Инфо

3. октобар 2019.3. окт 2019.
Брига о старима 365 дана у години
РАЗГОВОР СА ПОВОДОМ: ЈЕЛЕНА МИЛОШЕВИЋ, ДИРЕКТОРКА ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД "ШАБАЦ" О ПОЛОЖАЈУ СТАРИХ У НАШЕМ ГРАДУ

Брига о старима 365 дана у години

Бројна национална и инострана истраживања сложила су се у једном: Србија је тренутно међу водећим земљама по старости становништва на глобалном нивоу. Услед ниског наталитета, фертилитета и миграције млађих људи, процењује се да ће се овакво стање одржати и у будућности, односно да ће наша нација све интензивније старити.
Према подацима до којих су прошле године дошли Црвени крст и мрежа организација цивилног друштва Humans, у 2016. години чак 19 одсто укупног становништва у Србији било је изнад 65 година. Исто истраживање показало је и да је статус припадника старије генерације у Србији релативно неповољан у поређењу са животом старих у Европској унији.
Када је реч о старости становника Шабац у годинама прати републичке трендове. Наиме, по годишњем извештају Центра за социјални рад “Шабац” за протеклу годину, на територији нашег града живи 18.345 особа старијих од 65 година.
-Од пописа до пописа наставља се тренд пада у броју групације деце и омладине, а долази до благог повећања броја код групације старих. Негативни природни прираштај показује свој утицај, па и становништво нашег града постаје све старије- каже за “Глас Подриња” директорка Центра за социјални рад “Шабац” Јелена Милошевић.
Оно, по чему се разликујемо од републичког просека је брига о најстаријим суграђанима и развој права и услуга из области социјалне заштите. Судећи по оценама надлежних, Шабац је у овом сегменту пример добре праксе.
-По евиденцији из 2018. године бринемо о 1.636 особа старијих од 65 година преко две организационе јединице које кроз свој рад обезбеђују услуге и спроводе мере заштите за одрасла и старија лица, а то су Служба за заштиту старијих и одраслих лица и Организациона јединица Помоћ у кући. Прва наведена врши поверене послове везане за смештај у установе социјалне заштите, стављање под старатељство лица лишених пословних способности, бави се старатељском заштитом ради обављања одређених правних радњи, пружа услуге заштите од насиља у породици.
ОЈ Помоћ у кући при Центру постоји већ 12 година, и предстаља подршку корисницима у задовољавању свакодневних животних потреба у оним ситуацијама када је породична подршка недовољна или није расположива. Корисници ове услуге су старе и немоћне особе које живе саме, особе са инвалидитетом , породице са тешко оболелим чланом домаћинства.
Најзаступљеније услуге које смо нашим најстаријим суграђанима пружали су: одржавање личне хигијене, купање и пресвлачење, мерење крвног притиска, холестерола, набавка животних намирница, набавка терапије и заказивање лекарских прегледа, кошење, припремање огрева и тд. Ова услуга је нашим корисницима доступна 365 дана у години, у две смене и на градском и на сеоском подручју- објашњава Милошевићева и додаје:
-Почетком 2017. године је наш град захватио ледени талас. Током месец дана, колико је трајао, радници ОЈ Помоћ у кући, без прекида су обилазили старачка и самачка домаћинства по руралнм крајевима, обезбеђивали воду за пиће, храну, огрев. Помоћни радници су током божићне ноћи код непокретних корисника одржавали ватру, како би спречили настанак промрзлина услед ниских температура.

Беспарица и усамљеност
Свакодневни контакт са старима омогућује запосленима у Центру за социјални рад најбољи увид у њихове проблеме. Судећи по ономе што затичу на терену, најтежи пратиоци старости на овим просторима су тежак материјални положај и усамљеност. Међутим, оно што посебно забрињава је све учесталија појава насиља над старим особама, где су починиоци најчешће из редова најближих чланова породице.
-Профил наших корисника старије популације углавном подразумева да они живе сами или са брачним партнером са примањима која нису довољнда да им задовоље основне егзистенцијалне потребе. Често су онемогућени да обезбеде лекове и лечење, а породична подршка је неадекватна, односи са одраслом децом су дистанцирани или конфликтни. Овакав склоп неповољних животних околности прате осећања страха, беспомоћности и усамљености. У последње време је евидентан пораст насиља над старијим особама. Чини ми се да овај проблем још увек није довољно препознат и видљив. Нарочито су проблематичне ситуације када су починиоци насиља њихова деца, па се јави снажан осећај лојалности који их спречава да пријаве насиље. Углавном ћуте и трпе, а уколико се и одлуче да се неком повере, најчешће не желе да сведоче пред правосудним органом- истиче директорка ЦСР “Шабац”.

Шабац пример добре праксе
Као што смо већ навели, наш град је пример добре праксе у развоју права и услуга из области социјалне заштите, али ова чињеница не значи да треба остати на данашњем нивоу, него стремити даљем унапређењу и јачању.
-Град Шабац је препознат као пример добре праксе када су у питању права и услуге из области социјалне заштите, са акцентом на дневним услугама у заједници које треба јачати у наредном периоду.
Мера смештајних капацитета за остарела лица не задовољава нарастајуће потребе, те у некој следећој стратегији развоја треба подржати нове облике ваниституционалног збрињавања као што су Дневни боравак за старе и развој услуге Породични смештај одраслих и старијих лица, где корисници настављају да одржавају и негују социјалне контакте у познатом окружењу, а ово окружење им пружа сигурност, стабилност, топлину, љубав и разумевање који су старијим лицима преко потребни и за њих представљају најделотворнији лек- закључује Милошевићева.

Месец солидарности
-Једна од значајнијих програмских активности Центра за социјални рад “Шабац” представља “Месец солидарности са старим особама”. Ове године предвиђене су бројне активности као што су посета најстаријим суграђанима корисницима права на туђу негу и помоћ, посета корисницима Геронтолошког центра, медијска наметања кроз гостовања на ТВ Шабац, новинске чланке и анкетирање особа са сеоског подручја које ће за циљ имати утврђивање социјалног положаја и социјалних потреба старијих лица, обраду резултата и доношење предлога мера за побољшање социјалног положаја старијих особа- наводи директорка ЦСР “Шабац” Јелена Милошевић.
Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација 14. децембра 1990. године, са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба. Након ове иницијативе, Генерална скупштина Уједињених нација је 1991. године, у складу са резолуцијом 46/91, усвојила принципе Уједињених нација који се односе на старије особе. На Светској скупштини о старењу 2002. године усвојен је Мадридски међународни акциони план за старење како би се одговорило на могућности и изазове старења становништва у 21. веку и промовисао развој друштва за све генерације.

Т.Т.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa