Инфо

26. септембар 2019.26. сеп 2019.
Укус традиције по бакиној рецептури
СУТРА ПОЧИЊЕ ФЕСТИВАЛ ЗИМНИЦЕ У КОЦЕЉЕВИ

Укус традиције по бакиној рецептури

Процењује се да ће се на тезгама у петак и суботу наћи преко милион теглица са прерађеним воћем и поврћем. Своје учешће најавило је око 250 излагача, незнатно више у односу на прошлу годину. Организатори поручују да ће сви штандови бити пуни и да ће купци имати шта да одаберу. Од укупног броја излагача две трећине су они који ће понудити зимницу и производе везане за њу, док ће преостали број представити своје рукотворине
Сутра ће у Коцељеви, 11 пут заредом, бити одржан Фестивал зимнице, који ће, према најавама организатора окупити око 250 излагача. Очекује се да за два дана трајања манифестације питому тамнавску варош посети од 20 до 25 хиљада посетилаца. Све припреме су завршене а Коцељевци са нестрпљењем очекују почетак сајма.

У петак, првог дана, након почетка излагања и свечаног отварања, посетиоци ће уживати у дечјем програму који ће реализовати “полетарци”, основци и средњошколци из Коцељеве а потом ће у тросатном програму наступити Београдско позориште “Талија”. Незаобилазни део фестивалског програма је и смотра дечјег фолклора која сваке године окупља велики број учесника. Овога пута у њој ће учествовати око 330 малишана.
Љубитељи ликовне уметности ће имати прилику да присуствују отварању изложбе слика насталих у оквиру ликовне колоније, док ће у Галерији Музеја бити отворена изложба “Операција Халијард”. Заљубљеници у писану реч могу уживати у представљању друге књиге Драгана Ђермановића Ђела.

Осим тога на програму је и духовно вече о чудима Богородице Чајничке а међу гостима ће, према најавама, бити и Владика шабачки Лаврентије. Вечерњи сати на централној бини резервисани су најпре за наступ Хора црквене општине Чајниче а затим и за концерт гошћи из Русије у чијим песмама су посетиоци прошлогодишњег Фестивала већ имали прилику да уживају. У току дана многи ће искористити прилику да се фијакерима провозају кроз ову варош.
У суботу, другог дана, након почетка излагања зимнице и других производа, Немањина улица у Коцељеви постаће “шарена и распевана” захваљујући учесницима маскенбала и карневалске поворке.

Дуж главне улице, тачно у десет сати, почеће да се крчка и ловачки гулаш а овај пратећи садржај окупља сваке године све већи број учесника. Према речима заменице председника општине и председнице Организационог одбора Фестивала Славице Ранковић на једанаестом сајму у Коцељеви у такмичењу у припремању ловачког гулаша своје учешће потврдило је готово 300 екипа.


У току дана, након поздравне речи, на централној бини биће проглашени власници најбољег ајвара, џема и воћног сирупа. У поподневним сатима стручни жири прогласиће победника у припремању гулаша, док су вечерњи сати резервисани за музику.
Најпре сви љубитељи српске традиције и игре уживаће у целовечерњем концерту националног ансамбла “Коло” који почиње у 18 сати а потом следи наступ Ане Бекуте.

–Програм је заиста богат. Мислим да ће се за свачији укус пронаћи нешто. Верујем да ће сви грађани Коцељеве у та два дана показати да су добри домаћини. “Фестивал зимнице” није само манифестација локалне самоуправе, већ свих њених грађана, који га доживљавају као празник. Сигурни смо да ће сви допринети томе да ова манифестација траје још дуго и да наши потомци наставе да на најбољи начин, управо кроз овакав догађај, промовишу потенцијале свога краја, баш као што и ми данас то чинимо. Достигли смо завидан ниво Фестивала и сви причају о овом догађају. Зато не треба да покваримо досадашњу слику о њему већ да се трудимо да будемо још бољи, да оставимо добар утисак и пошаљемо слику добрих домаћина и успешних, вредних људи, спремних да својим радом нешто направе, привређују и од тога живе- изјавила је Ранковић.

У саму организацију укључен је велики број људи. Чини се, заправо, да се пред крај лета сви мештани, установе и предузећа интензивно укључе у припрему Фестивала. Међу онима који су од прве манифестације важан део сајма и без чије помоћи би све било много теже реализовати јесу и коцељевачки средњошколци. Сваке године око сто ученика из ове образовне установе волонтира на “Фестивалу зимнице”.
–Од када постоји Фестивал ученици Средње школе били су задужени за постављање штандова и све друге активности. За нас је ово празник једнак празницима школским. Ми доживљавамо школу као део места и у свакој акцији, у свакој прилици смо били присутни и дали свој максимум. Сви ученици и запослени у школи су спремни за рад, за ангажовања у оквиру ове манифестације којој смо сви веома привржени и на коју смо поносни- поручила је професор Весна Ковачевић.

ПРОМОЦИЈА ДОБРИХ ДОМАЋИНА
Истакнуто је да организатори воде рачуна о томе да се Фестивал ни у једном сегменту не претвори у вашар, да задржи меру и душу.
–Кроз ову манифестацију промовишемо и привреду, пољопривреду, предузетништво, вредне руке наших домаћина и домаћица, али и традицију, културу и све друге потенцијале. Мислим да имамо шта да покажемо, шта да понудимо и за сада се, чини ми се, то посетиоцима веома допада. Надам се да ћемо успети да задржимо тај реноме и да ће нас послужити време. Као представници ове општине веома смо поносни на чињеницу да се о нашем Фестивалу прича све најбоље, а његов квалитет препознат је и на чувеном Новосадском сајму пољопривреде на којем му је додељено и признање. Континуирани пораст броја излагача, учесника и посетилаца говори у прилог чињеници да ова манифестација има одређени квалитет вредан поштовања- поручила је председница Организационог одбора.

БОГАТА САЈАМСКА ПОНУДА
Процењује се да ће се на тезгама у петак и суботу наћи преко милион теглица са прерађеним воћем и поврћем. Своје учешће најавило је око 250 излагача, незнатно више у односу на прошлу годину. Организатори поручују да ће сви штандови бити пуни и да ће купци имати шта да одаберу. Од укупног броја излагача две трећине су они који ће понудити зимницу и производе везане за њу, док ће преостали број представити своје рукотворине.
–Готово 80 излагача су из Коцељеве и околних села, док су преостали гости из бројних места наше земље, али и региона. Од укупног броја локалних излагача готово 90 одсто је оних који ће понудити прерађено али и свеже воће и поврће, мед и друге пчелиње производе, прерађевине од меса... Домаћице из коцељевачке општине припремиле су до сто хиљада теглица од сланог и киселог до слатког програма- истакао је помоћник председника општине Коцељева и члан Организационог одбора Фестивала Владимир Матић. Међу локалним излагачим и ове године биће Пољопривредно газдинство “Липовица-Чкојић” из Свилеуве, власник ајвара који је неколико пута на овој манифестацији проглашаван за најбољи.
–Ми смо базирани, пре свега, на производњу ајвара у домаћој радиности. Ни сама не знам колико паприке прерадимо у току сезоне. У послу ми помажу супруг и свекрва- каже Биљана Чкојић на чијем ће се штанду, осим овог најтраженијег производа, наћи и остале прерађевине од воћа и поврћа. Учешће на овогодишњем сајму најавили су и излагачи из Републике Српске, из Бјељине и Требиња, што отвара границе и коцељевачким произвођачима да могу да се појаве и на другим, ванграничним манифестацијама.
–Интересовање излагача за учешће на нашем фестивалу је из године у годину све веће и веће, али простор у парку који је јединствен и у којем се манифестација одржава једноставно лимитира број учесника. Има простора за неке ситне корекције, али важно је знати своје границе, испоштовати све учеснике и водити рачуна о свим детаљима, те не дозволити да овај фестивал прерасте у вашарску манифестацију већ да задржи своју суштину- поручио је Матић.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa