арома егзотике у срцу Мачве

Необично воће на њивама плодне равнице. Кивано - енергетска бомба пуна витамина. Органска производња домаћинства Смиљанић. Недовољно заступљено воће на домаћем тржишту
Арома егзотике у срцу Мачве
Арома егзотике у срцу Мачве
Укусе, мирисе и боје Африке можете доживети и у нашој плодној Мачви. Родна земља овог краја у стању је да од сваке клице створи плод, а зна како да „барата“ и са афричком дињом. Бодљикава наранџаста с поља, а испод сочна, зелена поплава витамина. На газдинству породице Смиљанић, у Мачванском Белотићу, на површини од 50 ари, успева егзотична воћка, кивано.
-Случајна дегустација кивана у иностранству оставила је другачији утисак. Укус је био занимљив, специфичан. Убрзо сам пожелела да узгајам ову биљку. На самом почетку идеја је била да производимо кивано за личну употребу, али с временом нам је постало интересантно да увећамо улагања и понудимо нешто ново, неспецифично и на нашем тржишту - каже Андреа Тодоровић, студенткиња економије, која својим знањем и трудом приближава ово егзотично воће нашем становништву.
Нега у процесу раста и трајања ове културе слична је дињи и лубеници. Када је била пред избором начина узгоја, одлучила се за органску производњу.
-Квалитет мачванске земље знатно олакшава овакав приступ. Садржај је такав да није неопходно да се додатно третира различитим препаратима. Наравно, кивано је некарактеристична биљка, нема много других произвођача са којима би могли да поделимо искуства, те смо ангажовали агронома Данијелу који нам саветима помаже да биљка оствари пуни потенцијал. Садни материјал набављамо у иностранству, није могуће да се сачува из плода. Као и свака пољопривредна култура захтева значајна улагања средстава, али још више подразумева време које произвођач мора да јој посвети.
Климатски и метеоролошки услови на овом подручју никада не могу бити на нивоу афричких, али то није препрека за моћ земљишта равнице око нас. Кажу да у Мачви можете бацити дугме и из њега ће нићи капут, а када је тако, процес производње не спутавају велики изазови. Прави изазови почињу са пласманом на тржиште.
-Као непозната биљка, воће о којем мало знају људи код нас, не може да привуче пажњу у мери коју заслужује. Већину производње усмеравамо ка Хрватској, где постоје произвођачи кивана, али интересантно је да принос у суседству није на нивоу онога код нас, баш због лошијег квалитета земље.
Језгро кивана садржи витамин Ц, калијим, гвожђе, фосфор, магнезијум, бакар, цинк. Идеалан је за људе који воде рачуна о телесној маси, јер је ослобођен шећера, масти, уз то је препун антиоксиданаса. Иако се најчешће конзумира сиров, нуди могућности прераде на различите начине.
-Недавно смо направили ликер од кивана, у мањим количинама и реакције дегустатора су врло позитивне. Размишљамо о производњи у већим количинама. У тест фази је један производ у чијој основи су мед и кивано, али сада не бих откривала више. Пепоручљива доза афричке диње је једна дневно, а уколико је некоме укус превише егзотичан, може да га проба у комбинацији са медом, или као додатак слатким и сланим јелима. Свако јутро започињем са кашичицом меда и мало кивана, што је, из искуства говорим, права енергетска бомба која вас носи кроз дан.

Десерт с киваном
* 3 велика кивија
* 1 банана
* 1 кивано
* 1 шољица јогурта или пудинга
* 100 г. шлага или слатке павлаке

Киви и банану исецкајте на коцкице и помешајте са меснатим делом кивана (желе масом). Добијену смесу сипајте у чашу и перлијте јогуртом или пудингом, а потом промешајте. По жељи украсите шлагом или слатком павлаком.

Кивано шејк
* 1 кивано
* 250 г. јагоде
* 250 г. лубенице

Желе смесу кивана помешајте са ситно исецканом јагодом и лубеницом, а потом све измиксајте у блендеру.

М. Ж.

Најновији број

4. јун 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa