Инфо

26. септембар 2019.26. сеп 2019.
Петодневна научна авантура
ДРУГА НОЋ ИСТРАЖИВАЧА У ШАПЦУ

Петодневна научна авантура

Европска ноћ истраживача обележава се у Србији 10. пут. Иако је централни догађај у петак читава седмица посвећена је истраживачима.
Шабац, односно Центар за стручно усавршавање на Летњиковцу други пут организује ову манифестацију. Током пет дана више од 40 предавача реализује 20-ак програма за ученике, пре свега основних, али и средњих школа.
Понедељак је био дан за интерактивне разговоре у Парку науке са темом “Нервни систем”, квиз и игру меморије “Традицију знам”. Организоване су и радионице из грнчарства и калиграфије, које су настављене и у уторак.
Ове радионице изазвале су велико интересовање деце прошле године, па су сада поновљене.
-Звучало ми је интересантно да могу да научим да правим предмете од глине. Када сам пробала схватила сам да је још занимљивије него што сам мислила. Сада правим чинијицу, али волела бих да некада покушам да направим и нешто озбиљније, каже Тијана Васић, ученица шестог разреда ОШ “Стојан Новаковић”.
Радионице је организовала Школа примењених уметности, а њихови професори и ученици основце уводе у тајне грнчарије и лепог писања.
-Прошле године смо организовали и радионице за јувелире и клесаре, али су калиграфска и грнчарска изазвале највеће интересовање и зато смо деци и ове године пружили прилику да учествују на њима. Интересантно им је да пробају да раде на грнчарском точку, да осете како је то, али за неки озбиљнији рад потребно је више времена. Наша школа сваке године организује бесплатне радионице за ученике од петог до седмог разреда и о томе обавестимо наставнике ликовног, да деца коју то интересује дођу и опробају се у овоме, наводи Мина Ступар професор.
Радионице трају по три сата, што је довољно да деца схвате основе ових заната.
-Деца су мотивисана и уживају. Организовали смо и у току зимског распуста радионице калиграфије и грнчарије. Неке полазнике сам препознала на пријемном испиту и уписали су нашу школу, иако су пре тога били у дилеми. Током ове радионице науче технику писања и неке основе, а позвала сам их да дођу и на зимску радионицу да употпуне знање, истакла је Наташа Јовановић професор.
Поред Школе примењених уметности у реализацију Недеље истраживача укључене су и Шабачка гимназија и Техничка школа, као и све основне школе. Деца која пронађу у програму нешто интересантно и желе томе да присуствују могу доћи и самостално.
- Трудимо се да ангажујемо што више деце за учешће у програмима током свих пет дана. Обезбедили смо превоз за више од 500 ученика, али очекујемо да ће доћи знатно већи број деце. Прошле године их је за пет дана више од 1.500 посетило ЦСУ и учествовало у радионицама. Надамо се да ће ове године тај број бити и премашен. Укључило се доста професора у релизацију програма и трудили смо се да буде што више радионица, а не само, за децу сувопарних, теоретских предавања, навео је директор ЦСУ Бранко Филиповић.
Поред радионица из грнчарства и калиграфије у уторак је организован и одлазак на археолошки локалитет у Десићу где су деца имала прилику да виде изложбу “Српски Стоунхенџ”. Среда је била дан за Ботаничку разоткривалицу и караван традиције “Мачва –мој завичај”.
Данас (у четвртак) деца могу да присуствују Арт лабу “Модисти муза романтизма”, Времеплову учења “Шабачка гимназија – некад и сад”, још једној радионици коју организује Школа за уметничке занате “Културно наслеђе и графички дизајн” и Лабораторији огледала “Магнетизам”.
Програм на Летњиковцу сутра почиње у 17 часова. Учионицу знања “Чудесан свет инсеката” реализује наставник биологије Марија Ђерић са сарадницима из Завода за заштиту природе од 17 сати, а након тога следи предавање Нуклеарна енергија – наслеђе 20. века. Од 17 сати се одржавају и две радионице за све праве мале научнике: Караван експеримената – Технички клуб и Хемичарење – необични експерименти са обичним састојцима. За све љубитеље диносауруса од 19:15 почиње Јура авантура “Траговима фосилних остатака”. Научну причаоницу “Алтернативни извори енергије некада и сада” водиће др Горан Стојићевић од 20:30. Пројекција и интерактивни разговор на тему “Соларна енргија” такође ће се одржати у петак, као и још једна радионица Дигитална зона “Културно наслеђе и графички дизајн”.
Центар за промоцију науке учествује у пројекту кроз 13 научних клубова у Србији.

Седам ученика ОШ “Свети Сава” у понедељак је са наставницима учествовало на радионици из грнчарије. За њих је ово имало двоструки значај. Поред рада на занату који развија моторичке функције дружили су се и са својим вршњацима из других шабачких школа.
-Радионица грнчарства је нешто што је блиско нашим ученицима и ту могу да се пронађу, јер су у питању манипулативне активности. Ликовно-грнчарска радионица постоји и у нашој школи и у оквиру ње деца раде нешто слично, али ово је мало озбиљније и професионалније. Свако укључивање наше деце у активности и живот града за нас је значајно. Свиђа им се овде и значи им свако укључивање у активности њихових вршњака, навела је Александра Поповић, дефектолог у настави у ОШ “Свети Сава”.

чествује у пројекту кроз 13 научних клубова у Србији.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa