Инфо

26. септембар 2019.26. сеп 2019.
Одзив добар упркос Вашару
НАСТАВЉЕНА АКЦИЈА БЕСПЛАТНИХ ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА

Одзив добар упркос Вашару

Након тромесечне паузе настављена је акција бесплатних превентивних прегледа коју Министарство здравља спроводи у здравственим установама широм Србије. Општа болница “Лаза К. Лазаревић” и Дом здравља “Др Драга Љочић” укључили су се у кампању и овог пута укупно прегледали више од 300 пацијената.
Грађани су у Општој болници контролисали висину крвног притиска, а вршено је и екг снимање и интернистички прегледи. Служба биохемијске лабораторије вршила је мерење нивоа шећера у крви и анализе којим се утврђују општи туморски маркери и дебелог црева.
Обављани су и ултразвучни прегледи абдомена, док су у амбулантном делу Службе ОРЛ и МФХ вршени оториноларинголошки прегледи.
-Ови прегледи обављају се по препоруци Министарства здравља. Акценат је на превентиви и раном откривању, као и на подизању свести наших суграђана о томе да више брину о свом здрављу и да је важно да се болест открије на време да би лечење почело правовремено, истакао је директор Опште болнице др Слободан Поповић.
Акцији је присуствовао и заменик директора Ургентног центра др Душан Јовановић. Оценио је да је и овог пута Општа болница све спровела на стандардно високом нивоу.
-Општа болница је, као и сваки пут, све јако добро организовала. Укључени су и старији лекари и млади. Сестре раде свој део посла. Све је јако професионално, рекао је др Јовановић овом приликом.
Укупно 183 пацијента су прегледана у болници, док се акцији у Дому здравља одазвало 133 суграђана. Пацијенти су у Дому здравља могли да измере притисак, провере вредност шећера у крви, ураде ЕKГ и ултразвук абдомена.
-Суграђани су се акцији и овог пута одазвали у великом броју, без обзира што се дешава у време Малогоспојинског вашара. Сваки пут пронађемо неке патолошке налазе. Деси се да људи не знају да имају повишене вредности крвног притиска или екстремно високе вредности шећера у крви. На ултразвучним прегледима се најчешће проналазе бенигне промене којих људи нису свесни, углавном камење у бубрегу или жучној кеси, цисте на бубрегу, навео је замени директора Дома здравља прим. др Мирослав Миљешић.
Министарство је акцију организовало 15. пут, а на прегледе су могли да се јаве сви грађани без обзира на то да ли имају здравствену књижицу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa