Инфо

3. октобар 2019.3. окт 2019.
"TВРЂАВА" - виртуелни времеплов
Народни музеј Шабац представо нови експонат

"TВРЂАВА" - виртуелни времеплов

Jединствена платформа која представља помак у начину презентовања музејских садржаја у Србији. Виртуелни водич кроз шабачку тврђаву. Узор приказ града из „Светске хронике“ Хартмана Шедела с краја XV века
Народни музеј Шабац представо је нови експонат - виртуелну реалност шабачке тврђаве, под називом „тВРђава“ који ће бити део сталне поставке. Посетиоцима ће бити омогућено да уз савремену опрему завире иза зидина утврђења и осете дашах средњовековног доба, како би искусили праву историјску авантуру.
„тВРђава“ је настала према приказу града Шапца из 1493. године, који се налази у „Светској хроници“ Хартмана Шедела, немачког лекара и историчара. Овај приказ је најстарија сачувана илустрација Шапца.
-У жељи да посетиоцима пружимо јединствено искуство шетње историјском шабачком тврђавом у којем ће активно учествовати и упијати нова сазнања, у сарадњи са студијом Pixels2Pixels креирали смо јединствену платформу која представља помак у начину презентовања музејских садржаја у Србији - истакла је директорка Народног музеја Нела Тонковић и додала је коришћење виртуелне реалности за потребе приближавања одређеног историјског периода или личности данас је стандардан део музејске праксе у свету.
-Вођени новим тенденцијам када је у питању музеологија желели да кроз апликацију будемо део добрих иновација и помака у раду. Виртуелна стварност је део наше свакодневице, а у Музеју, поред забавног има и едукативни карактер. Жеља нам је да посетиоци сазнају нешто више о прошлости Шапца с краја XV века.
Студио Pixels2Pixels у сарадњи са кустосима из шабачког музеја уз подршку и помоћ Тијане Зебић докторанткиње из области средњовековне историје, под покровитељством Града Шапца, креирао је јединствен приказ градске тврђаве.
Технолошки напредак омогућио је да посетиоци ступе у својеврсну интеракцију са експонатима, на другачији начин доживе тему која им се презентује.
-Шабац је и овом апликацијом показао да је место иновација и Народни музеј се сврстава међу ретке регионалне институције културе у окружењу која ће имати овакав дигитални призвод. Када говоримо о поменутим иновацијама не можемо заборавити Стартит центар, јер је водич кроз тврђаву у поптуности шабачки производ – навео је члан Градског већа Игор Марсенић.
Представљање „тВРђаве“, за публику, биће организовано у петак и суботу, 4. и 5. октобра, од 17 до 20 часова, и недељу, 6. октобра, од 10 до 13 часова, у Народном музеју Шабац.
За све посетиоце у поменутим терминима улаз је бесплатан.

М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa