Инфо

3. октобар 2019.3. окт 2019.
Спорт за здравље, дружење, радост
ЕВРОПСКА НЕДЕЉА СПОРТА – ДАН ИЗАЗОВА

Спорт за здравље, дружење, радост

Време наметнуло салу као локацију. Представило се више од 50 колектива и удружења. Свако се представио вербално и играчки. Победа над Ваљевом
Првобитни план је подразумевао Трг шабачких жртава, пријатни септембарски четвртак и најшири дијапазон спортова који живе у нашем граду. Крцат простран Трг испуњен свим узрастима спортиста, готово да је био виђена слика радости, но метеоролошке прилике су рекле НЕ!
Све планирано је принудно премештено у салу Економске школе „Стана Милановић“, иако планирана алтернатива, неупоредива разлика у површини наметнула је потребу брзе импровизације. Коначна победа и прилика за све најављене да се представе доказују успех. Ваљево је побеђено, такмичарске игре одигране, а колективи су имали своја два минута да вербално промовишу своје дисциплине и неколико да на борилиштима демонстирирају оно за шта тренирају.
Од расположења зависи да ли нешто посматрамо кроз „светле“ или „тамне“ наочаре, једнако су реалне слике, али је различит осећај који доносе посматрачу. На једном страни јесте гужва, граја, какофонија различитих тоналитета, висока температура, све што иде уз то, то се не може оспорити. Борилишта су се преплетала, звукови су се мешали, комуникација није била лака.
На другој страни, има и оних који су осетили драж испреплетаности борилишта. Готово да се целокупна површина сале могла посматрати и као полигон за посетиоце. Најпре се провлачите испод одбојкашке мреже у паузи између поена младих одбојкашица из нашег града. Чим напустите то поље, већ сте закорачили међу рукометни свет плаво-белих боја Медицинара и Металопластике. Мало десно и ето прилике да упражњавате јогу, тик уз татами борилишта за карате. Док се деца загревају за „Пут око Европе“ испод коша, кроз грају и звук лопте која одскаче о паркет, пробија је тон судара мачева, баш из борбе шабачких мачеваоца, немају борилиште, они су између рвача и теквондиста. Рвачком бацању на струњачу и ударцу из окрета уз гласовно ослобођење накупљене теквондо енергије не смета тренажер кајакаша. Поље из „путовања по Европи“, гранични круг – Шабац, је у ствари средина подијума зумба играчица, фудбалери и фудбалерке имају свој кутак уз њих. На другој странио боксери спарингују у пуној опреми, аикидо има своје загревање, у потрази за унутрашњим миром, каналишући звук младих кошаркаша три клуба који увежбавају двокорак. Вежбалиште тенисера је за посетиоце и поседње одмориште пред стонотенисерску презентацију. У ћошку супротном од улаза је кутак света шаха. Воде нема, али су ватерполисти, са најважнијим пехарима и капицама пронашли пут за своје вежбе. Границе између спортских планета не постоје, то су испреплетани светови, нико се, бар гласно, не буни, има стрпљења за све, времена недовољно, те и помињана игра „Пут око Европе“, сачињена од шутирања на кош са различитих места која носе имена европских градова, почиње, из гужве се провлаче руке шутера, концентрација је велика, нико не признаје ометање, то су спортисти, сви други звукови су звукови публике.
Знате димензије дворане, е баш ту је своје место и тренутак нашло више од 50 спортских колектива и удружења Шапца.
-Најбитнија је жеља и такмичарски дух који наши спортисти показују и на оваквим манифестацијама. Они су заљубљеници у спорт који су изабрали, желе да га представе и другима, да га промовишу, а уз то знају и за такмичење против Ваљева и желе да победе за свој град. Уверен сам да је „Дан изазова“ дао прилику свима да виде неке будуће шампионе – рекао је председник Спортског савеза Шапца Веселин Вуковић.
Врхунски спорт је доказ доброг одабира појединаца за велика такмичења, али масовни спорт и број људи који су укључени у њега је истинска демонстрација колико је неки град спортски. Председник Скупштине града Немања Пајић уверен је да је Шабац показао колико му припада епитет града спорта.
-Радујемо се врхунским спортским постигнућима, а велико задовољаство и важан сегмент помоћи града спорту је промоција масовног спорта, рекреативног, школског, спорта млађих категорија из којег настају шампиони. Поносни смо колико клубова и спортова живи у нашем граду, колико је широк избор могућности за најмлађе када бирају дисциплину коју ће тренирати – рекао је Пајић.
Иако није било примарно да будемо бољи од Ваљева, већ да што више људи вежба, активно, бар 15 минута, спорт без надметања је непотпун, а победа га чини још лепшим. Шабац је успео, убедљиво је победио вечитог ривала, Ваљево. Вежбало је у нашем граду 2.757 људи свих старосних доби, готово хиљаду више него што је то чинило у Ваљеву.
Олимпијски комитет Србије је у сарадњи са Министарством омладине и спорта и Европском комисијом укључио се у прославу и реализацију овогодишње „Европске недеље спорта – European Wеек of sport“ у Србији, а Град Шабац и Спортски савез Шабац су били партнери на реализације поменутог програма.

Пут око Европе
Осим утисака и жеља, неки од учесника су са Дана изазова понели и награде. Игра „Пут око Европе“ сачињена од шутирања на кош са девет позиција, названих по европским градовима и граду домаћину привукла је више од 60 учесника. У укупном пласману победио је Јован Ђурђевић са 13 поена, други је Лука Милутиновић са десет, док је трећи Сретен Вученовић са седам. У првом кругу су Јован и Лука имали по осам поена, те су одлучивали продужеци. Од ЕУ инфо центра, најуспешнији су добили кошаркашке лопте на дар.

Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa