Инфо

10. октобар 2019.10. окт 2019.
КРИВИНА У ОГЛЕДАЛУ

Свети Сава

Основна школа "Растко Немањић Сава" у новопазарском приградском насељу Дојевићи, од 1. септембра 2017. године носи име председника Уједињених Арапских Емирата "Калифа бин Зајед ал Нахјана“. Тако је одличила Влада Србије на чијем се челу тада налазио Александар Вучић Прворођени. Ова промена имена школе договорена је на нивоу две владе у Београду и у Абу Дабију.
Ново име а школа у Дојевићима је добила у знак захвалности донаторима из УАЕ, који су са седам милиона евра финансирали изградњу и опремање те модерне школске зграде, дечијег вртића у непосредној близини и изградњу дијагностичког центра у новопазарској Општој болници.
Када су у децембру 2016. године амбасадор УАЕ у Србији Џума Рашид ел Дахери и тадашњи премијер Александар Вучић отворили ова три објекта, амбасадор УАЕ предложио је да се школа назове по председнику, дијагностички центар по оснивачу, а дечији вртић да добије име по главном граду те земље. Премијер Вучић је то прихватио.
Апсолутно логично том потезу, Синод Српске православне цркве донео је одлуку, поводом 800 година од аутокефалности орден Светог Саве првог реда, додели управо председнику Србије. Седам милиона евра је седам милиона евра, а наш црква, више пута је чврсто доказано, у новце се најбоље разуме. Пошто СПЦ не може да му додели орден Бин Заједа првог реда, морали су да се одлуче за Светог Саву.
СПЦ од смрти патријарха Павла нема патријарха. Ова власт је инсталирала страначког патријарха Мирослава Гавриловића који сваким појављивањем у јавности све дубље себе закопава у кањон заборавности. Ускоро га се нико неће ни сећати. У тренутку када барем половина српских владика не подржава политику председника Србије, Синод се одлучује да највише признање додели управо њему. Шта је то, о чему се ради? Немам друго објашњење него да председник Србије држи у шаци половину српских владика са разним инкриминисаним документима. Са неким од тих докумената је махао у Патријаршији када је владикама објашњавао свој план за Косово и Метохију. Ко год да му се том приликом супротставио махао је са неким документима како би дискредитовао свакога ко је ставио било какву примедбу на његово разграничење.
Мирослав Гавриловић има неку обавезу према председнику Србије и то је видљиво из авиона. Зарад те обавезе спреман је да не унизи само себе, већ и комплетну цркву која није тако лако падала на колена пред ауторитетима за ових 800 година аутокефалности. Пред овим пада, без много задршке. Чиме је председник Србије заслужио орден Светог Саве? Шта је то он урадио да би завредио највише признање наше цркве? Само је још један у низу председника који није увео порез на финансијске трансакције које ми грађани имамо са црквом и који са повезом на очима немо посматра све афере владика СПЦ.
Поједине владике, попут Амфилохија, јасно су ставили до знања да се не слажу са тиме да председнику припадне Орден Светог Саве. Многе владике ћуте, видели су како су прошли и Амфилохије и Григорије који је из Херцеговине протеран и Немачку. Ћуте, сагну главу, не желе да таласају. Драги пријатељи из цркве, нисмо ми ти који хоће да разграниче Косово и Метохију и да зарад некакве „победе“ на северу најсветије српске земље заувек останемо без Дечана, Пећке патријаршије, Зочишта...
СПЦ, а не ми, има имовину и баштину коју Албанци хоће да преведу у своје матичне књиге. На крају, на југу Косова и Метохије живи три пута више Срба него на северу. Човеку који је потписао да се избори на територији Косова и Метохије за локалне органе власти спроводе по косовским законима, а не српским, ви додељујете Орден Светог Саве, јер се „за Косово бори као лав“.
Свака част академику Матији Бећковићу што је одлучио да не одржи беседу на Свечаној академији поводом поменутог јубилеја. Иако сви знамо због чега се одлучио на такав корак, јавност је обавестио да се не осећа достојним те привилегије после речи које му је упутио Горан Весић. Србија је данас, иначе подељена на Мирослава и Матију. Мислите о томе.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa