Инфо

26. септембар 2019.26. сеп 2019.
Семинар о социјалној заштити
ОДРЖАНА СЕДНИЦА САВЕТА МАЧВАНСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Семинар о социјалној заштити

У складу са законском обавезом одржавања седница Савета Управног округа, у среду 11. септембра 2019. године одржана је Четврта редовна седницa Савета Мачванског управног округа у 2019. години, у Шапцу, у сали Завода за јавно здравље Шабац, улица Јована Цвијића број 1 / сала Завода /, са почетком у 10:30 часова. Седници присуствују представници свих локалних самоуправа Мачванског управног округа осим представника из општине Мали Зворник. Представници града Лознице, општина Коцељева, Владимирци, Богатић, Крупањ и Љубовија седници Савета Мачванског управног округа присуствују по овлашћењу градоначелника Лознице и председника општина.
Дневни ред седнице Савета: "Социјална заштита у јединицама локалне самоуправе".
Известиоци по овој теми су Мирјана Комненовић, саветница за социјалну заштиту СКГО, Ненад Стојановић, саветник Републичког завода за социјалну заштиту и Славица Милојевић, руководилац Одељења за информисање Републичког завода за социјалну заштиту.
Седница Савета је уједно и регионалана радионица/семинар на поменуту тему.
Мирјана Комненовић, саветница за социјалну заштиту Сталне конференције градова и општина је истакла да је ово 17. Управни округ у коме се одржава ова регионална радионица/семинар. Остало је да се радионице одрже у Војводини. Одржавање радионица помогла је Влада Швајцарске.
Славица Милојевић, руководилац Одељења за информисање Републичког завода за социјалну заштиту упознала је учеснике о циљевима овог семинара. Општи циљ је унапређење социјалне заштите у јединицама локалне самоуправе, док се као појединачни циљеви наводе унапређење међуопштинске сарадње у обезбеђивању социјалне заштите у ЈЛС и унапређење компетенција релевантних служби ЈЛС за планирање и обезбеђивање услуга социјалне заштите.
У наставку се говорило о нормативном оквиру који уређује обавезе и одговорности ЈЛС у обезбеђивању социјалне заштите и то међународни, национални и локални нормативни оквир. За Поглавље 19, које се односи на социјалну заштиту, речено је да се у неколико последњих извештаја констатовало да у Србији нема напретка, када је ова област у питању.
За локалне самоуправе је од значаја нормативни оквир који уређује обавезе локалне самоуправе у области социјалне заштите. То су Закон о локалној самоуправи /члан 20. и члан 88./, Закон о социјалној заштити, Закон о финансијској подршци породицама са децом, Закон о јавним набавкама и Уредба о наменским трансферима. Учесницима су приказани показатељи на нивоу Републике Србије, уз констатацију да је ниво социјалне заштите у локалним самоуправама неуједначен.
У другом делу радионице говорило се о социјалној заштити у свакој од локалних самоуправа Мачванског управног округа.
Известилац за овај део радионице био је Ненад Стојановић, саветник у Републичком заводу за социјалну заштиту. Говорило се о врстама услуга социјалне заштите, наменским трансферима, износу наменског трансфера за сваку од локалних самоуправа и тешкоћама у реализацији ових трансфера.
У завршном делу радионице било је говора о плановима за будућност и планирању социјалних услуга. Основни задатак је припремање доброг социјалног плана заједнице.
Током излагања дати су бројни примери из праксе и савети како да се поступи у појединим ситуацијама.
Учесници радионице су својим излагањима дали допринос реализацији ове радионице. Износили су примере са којима су се сусретали током рада и постављали питања предавачима.
Заједнички закључак и предавача и учесника семинара/радионице је да је ова едукација у потпуности успела и оправадала своју сврху.
Кабинет начелника Мачванског управног округа

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa