Инфо

3. октобар 2019.3. окт 2019.
Енергетска будућност почиње у Шапцу
ПОЧЕО ПРОЈЕКАТ ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ “БИОСОЛ”

Енергетска будућност почиње у Шапцу

Главни циљ пројекта је подршка повећаној употреби обновљиве енергије и енергетској ефикасности у прекограничном региони. Шабац ће изградити још једну топлану на биомасу. Овим пројектом ће добити и “Академију за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије” са “паметном собом” која ће бити основана у оквиру Тренинг центра на Летњиковцу
Уводни састанак пројекта “Биосол” - “Употреба биомасе и соларне енергије као обновљивих извора одрживе и ефикасне енергије за самосталне комплексе социјалне намене” одржана је прошлог четвртка у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу. Пројекат је реализација још једне прекограничне сарадње Србије и Хрватске у оквиру Interreg IPA програма. Шапцу је партнер Нова Градишка и ЛАГ (Локална акциона група) “Западна Славонија”.
Главни циљ пројекта је подршка повећаној употреби обновљиве енергије и енергетској ефикасности у прекограничном региону. Укупна вредност пројекта је нешто мање од милион евра, од чега је за град Шабац издвојено око половине средстава. Европска унија кофинансира пројекат у вредности од 85 одсто.
Шабац ће изградити још једну топлану на биомасу, која ће са постојећом давати 1 мегават.
-Изградићемо котларницу на биомасу којом ће успети да се греју управо овде на Летњиковцу Предшколска установа, амбуланта и ЦСУ. Нова Градишка ће добити једну фотонапонску централу којом ће производити електричну енергију. Сам њихов градоначелник је рекао да ће успети да буду независни и да ће практично имати бесплатно улично осветљење. Уз све ово ми радимо на томе да што више људи упознамо са обновљивим изворима енергије, како се они користе, тако да ће баш овде на Летњиковцу бити једна мониторинг соба где ће моћи ђаци, али и сви заинтересовани грађани да се упознају на који начин може преко фотонапонских ћелија да се добија електрична енергија, како се користе топлотне пумпе, како се добија топлотна енергија из биомасе, изјавио је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца и пројект менаџер.
Шабац ће овим пројектом добити и “Академију за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије” са “паметном собом” која ће бити основана у оквиру Тренинг центра на Летњиковцу.
Нова Градишка ће изградити соларну електрану са фотонапонским акумулаторима на земљи близу аутопута. Такође ће развити и инсталирати контролни систем за паметно коришћење енергије.
-Ми што се тиче грејања имамо посебну причу и она за овај пројекат није толико битна јер смо се определили за фотонапонску електрану од пола мегабајта. Сматрамо да наш град превише троши електричну енергију за расвету, за комунална предузећа, градску управу и све остало. Циљ нам је био да смањимо те трошкове који су велики. Како свуда, тако и у Хрватској сваке године цена енергије порасте за неколико процената и енергената. Ми смо то хтели смањити, са милион куна, колико је 150.000 евра, на много мање, на више од пола. Не само да радимо фотонапонску електрану, него смо у фази промене комплетне расвете наших улица и свега осталог. Верујем да ћемо уз изградњу ове фотонапонске електране, планирамо још једну мању и кроз следеће две године ћемо бити град који ће бити потпуно енергетски независан, навео је градоначелник Нове Градишке Винко Гргић и додао да су два града постали парнтери не само на бизнис плану, него и приватно и да се радује будућој сарадњи.
Оба града користе енергетски пројекат за снабдевање укупно 16 јавних објеката социјалног карактера. Размену искустава и добре праксе градови ће размењивати током трајања пројекта.
- Много можемо да урадимо на локалном нивоу у градовима и општинама. Ево то управо радимо са нашим пријатељима из Хрватске. После првог успешног пројекта, који је био везан за одбрану од поплава, ово је други пројекат који радимо са Новом Градишком и могу да кажем да је колега Винко Гргић пун разумевања за оно што радимо ми у граду Шапцу. Нашли смо заједнички језик да изађемо у пројекат који ће омогућити да имамо јефтиније грејање, нове моделе, да имамо чак и академију у којој ћемо наше младе учити како да се односе према животној средини. Чуда јесу могућа и почећемо да их радимо баш одавде из Шапца, истака је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Поред главног, пројекат има и два специфична циља: повећање инфраструктурних капацитета за производњу енергије из обновљивих извора и упознавање јавности са друштвено-економским користима енергетске ефикасности и употребе обновљивих извора енергије.

Користи за Шабац
Поред наведеног, Шабац ће пројектом добити још и електрично возило и демонстрациони тренинг модел за потребе поменуте Академије. Предвиђено је да се у Парку науке у оквиру ЦСУ инсталира дечја улична игра са скакањем, која ће бити повезана са пијезо електричним елементима и генерисаће струју. Такође, предвиђено је и осам клупа са пуњачима и ЛЕД светиљке које треба да буду постављене код Тренинг центра и у центру града.


Може и другачије
-Град Шабац ће овим пројектом да покаже да ствари у Србији могу да изгледају другачије. Можете да налазите пријатеље и ван граница своје земље. Могуће је да направите добра партнерства са градовима у Хватској, Босни, у Албанији, на Косову. Могуће је да заједно радите на томе да омогућите услове да људи у срединама у којима живите зараде више новца, да штеде енергију, да образујете младе како би сви водили рачуна о нечемо што је данас једна од главних тема у свету, а то је какву животну средину остављамо својој деци, рекао је Небојша Зеленовић приликом уводне конференције.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa