Инфо

19. септембар 2019.19. сеп 2019.
Уметност упозорава
Изложба италијанске уметнице Паоле Деган у Културном центру

Уметност упозорава

„Несавесност према животној околини је присутна у читавом свету, али то није разлог да будемо само неми посматрачи. Уметничким деловањем желим да људе подсетим на одговорност коју свако од нас носи.“
Италијанска уметница Паола Деган кроз своје необичне радове од одбачених предмета указује и подсећа на отуђеност човека и околине, али и нераскидиви природни циклус свепрожимања. На фотографијама великог формата у оквиру поставке под називом „Restitucione“, забележени су тренуци „оживаљавања“ отпада који на обалу море доноси са пучине. Композиције подсећају на уснуле, или напуштене градове.
Уметничке инсталације на фотографијама упозоравају, интригирају посматрача и уводе у свет имагинације. Мистични пејзажи, на пешчаним динама откривају далеке, заборављене видике, али и релације у односу човек-природа. Нов „живот“, удахнут је одбаченим предметима само на тренутак, да би потом пронашли коначиште кроз рециклажу. Акценат није само на визуелном естетском доживљају, него и друштвеној ангажованости и одговорности према околини.
-Истраживање о уметности започело је као игра уз дине Порто Фера, на плажи Сардиније. Олује доносе отпад који се акумулира на ивици, од воде до обале. Од онога што пронађем сам покушала да направим мале сетове, попут позоришта са занимљивим представама. То је опоравак отпадних материјала којима је заправо већ прошла фаза употребе, али и упозорење да човек штети природи, а да није ни свестан у којој мери то чини - наводи ауторка поставке која је изложена у галерији Културног центра.
Спона између Шапца и Венеције био је је шабачки уметник др Драган Марковић Маркус, председник Удружења ликовних стваралаца Шапца, на чију иницијативу италијанска уметница излаже у Шапцу.
-Истински трагаоци и особе надахнуте стваралачким духом, виде лепоту у свему, од свакодневног актуелног до оног одбаченог и заборављеног. Уметник не може било шта створити ни из чега, он постојеће понуђено, преобликује успостављајући нове визуелне и значењске релације. Тако Паола, својом луцидношћу и непатвореним духом уметничког стварања, фактички васкрсава нека друга постојања, али у новом руху, са новим порукама. Одбачени пластични предмети на њеним фотографијама постају тајновити пејзажи, живе своју нову естетику, узбудљиву и асоцијативну, али пре свега опомињућу. Како и сама уметница каже, "Нажалост несавесност је присутна готово у целом свету. Али то није разлог да то пустимо. Пре или касније и најгори ће следити добар пример. Својом уметничком активношћу желим да их подсетим на то". Маштовитим и динамичним фотографским композицијама, Паола дату идеју држи у фокусу и успева своје усхићење и наду пренесе на нас. Наше је само да то "не пустимо - рекао је шабачки уметник др Драган Марковић Маркус поводом изложбе „Restitucione“.
Посетиоци поставку у галерији Културног центра могу погледати до понедељка, 23. септембра.

Паола Деган, рођена је 1954. године у Венецији. Завршила је Шумарски факултет у Падови, радила као предавач у средњој и високој школи као и на пословима за заштиту животне средине. Љубав за ликовну уметност као и сопствену креативност, наследила је од мајке Цетине Деган, даровите сликарке из Венеције. Последњих неколико година није одолела жељи да почне представљати оно што ради. Поред сакупљања и фотографисања пластичних предмета избачених из мора, бави се колажом, сликањем и скулптуром. Излагала је на неколико самосталних и бројним колективним изложбама у Италији.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa