Инфо

3. октобар 2019.3. окт 2019.
Посета острву наде и слободе
ШАБАЦ И ПРЊАВОР НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ 101. ГОДИШЊИЦЕ ПРОБОЈА СОЛУНСКОГ ФРОНТА

Посета острву наде и слободе

Централна прослава у оквиру обележавања пробоја Солунског фронта и искрцавања Српске војске на оство Крф одржана је на оству Видо, симболу жртве за слободу и опстанак српског народа. Делегације града Шапца и МЗ Мачвански Прњавор учествовале су и у овој прослави, положила венце и поклонила се сенима српских јунака на острву Видо и плавој гробници
Делегације града Шапца и Мачванског Прњавора боравиле су у шестодневној посети Крфу, где су присуствовали обележавању 101. годишњице пробоја Солунског фронта. Прва станица био је Агеос Мармарис, град побратим Мачванског Прњавора.
Божидар Катић, члан градског већа и Милутин Јекић, одборник скупштине града у име Шапца, заједно са делегацијом Мачванског Прњавора, на споменику Дринској дивизији у овом селу положили су венце и поклонили се сенима славних предака.
-На овом месту боравили су, умирали и опорављали се наши преци, војници славне Дринске дивизије. На овом месту нашли су спас, наду и пријатељство у најтежим временима за наш народ. Из овог сећања и ове приче ниче нада да ми као народ и држава имамо будућност, рекао је том приликом Божидар Катић.
Делегације су затим посетиле и положиле венце на гроб Јаниса Јанулиса, великог пријатеља Србије и Срба. У присуству његове породице, председника општине Јужни Крф и мештана посебну емоцију је изазвало појављивање деце, чланова КУД-а из Мачванског Прњавора који су носили заставе Србије и Грчке. Баш њиховим извођењем песме "Тамо далеко" и завршен је први дан званичне прославе 101. годишњице пробоја Солунског фронта на Крфу.
Централна прослава у оквиру обележавања пробоја Солунског фронта и искрцавања Српске војске на оство Крф одржана је на оству Видо, симболу жртве за слободу и опстанак српског народа. Делегације града Шапца и МЗ Мачвански Прњавор учествовале су и у овој прослави, положила венце и поклонила се сенима српских јунака на острву Видо и плавој гробници.
Заставу Србије, уз песму "Тамо далеко" носили су поносно млади чланови КУД "Прњавор".
-Крф за нас Србе није само острво већ симбол спаса, нове наде и пријатељства. На овом острву, из пријатељства, братства и љубави родила се нада, ту су постављени темељи победе на Кајмакчалану и победе војске коју су чинили наши преци у Великом рату. Хвала Вам драги пријатељи за братство, за љубав, за живот, за наду, истакао је члан Божидар Катић у обраћању окупљенима.
Посета је настављена обиласком манастира из 12. века и фабрике за производњу маслиновог уља. Председник општине Јужни Крф и Божидар Катић разговарали су о конкретним начинима за унапређење сарадње.
Посета Крфу завршена је концертом Фолклорног ансамбла Дома културе "Прњавор" у Месонгију, пред више од 1.000 Грка и туриста који су се на крају концерта прикуљчили великом колу.
-Показали смо како изгледа права Србија. На крају, у великом колу, наша деца, Грци, Руси, Енглези ... Када си оно што јеси и када се поносиш тиме то је најлепша слика коју можеш да покажеш свету. Ово је Србија, закључио је Божидар Катић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa