Инфо

26. септембар 2019.26. сеп 2019.
Шабац европски град
ЗАВРШЕНА ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ

Шабац европски град

Бициклијада имала око 50 учесника. Део активности у оквиру Европске недеље мобилности био и пројекат „Још увек возим“ који се спроводи у оквиру националне кампање „Чувај се“. Циљ пројекта подизање свести младих о безбедној вожњи и важности придржавања саобраћајних прописа
Европска недеља мобилности завршена је у недељу Бициклистичком рутом централним градским улицама. Вожња је организована у партнерству са НВО “Вози улице” и “Европским центром за екологију”.
-За крај Европске недеље мобилности промовисали смо бициклизам као један од одрживих видова транспорта, рекла је архитекта Ксенија Лукић, координатор радног тима Комисије за урбану мобилност.
Бициклијада је имала око 50 учесника. Међу њима је био и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
-Овде сам дошао као грађанин. Подржавам ову акцију и иначе, још од када је она настала. Јако ми је драго што удружење грађана „Вози улице“ истрајава у идеји да Шабац постане европски град у коме се поштују европске вредности. То подразумева да обратимо пажњу на то да грађани живе здравије, да воде рачуна о животној средини, да се крећу на другачији начин и да то кошта мање. Имати породичне бицикле је много јефтиније него имати аутомобил. То и промовишем од када сам постао градоначелник, истакао је Небојша Зеленовић.
Део активности у оквиру Европске недеље мобилности био је и пројекат „Још увек возим“ који се спроводи у оквиру националне кампање „Чувај се“. Своје искуство у четвртак је поделио са ученицима Техничке школе Новосађанин Милан Срдић члан удружења Параплегичара Србије.
-Услед неадекватног управљања мотором остао сам непокретан. Нисам поштовао саобраћајне прописе, носио кацигу, доживео сам саобраћајну незгоду и остао у колицима. Био сам фудбалер пре саобраћајне незгоде и спортски дух ми није дозволио да се предам. Дао ми је снаге да стиснем зубе и наставим даље, да завршим факултет за безбедност саобраћаја и укључим се у пројекат за већу безбедност младих у саобраћају. Ми нисмо ту да им говоримо немојте ово или оно, немојте да конзумирате алкохол... Немојте само да учествујете у саобраћају под дејством алкохола и да кршите саобраћајне прописе, рекао је Срдић.
Ученици су имали прилику и да пробају специјалне наочаре које симулирају реакције особе под дејством алкохола. Ученици су се сложили да оваква предавања на њих остављају јачи утисак и боље ефекте него било какав вид приче, теорије и упозоравања.
Циљ пројекта је подизање свести младих о безбедној вожњи и важности придржавања саобраћајних прописа. Предавање се већ четврту годину држи ученицима свих трећих разреда средњих школа.
Град Шабац је Европску недељу мобилности обележавао од прошлог понедељка у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, Агенцијом за безбедност саобраћаја и партнерима на локалу. Садржаје су реализовали чланови Тела за координацију послова безбедности у саобраћају, Саобраћајне полиције Полицијске управе Шабац и чланови Комисије за урбану мобилност.
Програми су промовисани на пунктовима по граду, грађанима су дељене анкете са темом организације саобраћаја у граду, на Тргу је изведена представа за децу “Три прасета у саобраћају”, којој је присуствовало више од 1.200 предшколаца и првака, промовисане су нове трасе јавног превоза, а представници Агенције за безбедност саобраћаја у Центру за стручно усавршавање одржали су обуку и предавање о безбедној вожњи за мопедисте. Такође, спроведена је акција Дан без аутомобила у градовима и општинама у којој су представници града промовисали алтернативне начине превоза.
Шабац је један од два града у Србији, који је на јавном позиву СКГО одабран за пружање техничке и експертске помоћи током израде Плана одрживе урбане мобилности.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa