Инфо

19. септембар 2019.19. сеп 2019.
Особа са инвалидитетом
ЧИВИЈАШКИ ШАХ

Особа са инвалидитетом

У организацији Спортског савеза особа са инвалидитетом у суботу 14. септембра одржан је шаховски турнир. Манифестацију „Чивијашки шах“ је отворио председник Скупштине града Немања Пајић у присуству члана Градског већа за спорт Драгана Николића у пешачкој зони, Господар Јевремовој улици.
Био је то први инклузивни турнир на отвореном као прилика да се покажу активности са циљем промоције Спортског савеза особа са инвалидитетом. Грађани су овом приликом могли да се упознају са таблом и фигурама прилагођеним слепим и слабовидим особама.
- Идеја о реализацији је потекла од Спортског савеза уз подршку Удружења дистрофичара Мачванског округа. Желели смо да покренемо нешто ново у граду. Шах је равноправан спорт особа са инвалидитетом и без. Једино слепи имају тих потешкоћа, треба им дати да времену, иначе су врсни шахисти,- рекао је Славољуб Авдић испред Спортског савеза особа са инвалидитетом.
Шаховски турнир за лица са инвалидитетом подржао је члан градског већа за спорт Драган Николић.
- Савез је формиран из потребе да особе са инвалидитетом имају своју организацију где би могли у оквиру исте да буду заступљени сви грански спортови. Ово је један леп догађај промоција њиховог рада, и желим им и у будућности много среће у игри,- казао је члан Градског већа за спорт.
У сарадњи са Шаховским савезом Мачванског округа, Спортски савез особа са инвалидитетом планира за наредни период организовање школице шаха. Виши и нижи курс који би деци пружио квалитетан тренинг и дружење. Одржавање програма је планирано једанпут недељно у трајању сат и по, са паузом. Узраст од 6-7 година, а касније и са младима.
- Оно што је карактеристично за данашњи турнир јесте жеља да он буде што више транспарентан. Због тога се игра на пешачкој зони, да пролазници виде те људе и да им се укаже колику вољу и имају. Сигуран сам да ће ово имати доста позитивних ефеката, рекао је председник Шаховског савеза Мачванског округа Трајко Давидовски.
У игри је учествовало 20 такмичара.

М. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa