Инфо

19. септембар 2019.19. сеп 2019.
Унутрашње двориште
Промоција књиге Горана Петровића у Библиотеци шабачкој

Унутрашње двориште

Причама из књиге „Унутрашње дворише“ Горан Петровић је уверљиво омеђио свој разуђени приповедачки простор. Човекова реалност и сналажење у свету који га окружује, упркос ономе који доживљава и наслућује заузима једно од централних места у прози аутора. Збирка је пресек досадашњег стваралаштва Петровића који без задршке говори о свакодневним, малим стварима које нас окружују.
-Брижљив стил који негује Горан се чита на свакој страници његових дела, како романа, тако и приповедака. Као артиста писац у нашу књижевност уводи неке од епохалних тема опстанка човека у времену, односно укорењеност у историји. У новијим делима теме измешта из великих историјских догађаја и позиционира у малим регијама обичног живота, где тражи епифанијски смисао лепоте и онога ка чему сви тежимо, а то су склад и уређеност – рекао је недавно књижевни критичар Милета Аћимовић Ивков на промоцији књиге у Бибилиотеци шабачкој.
Књижевни јунаци у збирци обликују чудесан свет где се сусед из зграде претвара у анђела, група пријатеља тајно улази у један пејзаж акварела, ликови који скидају колутове дима са зидова и намештаја, корачају лебдећи изнад земље, дају лекције уважавања. Ипак, сви теже да изађу из безличне свакодневице, закораче у предео маште и тако оживе јединствен књижевни микрокосмос.
-Често оно што нам привуче пажњу, нешто бљештаво, налик фасади није суштина наших живота. Срж је оно што се крије иза тога и то је прави живот који осетимо. Мириси, звуци који допиру из суседства – појашњава писац Горан Петровић.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa