Инфо

10. октобар 2019.10. окт 2019.
Омаж Станиславу Винаверу
НОВИ ТРГ У ДУХУ МОДЕРНОГ ШАПЦА

Омаж Станиславу Винаверу

Станислав Винавер, шабачки књижевник, преводилац и дипломата, уместо бисте или споменика, добиће свој трг. Радови су у току, а ако време послужи требали би да буду готови до краја следећег месеца. Простор испред некадашњег "Шарана" уређује се по идеји шабачких архитеката, на челу са Миленом Зиндовић која је завршила архитектуру у Њујорку. Решење је награђено на више различитих конкурса, а инспирацију су аутори пронашли у Винаверовом делу "Громобран свемира".
-Идеја је да направимо квалитетну, модерну и грађанима, а првенствено пешацима и бициклистима, једну нову руту која ће ићи од Старе робне куће до Зоркиног солитера. На овом Тргу ће доћи до спајања хоризонталних и вертикалних праваца. Имаћемо и радове на Зоркином солитеру, на саобраћајницама. Ничији конфор неће бити нарушен. Биће више зеленила у граду. Направићемо лепо место које ће бити тачка окупљања грађана. Очекујем да људи који имају радње у овом делу Карађорђеве улице зарађују више од повећаног промета. Поново ће акценат пасти на кафану "Шаран" која је, нажалост сада запостављена и у њој је коцкарница, али верујем да ће у будућности поново бити место на корист свих грађана, истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Да се идеја грађанима већ допада показали су и тиме што је градоначелнику у среду, када је долазио да обиђе радове, група Шапчана понудила да поклони чесму за Трг.
Паркинг места која су до сада била на овом месту направљена су променом режима паркинга у Карађорђевој улици и обезбеђен је у Кајмакчаланској улици довољан број места, а и испред Зоркиног солитера је уместо једног реда за паркинг направљено је два.
Поред лепоте, Трг ће карактерисати и функционалност, а све у складу са духом Шапца који се развија.
-Ауторка је желела да на модеран начин направи омаж Станиславу Винаверу и да прикаже његово дело. "Громобран свемира" на занимљив начин види различите слојеве, где доминирају природа и зеленило и људи који се по њему креће. То се уклапа у идентитет Шапца, који је увек тежио томе да буде модеран, навео је Бојан Алимпић, архитекта ЈП "Инфраструктура".
Ђаци Техничке школе су вршили мерења саобраћаја након чега су саобраћајни инжењери прилагодили своје решење саобраћаја око Винаверовог трга. Планирано је да се простор испред Зоркиног солитера прошири за саобраћај, тако ће тај део улице уместо две имати три траке.
-Саобраћај ће се упорити због безбедности, Смањиће се могућност саобраћајних незгода са тежим исходом. Иако ће бити успорен кретање саобраћаја неће бити нарушено. Правац Поп Лукине и Карађорђеве ће имати предност. Три траке ће омогућити несметано скретање ка Милоша Поцерца и Поп Лукиној, објаснио је Алимпић.
Једна од занимљивости овог пројекта је што је предвиђено да Зоркин солитер добије нову фасаду, а при промени положаја Сунца игра сенки ствараће другачији изглед.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa